Buna seara,
Am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra intr-o situatie delicata pe care as vrea sa o prezint si daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi.
Un amic de-al meu din Bucuresti a gasit un telefon mobil destul de performant in data de 30 ianuarie 2011,i-am spus sa nu se joace cu el si sa incerce sa il returneze imediat posesorului intru-cat din cate stiam eu acest aspect poate avea repercursiuni destul de grave.Dupa ce au trecut sarbatorile am mai discutat cu el despre telefonul ce l-a gasit si i-am spus ca nu e ok,dar ca mai departe depinde de el.Fiind intr-o situatie dificila s-a hotarat sa il vanda.Fiind prieteni de foarte mult timp i-am sugerat sa imi trimita telefonul mie ca sa il vand.L-am primit,l-am verificat si ulterior am postat un anunt spre al vinde.Stiind ca e o situatie mai dificila la el cu banii,i-am dat de la mine banii numai ce primisem salarul si am asteptat sa il vand,comandandu-i intre timp accesorii.L-am vandut si banii ce mi-au provenit din vanzarea lui i-am folosit pentru achitarea facturilor curente.Intre timp am mai povestit,dar situatia s-a schimbat.El a primit o citatie de la politie din Bucuresti,iar la o zi distanta am primit si eu tot aceeasi citatie doar pe numele meu.
Acum situatia este destul de urata,pentru ca eu trebuie sa ma prezint la Bucuresti pentru audiere,dar locuiesc intr-un alt oras si imi este peste mana sa ma prezint.
Ce as putea sa fac?Eu de ce pot fi acuzat,chiar nu vreau sa am asemenea probleme deoarece nu ma vad vinovat cu nimic,mai mult decat orice am ajuns la concluzia ca nu e bine sa faci nici un bine nimanui,indiferent ca iti e prieten sau nu.Va rog din suflet spune-ti-mi ce as putea sa fac.
Va multumesc
Dvs. nu trebuie să probați nimic, mai întâi poliția trebuie să dovedească că bunul respectiv provine dintr-o faptă penală (poate amicul dvs. l-a luat cu credința ca este abandonat) și în al doilea rând trebuie să dovedească ca dvs. ați știut că bunul provine din săvârșirea unei fapte penale.
Probabil nici nu reprezentați un interes prea mare pentru organele de cercetare penală și poate ei doresc doar să-l prindă pe „prietenul” dvs. care s-a putea să se aibă o îndeletnicire din „găsitul telefoanelor pierdute”.
Multă baftă!
Dumneavoastră nu puteţi şti ce anume s-a probat în cadrul dosarului, ce declaraţii a dat prietenul dumneavoastră şi ce intenţionează să facă poliţistul sau procurorul.
Vă sfătuiesc să contactaţi un avocat din Bucureşti care să verifice dosarul.
După cum au arătat colegii, nu este exclus (chiar dacă nu este foarte probabil) să vă alegeţi cu p începere a urmăririi penale pentru tăinuire.
Tinand cont de cele expuse pana acum,si tinand cont de infractiunea faptuita de amicul meu,mie cel mai grav scenariu,conform experientei dvs ce mi s-ar putea intampla?Ma refer ca pentru tainuire si favorizarea infractorului pedepsele sunt mult mai grave decat pentru insusirea bunului gasit.Si daca se va tine cont de fapta lui in aplicatea pedepsei pentru mine?
"fără ca sancţiunea aplicată să poată depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea din care provine bunul" , adica pedeapsa aplicata pentru tainuire/favorizarea infractorului nu poate depasi 3 luni (in cazul in care infractiunea este "insusirea bunului gasit"). Daca este vorba de furt situatia se schimba.
P.S. - nu sunt in domeniu, daca gresesc va rog sa ma corectati!