Pt.plata la zi a serviciilor oferite , Rebu ofera 6 tichete cadou lunar asociatiilor de proprietari. Va rog sa imi spuneti cum se impart aceste tichete deoarece reprezentantii Rebu considera astfel: 3 tichete administratorului si trei tichete asociatiei, iar comitetul executiv considera ca toate cele 6 tichete sunt date asociatiei pentru diverse cheltuieli. Multumesc
:foottap:Chiar astazi am primit un raspuns de la REBU referitor la tichetele acordate la achitarea facturilor.
Citez: "Va informam ca tichetle cadou se acorda din data de 01.02.2008 asociatiilor de proprietari care achita prestatia in luna in care aceasta se efectueaza (in cazul dvs 5 tichete - n.r. 152 pers declarate pe factura), iar daca plata se face in luna urmatoare efectuarii prestatiei, numarul de tichete este mai mic (in cazul dumneavoastra 3 tichete)."
Si uite asa, la solicitarea mea catre REBU SA, in calitate de cenzor al aosciatiei, am aflat cu stupoare ca administratorul a "bagat in buzunar" 164 tichete a cate 10 lei fiecare = 1.640 lei in perioada 2008-pana in prezent.
Nu le-a inregistrat in nici un document ca venit al asociatiei sau sa le fi folosit in alte scopuri pentru binele asociatiei.
Pentru edificarea corecta solicitati o situatie de la REBU. S-ar putea sa aveti surprize.X-(
Suma trebuie sa fie mai mica deoarece pana la un moment dat, asa cum am spus mai sus, REBU acorda bonusul impartit in doua destinatii clare: tichetele erau ale persoanei care achita factura, iar pentru asociatie se acordau materiale de curatenie de o valoare egala cu tichetele. Erau doua evidente in doua registre separate.
De prin anul 2010 (cred, nu sunt sigura luna), la scandalul facut de asociatii, REBU a renuntat la materialele de curatenie, s-au unit cele doua evidente si se acorda numai tichete pe care le lasa la dispozitia asociatiei (daca are cunostinta despre acest bonus) sa le imparta cum doreste, fie le opreste pe toate, fie le imparte cu administratorul.
Apoi mai e o chestiune de tinut cont. Daca prestatia se efectueaza in luna august si plata ei se face tot in luna august, atunci primeati 5 tichete (dar numai din 2010 incoace), daca plata prestatiei din august se face in septembrie, atunci numarul de tichete este injumatatit (3 ziceti dv.), iar daca, din lipsa de bani, plata se face in octombrie, atunci aceste tichete nu se mai acorda.
Fata de situatia prezentata anterior, bazata pe cele primite de la REBU, administratorul se justifica prin aceea ca aceste tichete cadou (1.640 lei conform situatiei primite de la REBU) i se cuvin in totalitate prin faptul ca tichetele le primeste el pentru ca el achita facturile. In plus spune ca nu are cum sa le introduca ca venituri ale asociatiei, pentru ca nu a primit de la REBU nici un document (gen factura s.a.m.d.).
Va rog sa-mi spuneti care este regimul acestor tichete cadou. Cum se inregistreaza in contabilitate, ce documente se elaboreaza etc.
Va multumesc si astept cu nerabdare opiniile dvs.
Cum procedeaza asociatiile care introduc aceste tichete cadou in contabilitate ?
In asociatia mea s-a convenit ca aceste tichete cadou sa fie toate introduse in fondul de reparatii. Ca urmare, s-a emis o decizie a comitetului executiv in care se prevede ca lunar (trimestrial, semestrial - se lasa la latitudinea administratorului de a le ridica de la REBU) sa fie evidentiate in registrul fondului de reparatii.
Asadar, administratorul merge la REBU, le ridica in baza unei imputerniciri emisa de comitetul executiv si a stampilei. Acolo semneaza si stampileaza in registrul de primiri tichete.
La asociatie, scrie un mic referat in care specifica numarul si data deciziei comitetului executiv ca baza legala si numarul de tichete si pentru ce perioada le-a primit.
Completeaza o dispozitie de primire in care scrie suma exprimata in lei a acestor tichete si o capseaza pe acest referat. Aceasta este baza legala cu care le inregistreaza in contabilitate.
In registrul de casa inregistreaza la rubrica primiri suma, echivalent in lei, a acestor tichete.
In registrul fondului de reparatii le inregistreaza la rubrica intrari, tot ca echivalent in lei.
Tichetele le poate folosi fie in natura la diferite cumparaturi pentru asociatie in magazinele care le accepta, fie le schimba in bani, antrenand diferite persoane care accepta acest schimb, banii ramanand in soldul casei.