mihaeladobrinoiu a scris:
vin cu o problema la care va rog sa-mi sugerati o rezolvare din experienta dumneavoastra
doi frati mostenesc de la parinti un teren de 150m2 pe care este construit un grajd 75m2 un frate+75m2 celalalt.parintii le-au facut fiecaruia cate o casa.Primul frate A are casa langa acel grajd, iar cel de-al doilea frate B in alt loc o casa similara.Fratele B doreste acum sa construiasca pe acei 75m2 ceva, dar fratele A este deranjat de acest lucru deoarece o sa-i incalce intimitatea.In acest moment s-au facut niste propuneri de bani si teren in alta parte pentru a rezolva situatia, dar fratele B nu accepta.Care credeti ca este solutia pentru fratele A in cazul in care fratele B doreste sa intre in posesia celor 75 m2.
va multumesc
sper ca am fost explicita...
Dreptul de proprietate prin moştenire se dobîndeşte în indiviziune. Dacă nu au efectuat un partaj asupra terenului, cei doi fraţi sunt coproprietari, chiar dacă, în fapt, folosesc în mod distinct şi exclusiv construcţiile (grajdurile) existente.
Construirea, de către unul dintre coproprietari, fără acordul celuilalt, este exclusă. Ceea ce ar trebui să facă este să iasă din starea de coproprietate (prin împărţirea terenului în două loturi, dacă este posibil, sau prin atribuirea întregului teren unuia dintre coproprietari, contra unei sulte).
Grăniţuirea, în situaţia existentei stării de coproprietate - fără sistarea acesteia - nu este posibilă decît ca stare de fapt. Ea nu soluţionează fondul litigiului - inexistenţa dreptului de a construi fără acordul coproprietarului. De altfel, nici nu ar primi autorizaţia de construire în lipsa acestui acord.
Liviu S.Bordaş