Si acum vi s-a aplicat aceeasi formula, nu aveau de ce sa-o schimbe.
Este posibil ca in decembrie - care este luna de resetare a repartitoarelor, sa fi existat un apartament care sa nu fi dat indecsii in luna / lunile din trecut, sa se fi estimat pentru acest apartament un consum mai mic decat cel real, iar acum, la resetare, practic luna de regularizare a tuturor consumurilor......la dv. sa se fi aplicat consumul unui asemenea apartament pe o luna si ceva, adica vi s-a aplicat acel maxim la un consum + regularizarea lui.
Este riscul la care va supuneti in conditia de necontorizat, si asta luna de luna, sa platiti mai mult decat consumul lunar al unui apartament considerat cu cel mai mare consum.
Atentie dv. si aviz amatorilor de atac la persoana!
Eu v-am spus despre probabila cauza a acestor costuri si nu fac reclama firmelor de repartitoare. Fiecare om e liber sa-si aleaga modul de a trai, cu sau fara repartitoare.
Buna seara, scuze pentru insistenta..nu cred ca de aici vine problema, ci de la acel ,,factor de evaluare global", cu care se inmultesc indecsii..la mine sunt 2,4; 1,54; 5,78 (la cele 3 radiatoare otel tip ,,Dunafer" - asa e la ei in baza de date..desi astea au un ,,R" pe ele, ca si cum ar fi marca Romstal...- si ultimul 3,33 - asta e de fonta cu 16 elementi...
Iar consumul maxim la care s-a raportat-la un vecin de scara cu repartitor- a fost de 151 indecsi X 2,983 factor global=cca. 450 unitati consum...un radiator de 1734 wati cu SET=3,8284...
Mi-e si frica sa intru in calcule...dar parca e prea mare suma...or fi reali ,,factorii aia globali" ?, ca nu stiu de unde sa caut acei Kq...Kc...ai radiatoarelor...aia de amplasare Ka ii stiu ...sunt max. 1,05...
Trebuie sa luati legatura cu firma de calcul si sa vedeti care este baza de referinta in cazul dv.
Nu va puteti lamuri aici, pe forum, decat cu totul general.
In decembrie am avut un caz exceptional in blocul meu.
Un proprietar, plecat din tara si care isi lasase un var sa aiba grija de apartamentul sau, si-a lasat caloriferele la maxim, pe toate, calorifere de otel, de dimensiuni....cat incapeau pe peretii respectivi. Nu mai daduse indecsii din februarie.
In decembrie cand i-am somat varul sa-mi dea citirea indecsilor "M", in fata evidentei m-am speriat. Avea indecsi care treceau bine de 1000 pe fiecare calorifer.
In privinta lui nu aveam niciun fel de emotie, pentru ca fusese greseala lui si si-o platea.
Adica in martie, aprilie, octombrie si noiembrie platise ceva rezonabil, mediu, oricum cu mult sub consumul lui real, iar in decembrie avea de plata 640 lei. Asta insemna un dezastru pentru apartamentul necontorizat cu 2 calorifere similare cu ale lui, iar al treilea similar cu unul din alt apartament care tot asa, consuma in draci.
Ei bine, celui necontorizat ii venea de plata peste 700 lei.
Nu era corect, categoric! Nu puteam sa las sa se intample asa ceva. Si am facut ceea ce nu fac din principiu: am stabilit cu cei de la firma ca indexul "M" al celui plecat in strainatate sa-l fragmentam si sa-l tot corecteze pana in martie pana la valoarea reala, in conditiile in care nu se mai face consum pe aceste calorifere, apartamentul fiind nelocuit si varul proprietarului instruit sa inchida caloriferele.
Si astfel sa scadem dramatic si cota apartamentului necontorizat.
Cei de la firma au inteles situatia si au acceptat sa facem asemenea corectii, astfel incat apartamentul cu proprietarul lipsa sa plateasca in timp de trei luni aceasta regularizare, iar cel necontorizat sa plateasca totusi un consum rezonabil.
Evident ca, in disperare de cauza, (el isi aruncase repartitoarele cand si-a amenajat apartamentul, spunandu-si probabil ca e o grija prea mare sa tot dea indecsii si ca ....plateste mama), a dat telefon la firma sa vina sa-i puna repartitoarele inapoi pe calorifere (bine ca nu-si aruncase si robinetii!!!).
V-am dat acest exemplu ca sa intelegeti ceva din modul de calcul. Daca nu ma credeti pe mine, puteti intreba la cei care fac calculele pentru ca ei stiu cel mai bine sa va arate in mod real din ce se compune suma platita de dv.
Am un prieten presedinte de asociatie, care dupa indelungi demersuri in numele asociatiei la firma de repartitoare , desi nu avea toate semnaturile proprietarilor ca doresc renuntarea la repartitoare, pentru ca vreo 2 erau in strainatate, a primit in sfarsit o adresa in care se spune ca la asociatia lui nu se mai calculeaza consumul in functie de repartitoare.
Alaltaieri, ce credeti ca i-mi spune?. Cica acum cand se intalneste cu babele din bloc, acestea ii multumesc si ii zic bogdaproste ca se vad si ele calde, ca inainte nu dadeau drumul la calorifere de frica sa nu plateasca prea mult.
Bey frate ,au ajuns aceste dispozitive sa sperie si babele pentru ca ele nu sunt proaste , stiu ele ceva, au observat ca daca deschizi robinetul... . :stunned:
Pana acum le speriau repartitoarele....ei, de-acum incolo o sa le sperie listele de intretinere...
Si uite-asa, din sperietura-n sperietura, le trece viata...:giggle: