avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... inregistrare tardiva a nasterii
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

inregistrare tardiva a nasterii

Vreau sa stiu cine are calitate procesuala activa intr-o actiune de inregistrare tardiva a nasterii?
Cu mare placere va voi scrie, ce acte sunt necesare si dupa stiinta mea, expertiza medico-legala in astfel de cazuri este gratuita... dar vom trai si vom vedea...
Multumesc monica. Eu stiu ca expertiza se plateste si sunt curios sa aflu care sunt demersurile intreprinse, pas cu pas. Probabil ca si altii sunt de aceeasi parere. Asteptam vesti de la tine in curand.:wave:
actiunea in instanta pentru inregistrarea tardiva a nasterii,in cazul acesta,poate fi formulata de catre seful centrului de ocrotire unde a fost data in plasament sau de catre serviciul de stare civila pe raza caruia isi are sediul centrul de ocrotire.
acte necesare:cererea de solicitare a inregistrarii tardive a nasterii,insotita de:certificat medical constatator al nasterii(de la unitatea sanitara unde a avut loc nasterea);comunicare de la serviciul de stare civila unde isi are sediul unitatea sanitara,daca in registrele de nasteri ale localitatii respective a fost sau nu a fost inregistrata nasterea minorei....;acte de identitate sau stare civila a mamei(daca e posibil si a tatalui),taxa timbru judiciar.Raportul medico-legal este obligatoriu si ca sa nu fie contra-cost,il poate solicita instanta de judecata.In 3 termene de judecata,daca actele si clarificarile solicitate(daca este cazul) sunt depuse in timp util la instanta.in baza hotararii judecatoresti serviciul de stare civila pe raza caruia a avut loc nasterea fetei va intocmi actul de nastere si va elibera,la cerere,certificatul de nastere.
am avut aceeasi speta si asta a fost procedura!
succes!
marian67 eu am o speta de genul ca mama a ,,uitat,,16 ani sa-si inregistreze copilul. Din fericire pentru mine copilul nu era nascut in orasul meu ci trebuie inregistrat intr-un oras vecin. Cu toate astea i-am facut actiunea in instanta din partea mamei, la care mama a depus si copie dupa actele sale de stare civila si dupa certif. constatator al nasterii si de 1 an asteptam . Mama declara ca a fost obligata sa plateasca certificatul medico legal si ea nu are bani iar eu nu inteleg care este procedura de fapt in acest caz. Ma gandeam ca poate cineva sa ma lumineze si pe mine cu aceasta ocazie, despre ce taxe este vorba? repet nu e la noi dar asta nu inseamna ca nu e bine sa stim cum se procedeaza.#-o
si la mine a fost aceeasi situatie,mama a "uitat"sa-si declare baiatul timp de 12 ani,baiat nascut in alt judet si care,acum locuieste in comuna noastra.
si a mai si plecat in strainatate de vreo 7 ani,lasand copilul in grija unei rude,care a venit si mi-a spus ca baiatul nu are certificat de nastere si banuieste ca nu a fost declarat!
am verificat peste tot in zona ultimului domiciliu al mamei si ...nu era declarat.
cred ca greseala la d-voastra a fost ca ati facut actiunea din partea mamei,deci ,legal,mama a solicitat inregistrarea tardiva a nasterii copilului si i s-a solicitat plata expertizei medico-legale iar actiunea in instanta sigur a fost suspendata(sau inchisa) pentru ca nu a fost depusa acea expertiza.
eu am facut actiunea in instanta in numele primariei si am solicitat aprobarea inregistrarii tardive a nasterii copilului in registrele de nasteri ale orasului comanesti,locul nasterii copilului.
nu am platit decat taxa judiciara de timbru si taxa extrajudiciara ,daca tin bine minte,4,30 ron
expertiza medico-legala a fost solicitata de instanta de judecata si a fost gratuita,actiunea in instanta fiind facuta de institutie publica
in 3 termene am terminat,fara niciunul din parinti,doar ca am adunat,prin corespondenta,toate actele pe care le-am scris anterior,si am facut rost de o copie a cartii de identitate a mamei copilului.

Completez cu faptul ca la data nasterii copilului,mama acestuia a avut domiciliul in judetul bacau,iar acum vreo 8 ani si l-a schimbat in comuna la noi,de aceea am putut face actiunea in instanta ca primarie
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Inregistrare tardiva a nasterii - calitate procesuala cassy cassy buna seara! mama care nu a declarat in termen de 1 an nasterea (nu avea act de identitate valabil si necasatorita) poate da in judecata Primaria - serviciul ... (vezi toată discuția)
Actiune inregistrare tardiva a nasterii calytul calytul Se poate cere in instanta print-o actiune de inregistrare tardiva a nasterii, chiar daca nu mai este minor? (vezi toată discuția)
Copii fara certificate de nastere gigelas gigelas O femeie a nascut un prim copil. Aceasta nu avea niciun fel de act de identitate. Ulterior,copilului nu i s-a facut certificat de nastere (probabil din cauza ... (vezi toată discuția)