avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajatorul m-a demisionat silit ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajatorul m-a demisionat silit ...

salut, va descriu si eu o situatie cu care ma confrunt si am nevoie de cele mai bune sfaturi pentru a decide daca sa actionez sau nu in instanta(?). angajatorul meu este o personalitate marcanta in Sibiu si detine cea mai mare firma de transport persoane din tara si de aceea imi este putin teama sa actionez in instanta deoarece are multe relatii si bani. am sa o iau cu inceputul ca sa intelegeti exact problema. in aprilie m-am angajat la departamentul de resurse umane unde am ocupat treapta cea mai de jos (...), proaspat absolventa nu am gasit nimic de lucru la o alta firma mai cumsecade(stiti cu totii ca la inceput unde te duci ti se cere experienta) si am acceptat sa lucrez la aceasta firma desi am fost sfatuita sa nu fac pasul catre aceasta, doar ca aici nu mi s-a cerut experienta(urmand ca sa o capat pe parcurs). salariul oferit a fost mic pentru ca nu aveam experienta, contractul de munca pe perioada nedeterminata, la contract act aditional cu valoarea de 10.000 RON cu obligatii reciproce adica: eu mi-am luat angajamentul de a presta in firma o perioada de 3 ani iar firma in cazul falimentului imi acorda suma aceasta ca si despagubiri, act aditional de formare profesionala cu valoarea de 1.000RON in care se precizeaza ca ma oblig sa lucrez in firma 3 ani si care spune ca pe o perioada de 65 de zile cu scoatere din program 3 ore/zi pentru a-mi insusi temeinic legislatia muncii voi fi pregatita de \\\"cineva\\\"(?)nu am beneficiat de nici-un curs acreditat, nu exista chitante care sa dovedeasca ca s-a cheltuit niste bani cu mine, plus alte acte aditionale si declaratii prin care sunt de acord sa nu primesc concediu de odihna decat dupa 11 luni, ca ma oblig sa vin la lucru si sambata. locul de munca pot sa spun ca era curat si potrivit muncii de birou, stresul profesional in limite normale insa frica si teroarea din sanul organizatiei m-au pus efectiv cu psihicul la pamant, vreau sa va fac sa intelegeti o data greutatea cu care m-am confruntat fie ca o aratam sau nu de a ma acomoda la noul loc de munca si al doilea zvonurile si frica vechilor colegi de \\\"sefu´\\\", \\\"tataia\\\" sau \\\"diavolul\\\" cum il numeau. am auzit ca patronul vorbeste inadmisibil de urat, ca penalizeaza la salariu pana la ultimul leu si am auzit ca pe unii angajati chiar i-a batut. desi am fost constienta de conditiile \\\"grele\\\" de angajare mi-am propus sa imi vad linistita de treaba si daca se va intampla ceva rau voi incerca sa ignor si sa trec peste. a fost ok pana acum in luna septembrie cand a introdus o noua grila de salarizare speciala pentru noi cele de la personal am fost cu toate amenintate ca nu vom primi salariu daca nu completam necesarul de angajari (salariul prea mic excesiv de mic, la limita oferit si conditiile pe care le pune la angajare nu mai incanta pe nimeni sa se angajeze la el plus ca mai cere si personal calificat). in fine noi am incercat, am mers prin tara sa recrutam personal si am adus la interviuri chiar foarte multe persoane dar, dupa interviu, renuntau marea majoritate. am fost amenintate ca ne va da afara (...). in octombrie o colega de birou si-a luat concediu iar eu am fost de acord sa ii fac si ei o parte din sarcini. luni 20.10.08 am participat la interviuri alaturi de patron dupa care mi-a dat doua sarcini fulger la care mi-a spus sa nu cumva sa plec acasa dupa program ci sa stau sa il astept pentru discutii( sarcinile: sa intocmesc rapid un caiet de evidenta in care sa notez cum s-au acomodat noii angajati de la 01.10.08; si sa fac o analiza intre angajarile facute in saptamana trecuta si situatia previzionata pe care i-a prezentat-o colega mea). va spun sincer ca imi tremurau picioarele de frica iar colegele ma incurajau spunadu-mi ca nu ma injura chiar din prima. ei bine am asteptat peste program pana la ora 19:40 i-am prezentat prima situatie(a fost multumit de tehnica - eu am terminat psihologie(organizationala) si ma pricep asa un pic) ei dar cand am prezentat-o