Doresc sa angajez un minor, 16 ani impliniti, elev in clasa a X-a.
1. Ce ocupatii pot alege conform COR? Ce as fi vrut eu solicita sudii medii (ex: designer grafica 347127 sau secretar administrativ). El practiv se va ocupa de administrarea sediulul firmei (strange facturi de utilitati, le plateste, are grija de echipamentele tegnice, face update-uri la calculatoare, are dezvolta pagina de internet a firmei... etc...) Am inteles ca studiile medii sunt reprezentate de terminarea liceului, respectiv 12 clase, cu sau fara diploma de bac, ceea ce el nu are in acest moment. Nu as vrea sa-l incadrez nici la activitati de necalificat pentru ca nu au nicio legatura cu ce urmeaza el sa faca pentru firma. Imi puteti spune niste ocupatii care ar corespunde?
2. Am citit in acest forum ca daca are 16 ani impliniti nu mai este nevoie de acordul parintilor. Corect?
3. Tinand cont ca un minor poate lucra maxim 6 ore pe zi (norma intreaga sa zicem), fara ore suplimentare, o fractiune de norma este considerata 3 ore? Sau il pot incadra cu timp partial de 4 ore / zi?
4. Care este salariul minim brut la care il pot incadra pentru 6 ore?
1. Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani. ... prun urmare, dupa implinirea acestei varste minorul poate incheia c.i.m. fara acordul parintilor.
2. Timp partial pentru un minor poate fi considerata o durata a timpului de munca cuprinsa intre 1 ora/zi - 5 ore/zi.
3. Salariul minim este de 525 lei brut.
4. Minorii in afara de durata timpului de munca de maxim 6 ore/zi mai au si alte drepturi , cum ar fi : nu pot presta muncă suplimentară, dreptul la un CO suplimentar de de cel putin 3 zile lucratoare, beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate etc.
Nu are cum sa fie incadrat pe functii ce necesita anumite studii ... prin urmare, nu am cum sa va spun ce functie poate ocupa avand in vedere ca nu doriti angajarea lui pe un post de muncitor necalificat ....
am gasit un caz la o alta firma, in 2001 au angajat un minor , 16 ani impliniti, clasa a XI-a, in functia de gestionar , care imi apare tot cu studii medii; si i-au facut si carnet de munca, tot ce trebuia... in ciuda faptului ca nu avea liceul terminat
stiu ca sunt 11 ani de atunci, dar chiar asa, tebuie sa il incadrez necalificat? portar, curier, manipulant marfa, etc... ?
Nu v-am zis ca trebuie neaparat sa-l incadrati muncitor necalificat ... insa pentru ce activitati doriti sa desfasoare acesta ar trebui o functie multipla ... intrucat plata facturilor nu are nicio tangenta cu upgradarea calculatoarelor sau dezv. paginii de web ...
puteti folosi codul 411001 - functionar administrativ
Sal minim
anairam_unid
una ziua
Referitor la salariul minim pe economie :
Minimul este 700 iar daca aun salariat are liceul terminat i se adauca procentul de 1.2% indiferent ... (vezi toată discuția)