avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional la CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional la CCM

Am o intrebare. In unitatea noastra, ca act aditional la CCM se semneaza o nota comuna administratie-sindicat. Exista doua sindicate, din care unul reprezentativ, conform legii Dialogului Social, cu hotarare judecatoreasca. La negocieri, vorbind de impartirea FASC pe categorii, administratia doreste sa imparta pe din doua, proportional cu numarul de membri, pe cele doua sindicate, sumele din FASC. Daca sindicatul reprezentativ este cel care semneaza actul de negociere cu administratia, este legal ca sume din FASC sa fie virate in contul celuilalt sindicat pentru decontarile documentelor prezentate de salariati conform categoriilor negociate pe FASC? Precizez ca celalalt sindicat are doar rol de consultant, nu semnezaza nota comuna. Conform CCM ului nostru documentele justificative pentru obtinerea de sume din FASC se inainteaza administratiei de sindicat si se deconteaza prin virarea in contul acestuia a sumelor respective.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mitzi76 , utilizator 20:18, 25 Ianuarie 2012
Deci daca eu ca sindicat reprezentativ negociez si semnez tot ce inseamna CCM si act aditional, inclusiv impartirea FASC pe categorii, el ca nereprezentativ poate face acord cu angajatorul ca sa i se vireze sume din FASC pe care eu le negociez pe actele aditionale? Nu prea am inteles, in cazul asta de ce sunt reprezentativ? Cu ce drept legal acest sindicat semneaza actele justificative pentru decontari pe FASC? Nu trebuie sa imi ceara acordul sa il las sa deconteze? Adica sa incheiem un protocol/acord prin care imi cere sa-i reprezint interesele in actele aditionale?
Spun asta deoarece CCM-ul nostru spune ca toate decontarile se fac prin sindicat si nu direct prin administratie.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
Mitzi76, utilizator
Ce rol mai are acest sindicat nereprezentativ? ... in acest sens, prin acordul dvs cu angajatorul puneti specifica acest lucru ...
Lucrurile stau asa:
- unitatea tine partea sindicatului nereprezentativ, motivele sunt varii
- conform legii 62 acesta nu poate semna acte aditionale la CCM
- conform aceleiasi legi tot ce negociaza sindicatul reprezentativ e valabil pentru toti salariatii
- sindicatul reprezentativ, nu poate negocia pentru o alta entitate juridica sume pe care aceasta sa le poata derula decat daca exista un acord intre ele ce precede semnarea actului aditional
- unitatea doreste ca si sindicatul nereprezentativ sa fie semnatar pe aceste acte aditionale la CCM, desi in sensul legii eu inteleg ca acesta nu are dreptul
- sindicatul reprezentativ a propus incheierea mai intai a unui protocol/acord cu cel nereprezentativ, pentru a putea negocia pentru el sumele din FASC proportional cu numarul lui de membri, pentru ca presedintele acestui sindicat sa poata prezenta la decontare acte justificative
- sindicatul nereprezentativ refuza varianta, vrea sa fie semnatar alaturi de cel reprezentativ pe actul aditional (si dorinta unitatii de altfel)
- o alta varianta este ca tot FASC-ul sa fie decontat numai prin sindicatul reprezentativ, inclusiv pentru salariatii celuilalt sindicat
- rolul sindicatului nereprezentativ este sa se asigure ca toate raporturile salariat angajator sunt respectate, sa organizeze actiuni sindicale conform statutului din cotizatia pe care o are de la membrii sai, sa fie afiliat la o federatie, sa participe la lucrarile acesteia, sa ceara la nota comuna, prin intermediul sindicatului reprezentativ, tot ceea ce este nevoie pentru membrii lui
- sindicatul reprezentativ doreste ca toti salariatii unitatii sa fie tratati in mod egal
Sper ca se intelege din ceea ce am scris cum interpreteaza sindicatul reprezentativ si cum vede lucrurile unitatea impreuna cu celalalt. Poate daca lucrurile nu erau evidente, sindicatul reprezentativ era mai calm. Si mai e un lucru, e legal ca pe acte aditionale la CCM sa apara si semnatura sindicatului nereprezentativ, atata timp cat legea spune care sunt partile ce participa la negociere?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
Mitzi76, utilizator
Mitzi76 a scris:

.....Poate daca lucrurile nu erau evidente, sindicatul reprezentativ era mai calm. Si mai e un lucru, e legal ca pe acte aditionale la CCM sa apara si semnatura sindicatului nereprezentativ, atata timp cat legea spune care sunt partile ce participa la negociere?


Am inteles cum stau lucrurile cu acel sindicat ... de fapt o mica banuiala aveam si eu ca acesta era de partea angajatorului ... nu este legal ca pe actele aditionale la CCM sa fie si semnatura acestuia ... actul juridic se semneaza de catre partile care au participat la negocierea lui .

O, multumesc mult, ne-am tinut tari si am cerut mediere prin Federatie, sper sa se ridice la inaltimea asteptarilor noastre. Bine, ma refeream daca poate fi acceptat ca semnatar pana si de noi. Nu am vrea sa semnam un act pe care apar si ei chiar daca ii lasam si care sa poata fi foarte usor contestat dupa aceea ca fiind ilegal, sa ne trezim ca nu mai avem acele drepturi.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
Mitzi76, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm Millana Millana Am nevoie de ajutor specializat; ma intereseaza ce poate face un Sindicat nereprezentativ daca cel reprezentativ, care participa la negocieri, nu semneaza un ... (vezi toată discuția)
Participare la negocieri - informare Mihaibc Mihaibc In cadrul unei intreprinderi sunt sa spunem 2 subunitati, iar salariati unei subunitati sunt membrii de sindicat la diferite sindicate. sindicatul A ce este ... (vezi toată discuția)
Ccm negociat mihaela_1968 mihaela_1968 In CCM negociat (doar cu sindicatul reprezentativ, conform legii) exista o prevedere in care membrii comitetului sindicatului au dreptul la 40 ore platite de ... (vezi toată discuția)