avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denuntul.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denuntul.

Cand vreau sa fac un denunt la Parchet, trebuie sa-l scriu de mână de fata cu procurorul? sau il pot scrie pe computer, il scot la imprimanta il duc la Parchet si il semnez dupa ce-l citeste, e buna si varianta asta? sau trebuie neaparat scris de fata cu procurorul?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
Sonji, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dan-Sebastian Chertes , Avocat 16:45, 30 Ianuarie 2012
Stimate coleg chertes_dan, plangerea penala reprezinta un act de sesizare, facut de o persoana fizica sau juridica, ce a suferit o vatamare prin savarsirea unei infractiuni.

Denuntul reprezinta o modalitate de incunostiintare adusa de persoana fizica sau juridica , fie politiei , fie parchetului.


Denuntul poate fi suplinit de o plangere penala.



Pentru a va lamuri, va recomand tratatului profesorului Neagu Ion .



avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Organul judiciar este obligat sa va audieze.
Ceea ce ziceti dvs. este una si audierea este alta...
Vedeti sa nu fie un denunt calomnios...


Nu o sa fie un "denunt calomnios" domnule avocat, fiti fara grija, specific in denunt exact tot ce stiu, specific martori,etc., stiu ce inseamna denunt calomnios, sa acuzi pe cineva de o fapta pe care nu a savarsit-o, cand o sa depun acel denunt ma bazez totusi pe niste probe, deci..
Daca am inregistrari telefonice(acele inregistrari care sunt acceptate, sper sa nu se faca iar confuzie), cum le adaug la denunt(pe care am inteles ca-l pot scrie si la computer, scos la imprimanta, semnat de mine, etc) , le trec pe un cd audio? sau pe un stick si procurorul le va descarca intr-un computer la ei la Parchet?
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
Sonji, utilizator
Stoica Ioana a scris:

Stimate coleg chertes_dan, ...

Pentru a va lamuri, va recomand tratatului profesorului Neagu Ion .



Stimata colega Ioana Stoica, eu va recomand Codul de procedura penala, cel mai util instrument de lucru inainte de orice opinie doctrinara, care, dupa cum bine ati remarcat in definitiiile pe care le-ati citat, face distinctia intre natura plangerii penale si natura denuntului. De asemenea, acelasi cod nu are pe niciunde vreo referire la suplinirea denuntului printr-o plangere penala. Daca domnul Neagu a emis o astfel de parere doctrinara, dati-ne voie sa nu o impartasim. Va recomand, in completarea celor sustinute de dl. Neagu, tratatul dl. Theodoru (pag. 582-583) care face o foarte frumoasa si juridic argumentata delimitare intre plangere si denunt.

In ceea ce priveste ultima intrebare a dl. Sonji: inregistrarile le puteti adauga la denunt inscriptionandu-le pe un suport optic (CD/DVD) si depunandu-le o data cu denuntul. E important, cred eu, sa le pastrati si pe suportul original, respectiv pe aparatul cu care le-ati inregistrat. Astfel in situatia in care acestea se contesta sa se poata efectua expertizarea acestora pe suportul original.
Eu n-am spus ca nu sunt institutii distincte .Ci doar ca denuntul poate fi suplinit (sustinut, insotit ) de o plangere penala, aspect pe care dumneavoastra nu l-ati inteles.


:bow:
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Voi detalia ceea ce am sustinut in postarile anterioare.Denuntul este un act de sesizare primara.
Asadar, orice persoana care are cunostinta de savarsirea unei infractiuni, fie ca este persoana fizica , fie ca este persoana juridica are posibilitatea de a incunostiinta organele judiciare.

Nu exista , insa , niciun impediment ca partea vatamata , ulterior, sa depuna o plangere penala, care sa ateste vatamarea suferita prin savarsirea unei infractiuni.

Din aceasta perspectiva am amintit ca denuntul poate fi suplinit de o plangere penala.

Nu sunt intitutii care se exclud.


Prin plangerea penala , persoana fizica sau juridica , ce a suferit o vatamare ca urmare a unei conduite antisociale incriminate de legea penala are posibilitatea sa instiinteze organele judiciare cu provire la imprejurarile in care fapta a fost comisa, cu privire la prejudiciul cauzat, si , chiar prin acest act , sa se constituie parte civila.

Nu exista nicio dispozitie legala care sa contrazica faptul ca partea vatamata, chiar daca exista un denunt ,nu poate depune plangere penala.

Tratatul domnului profesor Neagu Ion sustine mentiunile facute de mine mai sus.

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Plangere penala sau plangere prealabila ruby ruby pt. fapta prevazuta de art. 244 Cod penal -sustragerea de sub sechestru sesizarea parchetului se face in baza art. 222 cod penal (plangere penala) sau art. 279 ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios?????????? sefultau sefultau Buna Seara! voi invepe prin a spune ce s-a intamplat cineva a facut un denunt la DNA prin care acuza cateva persoane despre taierea ilegala a masei lemnoase ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre plangere si plangere prealabila puncuskaa puncuskaa pentru lovire ce fel de plangere trebuie sa fac? plangere sau plangere prealabila? (vezi toată discuția)