Va rog sa-mi raspundeti : in cazul pensiei anticipate partial pt. femei nascuta in mai 1958 si care trebuie sa indeplineasca ca stagiu complet de cotizare 31 de ani si parca 1 luna, la acest stagiu se aduna si jumatatea de norma lucrata pe langa norma intreaga. Adica de exemplu are lucrati 28 de ani cu norma intreaga si 4 ani cu jumatate de norma. Acesti 4 ani reprezinta defapt 2 ani cu norma intreaga care cred ca se aduna la cei 28 de ani. Ma puteti lamuri daca este asa si daca pentru pensie anticipata partial se va calcula asa pt. a indeplini stagiul complet de cotizare de 31 de ani si 1 luna. Multumesc
1. - Stagiul de cotizare este acelasi indiferent de programul zilnic de munca si de numarul de contracte indiciduale de munca.
- Conteaza numai venitul si contributia platita la pensie.
2. Pentru o femeie nascuta in luna mai 1958 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 1 luna iar stagiul complet de cotizate este de 31 de ani si 1 luna.
3. Puteti solicita:
- pensie de limita de varsta, la 61 de ani si 1 luna, in iunie 2019;
- pensie anticipata partiala, la 56 de ani si 1 luna, daca aveti un stagiu de cotizare de 31 de ani si 1 luna;
- pensie anticipata, la 56 de ani si 1 luna, daca aveti un stagiu de cotizare de 39 de ani si 1 luna.
Pensia anticipata
feierana42
numele meu este feier ana nascuta in 1958 octombrie 12,si as dori sa stiu cand pot iesi in pensie anticipata si perioada lucrata in strainatate - italia -cum ... (vezi toată discuția)