avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contributii pensii, sanatate PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contributii pensii, sanatate PFA

Buna ziua.
Mi-am deschis un PFA si am inteles ca trebuie platite taxe de 10,5% si 5,5% pentru pensii si casa de sanatate. As vrea sa stiu daca aceste taxe se calculeaza din incasari sau din profit.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 10:38, 16 Ianuarie 2014
Sunt mai multe situatii in care poate functiona o PFA ( ex: in paralel cu contract de munca la o alta societate, venituri din PFA + venituri din alte surse impozabile, sau nu realizeaza venituri anuale din PFA mai mari de aprox 8100 ron...)
Nefacand precizari asupra acestui aspect, consideram situatia clasica in care functionati doar ca PFA, atunci datorati:
1.16% impozit aplicat la venitul net (v brut minus cheltuieli deductibile)
2. 31,3% CAS(pensie) aplicat la venitul net dar nu mai putin de 232 ron / luna
3. 5.5% CASS ( sanatate) aplicat la v net exclusiv contributiile platite la CAS, dar nu mai putin 39 ron/luna
Aceasta este o situatie orientativa. Functie de anumite particularitati pot fi diferente. ( ex; daca aveti in pararlel si CIM , nu aveti obligatii la CAS)
Eventual dati mai multe detalii
PFA-ul abia a fost deschis si am estimat pe anul 2012 incasari 6000 lei, cheltuieli 4000 si respectiv un profit de 2000. Mentionez ca pfa-ul se ocupa cu comertul pe internet. Am inteles ca platesc automat 16% impozitul pe profit (venit) si 5,5% la sanatate. La partea cu pensiile sunt putin in ceata, mi-a spus cineva ca daca nu am venituri anuale mai mari de 8300 lei nu mai platesc la pensii. As vrea, daca puteti sa ma lamuriti aici, daca am venituri anuale sub 8300 lei si daca am peste cat platesc? Iar daca intre timp ma angajez cu carte de munca ce se imtampla?
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
slade_green2000, utilizator
Pentru venitul estimat de 6000 nu datorati, daca insa depasiti 8468 veti datora pentru intreg anul , plus majorari. (procentul este de 31,3 %) Daca intre timp va inregistrati cu CIM, chiar si timp partial, atunci nu veti mai datora CAS pentru PFA, indiferent de veniturile inregistrate.
Totusi, va recomand sa mergeti la CAS pentru a depune declaratia de asigurat, sa aveti si decl cu venitul estimat prin care sa faceti dovada. Nefacand aceasta domnii de la casa de pensii va pot sanctiona pentru nedepunere, chiar daca valoarea veniturilor este inferioara pragului de 8400. Este o formalitate simpla si va scuteste de neplaceri
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
mayer, utilizator
Daca depasesc 8468 lei venitul net (profitul) sau venitul brut (totalul incasarilor) din anul respectiv? Pt ca eu pot incasa din vanzari 10000, iar totalul cheltuielilor sa fie 8000 (factura marfa, CASS), astfel mai raman cu un profit de 2000 lei, in cazul acesta daca platesc 31,3% din totalul incasarilor o sa ies pe minus :)
Stima.
este vorba despre veniturile incasate....! acesta este pragul pe care daca il depasiti trebuie sa dati CAS. 31.3 se aplica la net nu la brut, de vazut insa si art 296^22 CF citat:" ...contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale.

Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
mayer, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata impozit si taxe pfa Silvasanu Silvasanu Buna seara, Am o rugaminte la d-voastra: imi deschid in urmatoarele zile un PFA avand ca obiect de activitate producerea si comercializarea de obiecte ... (vezi toată discuția)
Model de impozitare pfa in sistem real? cum se calculeaza?? Mihai223 Mihai223 PFA in sistem real are obligatia de plata la pensi 31,5% din VENITUL DECLARAT (adica venitul pentru care doresc sa se asigure) + sanatate 5,5% (din VENITUL NET ... (vezi toată discuția)
Activitate traducãtor autorizat - plãtesc impozit chiar dacã nu am activitate? haller haller Buna ziua! as dori sa devin traducator autorizat! as dori sa stiu care sunt conditiile! dupa inceperea activitatii trebuie sa platesc impozit pe venit/profit, ... (vezi toată discuția)