pe a doua n-am apucat sa o sustin ca mi-a aruncat o ploaie de injuraturi cu cruci, cristosi, dumnezei si chesti vulgare de am ramas muta ba chiar cand am incercat sa ii arat ceva pe acea situatie ca ma gandeam ca nu a observat a avut intentia de a da in mine s-a abtinut totusi si ma lovit peste maini. am vrut sa plec pentru ca nu-mi puteam stapani tremurul care ma lua dar nu am putut deoarece trebuia sa ascult in continuare dracii care ii\\\"meritam\\\". in seara aceea ajunsa acasa m-am gandit ca voi cere incetarea contractului de munca insa am renuntat la idee. marti a fost ok. miercuri ok, am plecat si eu ca oamenii la ora 16 fiindca la ora 17:30 aveam programare la medic. miercuri la ora 17 si ceva sunt sunata de la firma ca patronul vrea sa vorbesca cu mine, am acceptat convorbirea, de aceasta data avea ce avea cu mine sa ii spun pe ce baza am platit eu oamenii de la o alta firma mai mica de-a lui(am uitat sa va spun ca sarcinile de serviciu avute la firma pentru care am optat le exercitam la inca 5 firme mai mici din holding) i-am spus ca nu eu ma ocup de salarii la acea firma si atat i-a trebuit, l-am enervat grozav ca mi-am permis sa ii raspund la intrebare si a inceput din nou cu o ploaie de draci si dumnezei la un loc, mi-a spus sa sunt rea de gura ca imi permit sa vorbesc, mi-a spus ca a doua zi sa imi dau demisia ca el nu ma plateste pentru nimic si ca sa plec din firma, si iar a dat-o pe injuraturi.sa stiti ca nu prea stiam ce sa fac imi venea sa ii inchid telefonul, dar intr-un moment de liniste i-am spus sa nu uite ca eu ma aflu in afara programului de lucru, ca ma aflu in societate, ca daca m-a deranjat pe telefonul meu personal am pretentia sa imi vorbeasca frumos fiindca la urma urmei nu sunt obligata sa ii ascult injuraturile (am si eu viata privata) ei bine ... pana la urma i-am inchis telefonul fiindca chiar nu-mi pica bine. a doua zi am fost convocata de urgenta si obligata sa imi scriu demisia dupa cum imi dicta chiar el, patronul, pe motiv ca am primit o reclamatie, ghinion. reclamatia era din partea unei angajate de la Focsani care ma sunase cu o zi in urma sa ma faca ca pe o troaca de porci ca ea a trimis de doua saptamani la biroul personal o adeverinta si ca nici pana atunci nu a primit-o ba chiar a trimis-o a doua oara si fara rezultat, eu stiu ca am intrebat-o cum o cheama si avand toate adeverinte solicitate completate la zi i-am spus ca nu am primit plicul de la ea si prin urmare nu am ce adeverinta sa-i fac, dar nu pentru ea nu a fost de ajuns si m-a facut in toate cele si m-a amenintat ca imi face informare la sefu la care i-am spus sa faca ce vrea linistita cata vreme nu am primit plicul nu am ce sa ii fac la care am adaugat ca oricum patronul nu ma mai plateste in functie de adeverintele pe care le fac, ca nu il intereseaza de acestea si ca sa le fac cand voi avea timp(nu va imaginati cate adeverinte a trebuit sa refac in cursul celor 6 luni fiindca fie dispareau de la mapa fie mi le rupea pe fata).ei bine si cucoana respectiva mi-a facut informare si a bagat acolo acuze din top ... apa la moara pentru patron ca sa ma preseze sa imi dau demisia. eu am spus ca nu plec decat dupa trecerea a inca 2 ani si 6 luni fiindca nu am de gand sa ii platesc 10.000 + formarea profesionala, i-am spus ca daca am comis o abatere conform codului muncii trebuie sa se faca cercetare si la prima abatere se da avertisment sau sanctiune sau se stabileste pagubele produse firmei (plicul respectivei cucoane a ajuns la biroul personal chiar in cursul acelei zile, 23.10.08 ora 11:30-12, am dovada). ei bine nimic din acestea. imaginativa ca stateam la masa cu cel mai de temut patron din Sibiu si \"negociam\" cum voi accepta sa parasesc firma, erau si martori de fata care cata vreme vor lucra la el nu vor declara nimic in calitate de martor ba dimpotriva. intr-un final daca a vazut el ca nu vreau si nu vreau sa plec din proprie initiativa a fost de acord verbal in fata celor de fata ca renunta la actul de 10.000 lei, ca renunta la formarea profesionala ca \"oricum esti proasta si nu ai invatat nimic\" si ca accepta desfacerea contractului conf. art.55/b