avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Afacere Legala/Ilegala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Afacere Legala/Ilegala

Buna Seara! Va scriu in legatura cu o nelamurire, fiul meu, in varsta de aproximativ 20 de ani vrea sa se apuce o afacere, cred eu ca ilegala, desii el imi spune ca este legala, eu tot nu prea cred, mai exact cu comert de tutun brut, tuburi de tigari si masini de injectat, un fel de bisnita, le cumpara dintr-o parte mai ieftin si le da mai scump. Nu are nici firma, nici PFA, doar asa, sa se duca vorba. Mentionez ca nu vrea sa vanda tigari gata facute, ci doar tutun brut ( provenit din plantatie, frunze taiate) tuburi de tigari si masini de injectat/rulat! As vrea sa imi spuneti daca sa-l las sau nu!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:33, 24 Ianuarie 2012
@avocat_lascoschi..
Comercializarea tutunului si a produselor din tutun nu implica respectarea legislatiei in vigoare?

@carmen_pitesti
Si apoi tutunul brut de unde provine? Din import sau din Romania?
Depinde cat vinde.
Cantitatea e foarte importanta.
Poate ca a cumparat mai mult tutun decat ii trebuie si mai vinde din el...
Avem la tara un vecin cu plantatie, si a stat de vorba cu el, si au ajuns la o intelegere, si nu cred ca foarte mai mult mai intai, sa zicem cateva kg pe luna + accesorile, asta asa de inceput sa vada si daca merge, din cate mi-a aratat, sunt situri pline de asa ceva
carmen_pitesti a scris:

le cumpara dintr-o parte mai ieftin si le da mai scump.

In conditiile in care activitatea de comercializare diferite produse fara documente de provenienta si fara ceryificat de calitate se realizeaza de catre persoana fizica neautorizata ,este evident ca se incalca prevederile in vigoare.aspect care ar trebui sa va determine sa refuzati din start implicarea fiului dvs in demararea de astfel de practici

Hmmm...:hm:



Sa vedem ce spune Codul Fiscal 2012:

ART. 206^69 Condiţii de distribuţie şi comercializare

(10) În cazul comercializării şi transportului de tutun brut şi tutun parţial prelucrat, trebuie îndeplinite următoarele cerinţe:
a) operatorii economici care doresc să comercializeze tutun brut sau tutun parţial prelucrat provenit din operaţiuni proprii de import, din achiziţii intracomunitare proprii sau din producţia internă proprie pot desfăşura această activitate numai în baza unei autorizaţii eliberate în acest scop de către autoritatea competentă;
b) tutunul brut sau tutunul parţial prelucrat poate fi comercializat către un operator economic din România numai dacă este antrepozitar autorizat pentru producţia de tutun prelucrat, deplasarea tutunului efectuându-se direct către antrepozitul fiscal al acestuia;
c) orice deplasare de tutun brut sau de tutun parţial prelucrat pe teritoriul României, realizată de operatorii economici prevăzuţi la lit. a), trebuie să fie însoţită de un document comercial în care va fi înscris numărul autorizaţiei operatorului economic.
(11) Atunci când nu se respectă una dintre prevederile alin. (10), intervine exigibilitatea accizelor, suma de plată fiind determinată pe baza accizei datorate pentru alte tutunuri de fumat.
(12) Procedura de eliberare a autorizaţiei prevăzute la alin. (10) lit. a) se stabileşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
(13) Este interzisă practicarea, cu excepţia situaţiilor prevăzute de lege, de către producători, importatori, operatori economici care realizează achiziţii intracomunitare sau de către persoane care comercializează, sub orice formă, de preţuri de vânzare mai mici decât costurile ocazionate de producerea, importul sau desfacerea produselor accizabile vândute, la care se adaugă acciza şi taxa pe valoarea adăugată.

Normele metodologice le puteti vizualiza aici:

[ link extern ]

4^2.1. (1) Pentru asigurarea aplicării corecte şi perceperii accizelor la tutunurile prelucrate, se stabilesc următoarele reguli privind comercializarea şi transportul tutunului brut şi al tutunului parţial prelucrat:
1. Operatorii economici care doresc să comercializeze tutun brut sau tutun parţial prelucrat pot desfăşura această activitate numai în baza unei autorizaţii eliberate în acest scop de către autoritatea fiscală unde sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe/autoritatea vamală teritorială.
2. Tutunul brut sau tutunul parţial prelucrat nu pot fi comercializate decât către un alt operator economic comerciant deţinător al unei autorizaţii prevăzute la pct. 1 sau către un antrepozit fiscal din domeniul tutunului prelucrat.
3. Deplasarea tutunului brut sau a tutunului parţial prelucrat între operatorii economici comercianţi prevăzuţi la pct. 1 sau între un astfel de operator şi un antrepozit fiscal trebuie să fie însoţită de un document comercial, în care va fi înscris numărul autorizaţiei operatorului economic expeditor.
4. În cazul livrării produselor prevăzute la pct. 1 către alţi operatori economici decât cei prevăzuţi la pct. 2, intervine plata accizelor calculate la nivelul accizelor datorate pentru alte tutunuri de fumat.
(2) Procedura de eliberare a autorizaţiei prevăzute la alin. (1) pct. 1 se va stabili prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.



Ordinul Nr.3139 din 16.09.2011
pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului „Cerere de autorizare ca operator economic comerciant de tutun brut şi/sau tutun parţial prelucrat“, a modelului şi conţinutului formularului „Autorizaţie de operator economic comerciant de tutun brut şi/sau tutun parţial prelucrat“, precum şi a Instrucţiunilor privind procedura de soluţionare a cererii de autorizare a operatorilor economici care doresc să comercializeze tutun brut şi/sau tutun parţial prelucrat

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Prestare serviciu fabricare tigarete la cerere nicolaehaj nicolaehaj Buna , Am o intrebare legata de fabricarea de tigarete . Mentionez ca detin un magazin autorizat legal specializat in vanzarea de tuburi ,aparate si tutun ... (vezi toată discuția)
Marcare bauturi alcoolice wex wex Potrivit prevederilor Sectiunii a 8-a din Codul fiscal : Art. 202. - (1) .........marcarea se aplică următoarelor produse accizabile: a) produse ... (vezi toată discuția)
Vanzare tigari facute acasa cristiiii cristiiii Este legal sa comercializezi tigari facute de tine cu tutun, foite si masina de rulat cumparate de pe internet? Daca da, care este cantitatea maxima? Care ar ... (vezi toată discuția)