avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... promitent vanzator-promitent cumparator
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

promitent vanzator-promitent cumparator

Am urmatoarea situatie:
Dna Ionescu face un antecontract de vanzare-cumparare cu dna Popa prin care Popa declara ca a primit suma de 70 mil lei pentru casa proprietate personala achizitionata de la primarie, cu explicatia ca 70 mil inseamna 40 pretul de achizitie a casei si 30 mil imbunatatiri.
Intre cele doua doamne exista relatie de rudenie, respectiv dna Popa este bunica lui Ionescu.
Antecontractul de vanzare este facut sub conditie rezolutorie deoarece la momentul incheierii lui dna Popa nu putea sa vanda 10 ani de la cumpararea casei de locuit.
In 2007 moare dna Popa, fara ca intre timp sa fi facut vanzarea.
Dna Popa are 3 nepoti , pe dna Ionescu si pe fratele ei, si un alt nepot dnul Scurtu.
Dna Ionescu are o declaratie de la frate ca el este de acord cu antecontractul si cheama in judecata pe dnul Scurtu pentru a obtine hotarire care tine loc de act de vanzare -cumparare.
Intrebarea mea este aceasta reclamanta are si calitate de promitent vanzator si cea de promitent cumparator(nepoata bunicii care a promis ca vinde) deci nu e imposibila o asemenea vanzare?daca a mai avut cineva ceva asemanator va rog spuneti-mi cum vi se pare situatia din pct de vedere al lui Scurtu?
ps.in casa a locuit doar batrina Popa
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:46, 27 Octombrie 2008
O întrebare şi cîteva posibile răspunsuri.

Întrebare: care este condiţia rezolutorie sub care a fost încheiat antecontractul?

Răspunsuri:

La decesul doamnei Popa, casa făcea parte din patrimoniul acesteia. Ea a intrat în activul masei succesorale. Presupun că drepturile celor trei nepoţi corespund cotelor de 1/3 pentru fiecare din masa succesorală.

În ceea ce priveşte cota de 1/3 a doamnei Ionescu, obligaţia de vînzare privitoare la această cotă s-a stins prin confuziune. Mai rămîn celelalte două cote de 1/3 fiecare, iar drepturile dobîndite de madam Ionescu de la defuncta sa bunică sunt opozabile celorlalţi doi moştenitori, care vor fi ţinuţi să le execute. În caz contrar, madam Ionescu se poate adresa instanţei, cu o cerere în prestaţie tabulară, atunci cînd interdicţia de înstrăinare va dispare. Calitatea doamnei Ionescu va fi una singură: de promitent cumpărător ale celor două cote de 1/3.

Liviu S.Bordaş

Casa se putea vinde doar in 10 ani , si de aceea au inserat o clauza prin care spuneau ca la data de ...promitentul vanzator se va prezenta la notar sa faca actele de vanzare.
Multumesc.La confuziune ma gandeam si eu insa ceea ce ma preocupa era momentul de a cere o asemenea actiune.
Dupa moartea bunicii dna Popa nu s-a facut deschiderea succesiunii.
Cel de al treilea nepot a facut cerere de partaj cu ceilalti , iar dna Ionescu(nepoata)a invocat faptul ca nu este nimic de impartit deoarece singurul bun ramas , casa este deja al ei prin acest antecontract.Mai scoate si un testament facut de bunica , dna Popa prin care aceasta ii lasa casa.
Oricum multumesc
Dacă aşa e treaba, atunci se cer, musai, făcute nişte precizări:

1. Nu văd nicio condiţie rezolutorie.
2. Existenţa antecontractului mă duce cu gîndul la revocarea testamnetului (art.923 C.civil (aici depinde şi de încheierea în timp a celor două acte - a fost testamentul anterior promisiunii, sau ulterior)
3. Deschiderea succesiunii s-a făcut. A deschis-o doamne-doamne, luînd-o pe bunică.
4. Apărarea doamnei Ionescu la cererea de partaj a domnului Scurtu se poate întemeia doar pe testament (chestiune discutabilă, dacă cei trei sunt descendenţi - deci rezervatari) deoarece în temeiul antecontractului nu putea deveni proprietar
5. Pînă la expirarea termenului de 10 ani, doamna Ionescu nu poate cere nimic în proprietate exclusivă în temeiul antecontractului.


Oricum, trebuie analizate toate aspectele legate de valabilitatea testamentului, de consecinţele invocării unuia sau altuia dintre cele două acte. Pare că bunica şi madam Ionescu au dorit să se blindeze cu acte. Nu s-au gîndit că ele s-ar putea să se bată cap în cap.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana silviucp silviucp buna ziua !Am si eu o intrebare:daca bunicii au vandut casa si terenul cu chitanta de mana semnata de ambii bunici iar intre timp bunicul a decedat,noi nepotii ... (vezi toată discuția)
Optiune succesorala - deschidere succesiune - ajutor!!!!!! narcisa07 narcisa07 Va rog ajutati-ma cu un sfat in urmatoarea problema: Tatal meu a murit acum 2 luni, eu fiind singura fiica, la randul meu am 2 fiice minore. Am niste credite ... (vezi toată discuția)
Succesiune sau nu ciochina luminita ciochina luminita BUNA ZIUA, Va rog sa ma lamuriti deoarece nu stiu ce sa fac si ce cale sa aleg,multumesc. In 1990 m-am mutat cu sotul si copilul de 2 ani cu soacra mea ... (vezi toată discuția)