avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurare medicala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurare medicala

Statutul de coasigurat se pastreaza daca persoana care pe care a fost inrregistrat acel coasigurat a schimbat locul de munca fara intrerupere pe cartea de munca si in momentul de fata este somer?
Persoana coasigurata a depus dosarul pentru pensionare grad 3 de la sfarsitul lunii octombrie urmand sa primeasca decizia si pensia la sfarsiul acestei luni sau inceputul lunii viitoare.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 15:56, 28 Ianuarie 2012
Nu,dar va fi asigurat daca devine pensionar de invaliditate.Va trebui sa se prezinte la casa de sanatate cu urmatoarele acte,in vederea eliberarii adeverintei de asigurat:
-copie Carte de identitate sau Buletin de identitate (pg. 2,3,4 si mutatia)
-copie Decizie pensionare (INVALIDITATE )
-copie ultimul Talon de pensie sau adeverinta eliberata de institutia platitoare a pensiei
-Adeverinta cu veniturile impozabile din perioada 2007 – 2012 de la Adm.Fin.de domiciliu (original) –
-copie CARTE DE MUNCA pentru persoanele care au fost pensionate dupa 01.01.2007

Documente suplimentare, daca este cazul :

-copii Decizii asupra capacitatii de munca pentru perioada 2006 – 2012 de la Comisia de Expertiza Medicala
-document care atesta incadrarea intr-una din categoriile de beneficiari de legi speciale (189/2000, 309/2002, 44/1994, 341/2004, 118/1990)
-copie Certificat de incadrare in grad de handicap, pentru perioada de prescriptie 2006-2012; copie ultimul talon indemnizatie de handicap
Adeverinta are o valabilitate de 2 ani .

Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
ContSters136493, utilizator
revenind la situatia de mai sus- caz concret- persoana coasigurata este internata in spital dar are dosarul pe pensionare medicala pe flux , persoana care a inregistrat coasiguratul este in acest moment somera , la CAS ambele persoane apar asigurate , la spital se cere o adeverinta de coasigurat dar in acest moment de unde?
Sa intrebe la Casa de Sanatate,nu exista nicaieri stipulat clar in legislatie acest fapt,eu personal nu cred ca odata devenita somera,persoana respectiva,chiar daca ea este asigurata in continuare e adevarat,dar cu plata asgurarii din fd. de somaj,mai poate oferi calitate de coasigurat.
De altfel,respectiva persoana trebuia sa anunte in termen de 15 zile casa de sanatate ca nu mai este angajat ,ci somer.
S-ar putea sa fie nevoit fostul coasigurat sa-si incheie un contract de asigurare pana se emite decizia de pensionare de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire cas unouno unouno Buna ziua. V-as ruga sa ma ajutati daca se poate. Am 61 de ani fara servici,fara nici un venit.Sotia are pensie de boala sub 400 lei.Eu pot cumva beneficia de ... (vezi toată discuția)
Plata spitalizarii pentru un cetatean pensionat, cu dubla cetatenie romano/canadiana adinamercean adinamercean am un unchi care a venit in vizita in romania si sa imbolnavit si are cancer la paancreas a fost operat si acum este in spital va rog sa ma sfatuiti ce pot sa ... (vezi toată discuția)
Persoana fara venit - inscriere la medicul de familie voineamaria voineamaria Buna ziua, Vreau sa-l inscriu pe sotul meu la medicul de familie dar nu stiu cum sa procedez deoarece in ultimii 10 ani el a refuzat sa mearga la servici ... (vezi toată discuția)