avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... onorariu de succes
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

onorariu de succes

se aplica TVA la onorariul de succes?
Cel mai recent răspuns: AvFM , utilizator 19:46, 25 Ianuarie 2012
Prercizati concret calitatea aceluia care ridica problema aplicarii de TVA
Decizia nr. 405 din 4 februarie 2010 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect recursul împotriva obligaţiei de plată a unor cheltuieli de judecată dispune că "partea care a câştigat procesul va putea obţine restituirea cheltuielilor de judecată numai în măsura în care se stabileşte realitatea, necesitatea şi caracterul rezonabil al acestora".
În acord cu jurisprudenţa CEDO, instanţa supremă a apreciat că onorariul de succes, nefiind o cheltuială efectuată până la finalizarea procesului, constituie o recompensă suplimentară a muncii efectiv prestate de avocat, cu vădit caracter voluntar şi voluptoriu şi, din aceste motive, nu poate fi impus ca obligaţie în cadrul cheltuielilor de judecată în sarcina părţii care a pierdut procesul.
Pe cale de consecinta, in temeiul deciziei ICCJ ,daca onorariul de succes nu poate fi impus ca obligatie in sarcina celui care a pierdut procesul ,nu se aplica nici TVA
Onorariul de succes se incaseaza de catre avocat de la client, nu de la partea care a cazut in pretentii. In cazul in care clientul intelege sa solicite cheltuieli de judecata de la partea adversa, este cu totul alta poveste.
TVA nu are nicio legatura cu faptul ca "onorariul de succes nu poate fi impus ca obligatie in sarcina celui care a pierdut procesul".
Indiferent daca este vorba despre onorariu de succes sau despre alt tip de onorariu, in toate cazurile, daca avocatul este platitor de TVA, va emite o factura cu TVA.
Altfel, s-ar putea sa ne intrebe fiscul de sanatate. Si nu cred ca isi doreste nimeni :P

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Onorariu succes adi_09 adi_09 Poate fi obligata partea care a pierdut procesul la plata onorariilor de succes prevazute in contractul de asistenta juridica, pe cale principala ? (vezi toată discuția)
Onorariu de succes solicitat dupa judecarea cauzei - somatie de plata!!! CRISTIAN CIRMACIU CRISTIAN CIRMACIU Buna seara. Reprezint o societate, care este debitoare intr-un litigiu in care creditoarea şi-a întemeiat acţiunea pe dispoziţiile OUG 119/2007. Actiunea ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes poate fi ,,cheltuiala de judecata''? Simona Maria Simona Maria Buna ziua! Sunt avocat de putin timp si am urmatoarea situatie: am stabilit un onorariu de succes cu clientul; ajung in faza de executare si executorul imi ... (vezi toată discuția)