din CM(fiindca i-am spus ca numai asa accept fara sa mai implic si alte daune, aceea ca nu si-a respectat obligatia de a-mi asigura locul de munca 3 ani). mi-am scris imediat cererea de incetare a raporturilor de munca cu firma conf.55/b CM, cu renuntarea angajatorului la actul aditional de 10.000 lei precum si la formarea profesionala asa cum se discutase si se consemnase in sedinta avuta. a doua zi mi s-a intocmit decizie de incetare conf.art.79/7 din CM, nu am vrut initial sa primesc decizia deoarece nu era corecta si nu este posibil sa intocmesti o decize cu un alt articol decat cel cerut de salariat(sefa de birou responsabila cu intocmirea deciziilor de incetare mi-a spus ca ea nu se poate pune rau cu sefu si ca ce scrie el ea trebuie sa execute si ca el a scris pe cererea \"se aproba conf.art.79/7, cu inputarea a 10.000 lei + formarea profesionala, deci cu totul altceva) eu am luat pana la urma decizia fiindca am fost presata sa o primesc ca daca nu sefu a fost sunat de catre secretara si acesta vine val vartej la firma si nu se stie cat de rau poate iesi, am scris totusi pe ea\"am primit un exemplar, dar nu sunt de acord cu temeiul legal in baza caruia mi s-a desfacut CIM\" acum sa imi spuna cineva cum pot eu ataca decizia nedreapta si mai ales care sunt sortii de izbanda. in dimineata de joi 24.10.08 patronul mi-a \"promis\" ca nu mai vad salariul de la el si ma va da in judecata. ieri am facut o cerere catre societate prin care cer sa mi se achite la zi salariul cuvenit pe luna octombrie+plata concediului de odihna+23,84 lei reprezentand contravaloare transport taxi in interes de serviciu(referat de decont si bonuri de taxi pe care le-a rupt si nu mi-a decontat nimic, ca sa vedeti ca se bucura si de 23,84 lei). maine vreau sa merg la ITM insa cum ITM-ul de multe ori nu rezolva nimic va trebui sa profit de cele 30 de zile calendaristice in care pot sa contest decizia la Tribunal. mi-a desfacut cu 79/7 ca sa aiba motivul de a ma actiona in instanta sa il despagubesc ca am plecat din firma mai repede de 3 ani, va dati seama ca daca eu nu actionez dupa 30 de zile se presupune ca am fost de acord pana la urma cu art. desfacerii contractului si astfel se intelege ca eu am avut initiativa plecarii si uite asa oricat as mai incerca dupa sa arat cum au stat lucrurile nu mai am castig de cauza. ideea este ca vreau urmatoarele: sa se revizuiasca art. desfacerii, sa mi se plateasca salariul+concediul de odihna+decontul, nu mai adaug ca nu am beneficiat de preaviz ca pot sa imi gasesc ceva de lucru si sa nu pierd atat de mult timp, nu mai spun ca conf. acestui art. nu am dreptul la somaj. eu cred ca sunt victima unui abuz si nu sunt singura, multi altii au tacut chiar daca nu li s-a mai platit ultima luna de munca insa eu nu-mi permit pentru ca am de platit chirie si chieltuieli de intretinere(ca voi toti).va rog sa imi dati niste sfaturi, poate ma incapatanez eu degeaba sau poate ar fi mai bine sa las totul balta cum si altii au mai facut-o, sau poate chiar il pot acuza de ilegalitati(?)daca aveti orice alte intrebari sau nelamuriri nu ezitati sa mi le adresati. scuzati scrisul
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:29, 29 Octombrie 2008
Imi pare tare rau ca aveti necazuri (si nu prea usoare)!
Am facut un efort deosebit pana am reusit sa citesc si sa inteleg ce ati scris (sper ca am inteles). Trebuia sa vad eu unde se termina o propozitie si unde incepe alta, nu tu litera mare, nu tu virgula etc. Si mult text. Le-am pus pe toate pe seama starii in care sunteti.
Multe din ce ati spus sunt ilegale: actele aditionale cu 10.000 RON, cu 1.000 RON sunt ilegale. Primul nu este prevazut in Codul muncii iar al doilea nu se face decat inaintea inceperii cursului. (Cred ca m-am molipsit de la dvs. si nu ma pot aduna sa va raspund la atatea probleme).
Eu zic sa le asterneti frumos pe hartie si sa faceti o sesizare la ITM.
Pentru incetarea CIM in mod ilegal (si asta) puteti actiona in instanta pe angajator, dar luati un avocat bun sa va poata apara!
In locul dvs. eu plecam dupa prima zi de munca la un asemenea patron, indiferent cate "pile" are in judet.
