As avea nevoie de un sfat
Tatal meu a decedat acum o luna si acum urmeaza ca eu si mama sa facem succesiunea. Am fost la notar insa nu am primit niste informatii cuprinzatoare si exacte.
Tatal meu a mai fost casatoit o data. Din aceasta castorie au rezultat doi copii, a divortat si apoi s-a casatorit cu mama.
Pentru bunurile din prima casatorie s-a facut partaj ( am actele acasa) insa tata nu a primit nimic din ce ar fi trebuit. In '81 a cumparta o alta casa si in '82 s-a casatorit cu mama. Ce drepturi are mama si ce drepturi am eu acum ? si care este procedura corecta ?
( Mentionez ca nu stiu cum sa contactez fosta familie , cu care am pierdut legatura de mai bine de 10 ani)
Copiii din prima căsătorie (fraţi consangvini cu dumneavoastră) au aceleaşi drepturi ca şi dumneavoastră. Veţi moşteni, toţi trei, 3/4 dim masa succesorală. Mama dumneavoastră va moşteni 1/4.
Problema se pune la stabilirea masei succesorale, care este alcătuită din bunurile proprii ale defunctului şi ceea ce rămîne după scăderea cotei cuvenite soţiei supravieţuitoare din bunurile comune avute la data încetării comunităţii.
Casa, cumpărată în 1982, deci înainte de căsătorie, intră în întregime în masa succesorală. Valoric, va putea fi scăzută contribuţia mamei la plata preţului casei, dacă ea a fost achitată în rate în timpul căsătoriei.
Dacă în urma partajului după prima căsătorie, fosta soţie trebuia să-i achite sume de bani cu titlu de sultă, acele datorii s-au prescris,
Themis, Multumesc.
Dar mai am cateva intrebari.
In cat timp se prescrie sulta? ( la fel am gasit mai multe variante de la 3 pina la 30 de ani ).
Fosta sotie nu mai are dreptul la nimic?
Cum pot deschide succesiunea daca nu ii pot contacta fosta familie?
Am toata bunavointa din lume insa nici macar nu mai stiu ce nume de familie au surorile mele , nici unde stau , nu am pur si simplu nici o informatie , iar prima casa nu stiu daca mai este a fostei sotii sau a vandut-o si nici daca mai locuieste acolo.
ideal ar fi sa consultati un avocat live.
va trebui sa dezbateti mostenirea in instanta, avocatul dvs. va va explica modalitatile prin care pot fi citati ceilalti frati
Nu cred ca va fi necesar sa ajungem pina la instanta . Nu cred ( sau cel putin nu vreau sa cred) ca surorile mele vor avea pretentii de natura sa se ajunga in instanta, avand in vedere ca nu s-au implicat de loc in viata tatalui meu si ca au primit deja o casa de la el.
Are cineva informatii (macar estimativ) despre taxele notariale ?
Am inteles ca in primele 6 luni se platesc doar acestea, insa nu stiu cam ce tarife se practica.
Dati cate o declaratie de acceptare a mostenirii dupa tata, respectiv sot (in interiorul termenului de 6 luni de la deces) ... si asteptati... (consultati si un avocat)
Impozitul se plateste daca dezbaterea succesiunii nu s-a finalizat in termen de 2 ani.