Am avut un magazin universal care a ajuns la faliment, ramanand astfel in imposibilitatea de a platii la stat tva-ul, impozitul din venit si impozitul pe salarii in ultima perioada, dar si unele facturi la furnizori. In perioada aceasta s-a ocupat altcineva de magazin, iar eu am aflat de datorii mult mai tarziu. Totusi in acte eu apar ca administrator al firmei. In acest moment, datoriile la stat cu tot cu majorari si penalitati sunt de 45000 lei, iar la furnizori sunt cuprinse intre 500 si 4000 lei (in total 10000 lei la furnizori). Furnizorii m-au citat in instanta. Ce se intampla in astfel de situatii, daca pe pers juridica nu mai am nici un bun material, se poate trece la confiscarea/executarea bunurilor de pe pers fizica? Sau cum raspund pentru aceste datorii in instanta? Dar in fata statului?
Suma de 45.000 lei reprezinta valoarea - prag pentru are creditorul poate introduce cerere de intrare in procedura insolventei. Deci, organul fiscal o poate face oricand.
Furnizorii m-au citat in instanta - pe ce temei v-au formulat cereriile de chemare in judecata? Somatii de plata, deschiderea procedurii insolventei ...?
Conform prevederilor legale (art. 27 alin. 2 Codul de procedura fiscala) administratorul poate fi tras la raspundere in solidar cu societatea, dvs. ca administrator sunteti obligat in virtutea prevederilor legii nr. 31 din 1990 sa administrati societatea. Daca v-ati delegat legal responsabilitatile unei alte persoane, iar aceasta a provocat datoriile va putea fi tras la raspundere, insa numai legal .....
Din pacate nu am lasat un delegat legal. Legal doar eu sunt administratorul. Furnizorii au cerut plata facturilor restante, comisionul aferent zilelor trecute de la scadenta si taxele de judecata. Ce se intampla daca nu am cum sa platesc datoriile? Ajung la inchisoare pentru 4000 lei? Imi scot apartamentul la licitatie pentru a recupera datoriile? Problema este ca eu nu m-am ocupat de magazin si nici nu era al meu, decat in acte (am facut un bine unui prieten din unele motive pentru care el nu putea sa apara in acte), iar acum raspund in numele lui. Eu am aflat de datorii cand mi-au venit citatiile acasa, iar magazinul fizic nu mai exista.
Din punct de vedere legal dvs. sunteti reprezentantul legal al societatii, ati administrat activitatea societatii, prin acceptarea calitatii de administrator v-ati asumat niste obligatii. Nu veti putea invoca faptul ca nu v-ati ocupat personal de magazin, era obligatia dvs. sa va ocupati. Ati fi avut o scapare daca v-ati fi delegat atributiile sau o parte a acestora in mod legal.
Ce se va intampla daca societatea la care sunteti administrator nu isi plateste datoriile? Va fi executata silit si exista premisele ca administratorul sa raspunda in solidar cu societatea pentru aceste datorii.
Din mesajul anterior inteleg ca datoria la furnizori nu este doar de 4.000 lei .... ci 10.000 lei, iar la bugetul de stat 45.000 lei ....
Intradevar datoriile sunt in jur de 10000, dar abia o firma m-a dat in judecata pentru 4000, din acest motiv v-am intrebat asa... Astept si celelalte citatii. Deci daca nu detin nici proprietati pe numele meu pot ajunge la inchisoare, sau sa mi se dea condamnare?
Insolventa
nukarela
DACA O FIRMA ARE DATORII CATRE FINANTE(IMPOZIT SALARII, TVA, IMPOZIT PROFIT, CAS,CASS,SOMAJ ETC) POATE FI DECLARATA IN INSOLVENTA DE CATRE ADMINISTRATIA ... (vezi toată discuția)