Cititi si mesajul privat pe care vi l-am trimis!
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Salut!
Sunteti norocoasa ca ati reusit sa plecati de la acel loc de munca.Incercati sa vedeti si partea pozitiva a acestui fapt. Aceasta va va ajuta sa mergeti mai departe, sa faceti sesizare la ITM. Pacat ca nu ati avut "din intamplare " la dumneavoastra un reportofon pentru a putea dovedi in instanta conditiile de stres in care ati lucrat; ati fi putut cere si despagubiri morale si cu siguranta acestea ar fi mult mai mari decat suma specificata in actul aditional.
In Biblie scrie:" de cate ori vei cadea scoala-te si te vei mantui".Fiti optimista!
Va urez succes in actiunile(mentionate de tudorvaleriu) pe care sper ca le veti intreprinde!
Imi pare rau, dar nu am reusit sa citesc mesajul decat "in diagonala":
Totusi, fiindca am ghicit despre ce angajator este vorba, am doua sfaturi scurte:
1. aveti putina grija in alegerea avocatului;
2. in cazul unui litigiu, ganditi-va si sa cereti si sa suportati stramutarea cauzei (desi influenta poate fi aceeasi si in alte parti). Ar trebui cautata o zona "mai favorabila" din tzara asta romaneasca. Daca este mai departe, poate avea si avantajul ca firma la care ati lucrat nu se va obosi cu un litigiu in deplasare.

Alte sfaturi:
3. Sunt sigur ca au fost multe-multe-multe abuzuri si ca nu "vi se fac pareri dvs." Nu am nici o indoiala ca exista multe ilegalitati incele descrise de dvs.
4. Va admir pentru hotarare si sper sa nu va dati batuta. (este posibil ca, dupa examinari mai atente, cineva sa ii deschida ochii angajatorului in privinta ilegalitatilor)
5. Nu uitati si de daune morale in eventualitatea unor litigii - in mod obisnuit lege favorizeaza pe angajat
6. Constituiti-va probe pentru orice demers intreprins, inclusiv la ITM. Desi suna rau, ganditi-va ca sunteti in razboi cu toata lumea (inclusiv cu ITM-ul) si inaintati note/adrese, cereri scrise, pastrati hartii/copii, etc.

Mult succes si nu uitati ca ce nu te omoara, te intareste!
Imi pare rau si scuzati-ma ca nu am reusit sa ma adun ca sa va pot scrie mai pe scurt si mai pe inteles toata isprava. Incerc sa ma documentez si sa imi adun de prin sertare tot ce poate constitui dovada. Sa stiti ca am vrut sa il inregristrez insa a mai patit-o si nu avem voie sa intram in biroul dumnealui cu telefoane sau alte aparate de inregistrat si, apoi totul s-a intamplat foarte rapid incat nu am reusit sa pun la cale un "loc sigur" pentru telefon. Inca odata imi cer scuze pentru scris, va rog sa ma intelegeti ca am o senzatie tare ciudata. Dupa acest sut ma simt incapabila, fara valoare si parca incerc sa imi aduc singura acuze desi nu stiu pentru ce ar trebui sa ma fac vinovata. Eu am probleme cu glanda tiroida, probleme care s-au agravat in tot acest timp. In acea sedinta de joi dimineata sefa mea de birou a incercat sa ii explice sefului ca este dificil sa lucrezi cu oamenii, ca multi angajati ne vorbesc urat si ca eu fiind mai sensibila m-am consumat din aceste cauze iar el stiti ce a inteles(?), a inteles ca sunt bolnava cu capul si mi-a adus jigniri in acest sens. Ma dor toate cuvintele urate pe care mi le-a adus, ma doare ca a vrut sa ma loveasca.
ndaniela83
Daca ati primit mesajul privat de la mine, astept o confirmare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca la negru ContSters287513 ContSters287513 Am lucrat la o firma din 16septembrie 2013 pana la 02 iunie 2014 si la aceasta data cand am cerut o adeverinta pentru medicul de familie patronul mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)
Confidentialitatea datelor din firma Marius Nou Marius Nou am trimis pontajul pt. luna aceasta de pe mail-ul personal firmei de contabilitate cu care are contract firma la care inca lucrez si de pe internetul mobil pe ... (vezi toată discuția)
Cum aflu daca am act aditional la contractul de munca? popescu_roxana2 popescu_roxana2 Buna ziua, Am o mare problema, mi-am dat demisia de la firma unde lucrez si am aflat de la ei ca as avea si un act aditional la contractul de munca (despre ... (vezi toată discuția)