avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cand e nevoie de diriginte de santier?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cand e nevoie de diriginte de santier?

Urmeaza sa incep in primavara constructia unui obiectiv civil, localizat in mediu rural, compus din:
- gard
-grajd cai
- fanar
- casa familiala (s+p+e)

Ma intereseaza cand am nevoie de diriginte de santier prin lege (daca se poate sa imi indicati si nr legii respective). Intreb pt ca am auzit pana acum diverse variante:
- ca pt constructii in mediu rural nu am nevoie de loc de diriginte
- ca am nevoie doar pt caldirii cu etaj (cum ar fi casa in acest caz)
- ca am nevoie pt casa, grajd si hambar dar nu pt gard

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ST CONTRACTOR , Consultant managementul calitatii 16:05, 31 Octombrie 2012
Cei de la inspectorat cand am deckarat inceperea constructiei mi-au zis ca imi trebuie diriginte. Asa ca am angajat diriginte de santier. Am inteles ca dirigintele in urma verificarilor pe care le va face pe etape de lucrari va intocmi in final cartea tehnica a constructiei...asa este?

Multumesc pt raspuns.
Buna seara.
Problema dirigintilor de santier este o problema spinoasa.
Dar fiecare meseria are rolul ei .Degeaba ei materiale ieftine si daca nu stii sa le pui in opera tot degeaba. Macar pentru inceput este necesar sa ai pe cineva de specialitate care sa te indrume la trasare, la partea de scripte care acum le ignoram, dar va veni vremea cand vom avea nevoie de ele.Pentru intocmirea cari constructiei este necesar un cunoscator.Ma
gandesc cu groaza la urmatorul cutremur cu 7 grade pe scara Richter,si atunci se va vedea cine si cum s-au facut constructiile, in general cele dupa anii ' 90.Un diriginte de santier , daca are contract, raspunde solidar cu constructorul si proiectantul pentru viciile ascunse din punct de vedre al rezistentei pe toata durata existentei constructiei. e observa ca nu se poate glumi cu astfel de lucruri.Dar va plictisec, si nu doresc acest lucru.
Va doresc rabdare si citez:''Puteti fi cel care face totul. Mi-am facut casa in oras si eu am dirijat totul. Daca nu aveti timp trebuie cineva sa se ocupe. Sunt sute de ore de alergatura, deci va trebuie timp. Cautati sa luati toate materialele direct de la producator - cautati pe internet. Marea majoritate a producatorilor va asigura transportul gratuit.''
Sa stiti ca ,,a construi este o arta", dar nu mai avem nevoie de artisti.
Va multumesc.
Marin Baescu
Cartea tehnica este intocmita de diriginte cu sprijinul constructorului!
Constructorul este cel care are actele si datele necesare intocmirii proceselor verbale de executie.
De exeplu:
- pentru otel beton trebuie intocmite procesele verbale de trasabilitate otel beton; actele de calitate sunt la constructor, iar procesul verbal trebuie intocmit de CQ/RTE. Daca otelul beton vine direct fasonat nu sunt necesare incercari sumplimentare.Insa, daca otelul beton vine nefasonat, constructorul trebuie sa aiba un contract cu un laborator autorizat si sa faca incercari pe otel beton.
- pentru beton trebuie intocmita cartea de beton; aceasta are in spate contractul constructorului cu un laborator autorizat de incercari beton, sa se preleveze probe de beton si sa fie transmise laboratorului. In urma incercarilor se emit acte care certifica calitatea betonului. Toate aceste date se trec in condica de betoane. La sfarsitul lucrarii se face buletinul unic pe lucrare, la nivelul betoanelor turnate.
Aceste lucruri sunt putin stiute de ....constructorii de rand si un contract bun ar trebui sa cuprinda faza magica '' constructorul sa se respecte legislatia in vigoare. Oricum aceste detalii trebuie stabilite de comun acord, deoarece nu toti constructorii sunt si constructori!!!!

Daca pentru finisaje nu va permiteti un diriginte de santier (insa legea spune ca dirigintele trebuie sa fie prezent si in stadiul de finisaj) este obligatoriu sa aveti indrumarea dirigintelui pe parte de rezistenta. Greseli se fac peste tot, insa daca faianta, rigipsul, finisajul in general se poate repara fara ...colaps, la structura de rezistenta greselile nu sunt permise!!!
Nu uitati, ca daca autoritatiile si-ar face treaba, la receptia finala aveti nevoie de acordul arhitectului si al dirigintelui in ceea ce priveste executia. daca s-au facut modificari fata de proiect....eu unul nu semnez, sunt diriginte si nu imi risc diploma pentru nimic.

Betonul in cazul meu vine de la statia de betoane gata preparat.
Am in proiectul tehnic un program de executie pe faze de lucrari si acolo e indicata faza si cine trebuie s afie prezent. De exemplu la partea de rezistenta inainte sa se toarne am chemat si structuristul sa verifice armatura; adancime fundatii etc.

Am inteles ca daca se fac modificari de fatade etc in santier e nevoie de derogare de la arhitect si structurist.

Multumes mult pt raspunsuri
in 99% din cazuri betonul vine preparat. cu toate acestea exista cazuri in care probele de beton ies prost.in acest caz NUMAI proiectantul iti spune ce ai de facut.
Nu ai voie sa faci modificari la fatada!!!! fatadele fac parte din proiecul DTAC care sta in spatele autorizatiei de constructie.
plansele de arhitectura, implicit fatadele, sunt stampilate de primarie ''spre neschimbare''.
exista portite, dar nu le pot spune ''in direct'':D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Construiesc o casă și doresc să folosesc beton de la o stație. unde și cum îl pot analiza, ca să fiu sigur că primesc ce plătesc? laurentiuu laurentiuu Construiesc o casa si doresc sa folosesc beton de la o statie. Ce trebuie sa primesc de la statia de beton in afara de factura si certificatul de garantie? Eu ... (vezi toată discuția)
Contract pentru constructia unei case antecume antecume Buna ziua, O sa va descriu mai intai situatia despre care vreau unele detalii. Am incheiat in urma cu aproximativ un an, un contract cu o firma de ... (vezi toată discuția)
Drepturi si obligatii conform legii nr 50/1991 actualizata cristian_64 cristian_64 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca in conformitate cu legea sus mentionata, corpul de control din cadrul primariei are dreptul sa intre in casa si sa ... (vezi toată discuția)