Buna ziua,
As dori lamuriri la urmatoarea situatie:
1) casa si terenuri, in mediul rural, neintabulate;
2) persoana in posesia careia, conform titlului de proprietate, sint aceste bunuri (unul dintre parinti), este decedata;
3) nu s-a facut succesiunea;
In aceste conditii :
a) cu ce se incepe si cum se continua?;
b) atit intabularea cit si succesiunea se pot face partial, adica, sa zicem, pe unul dintre terenuri?;
c) intre timp unele terenuri au fost vindute pe baza unor contracte doar intre parti, cu martori, fiind, trecute in registrul agricol pe numele cumparatorilor;
d) cum as putea sa-mi fac o idee legat de cheltuieli?
Cu scuzele de rigoare pentru modul cam "mecanic" in care am prezentat lucrurile, as dori o analiza cit mai detaliata.
Va multumesc.
Este greu de făcut in calcul estimativ, fără să avem cunoştiinţă de valoarea imobilului . De obicei toate taxele in cazul dezbaterilor succesorale sunt stabilite in raport de valoarea masei succesorale. Ar trebui să începeţi cu o programare la notarul de la domiciliul defunctului, să întrebaţi de toate actele necesare şi să solicitaţi un calcul estimativ. Cu privire la dezbaterea doar a unei părţi din masa succesorala, nu este nici o problema, cereţi notarului calculul doar cu privire la stabilire calitate moştenitori, cotele cuvenite şi ca masă succesorala doar ceea ce doriţi. Puteţi oricând după aceea solicita completare masă succesorala, dacă consideraţi necesar.
Buna seara,
Revin la problema semnalata de mine cu unele precizari la punctul c) si anume ca unele terenuri au fost vindute chiar de catre defunct inainte de a primi titlul de proprietate. Intrebarea mea este: din moment ce, de 15 ani, de terenurile respective beneficiaza cumparatorii, inclusiv de subventiile acordate, platesc impozite, deci, practic, terenurile le apartin efectiv, nu exista posibilitatea ca intabularea sa se poata face in baza starii actuale de fapt, eventual prin emiterea unui titlu de proprietate nou pe numele cumparatorilor? Spun asta deoarece mi se pare ciudat ca acum sa se urmeze o procedura, sa zicem, obisnuita, cu intabulare pe defunct, succesiune, intabulare pe urmasi si apoi, din nou, vinzare spre actualii utilizatori, deoarece, dupa logica mea, pentru a urma aceasta cale este nevoie sa se anuleze vechile contracte de vinzare-cumparare, cu toate, multele, consecinte inclusiv cu punerea sub semnul intrebarii a valabilitatii de pina acum a acelor contracte cu martori despre care vorbeam. Mentionez ca toate aceste "actiuni" s-au facut cu buna credinta, intre vinzator si cumparatori existind diferite grade de rudenie, toti sint in zona rurala, oamenii stiind ce le-a fost confiscat si ce urmeaza sa li se retrocedeze.
Va multumesc.
Dacă s.a încheiat contract de vânzare cumpărare autentic ptr acele terenuri, atunci nu mai aveţi nici o legătură cu ele, iar dacă există doar un antecontract de vânzare cumpărare, o promisiune de vânzare, atunci ptr că actualii cumpărători să fie in regulă, trebuie urmată toată procedura despre care vorbiţi, ptr că fără titlu, chiar dacă încasează subvenţii şi plătesc taxele, nu sunt proprietari in accepţiunea legii. Dar dv.stră ar trebui să vă preocupaţi doar de ceea ce v.a rămas, şi dacă ei sunt mulţumiţi aşa cum sunt, nu văd de ce ar trebui să vă preocupaţi dv.stră să le obţineţi titlul. Dezbateti succesiunea cu ceea ce a mai rămas.
Mostenire
Gisela Eremia
Nu am facut succesiunea dupa sotul meu decedat de 24 ani. Am vindut casa si pamintul cu citiva ani in urma printr-un act privat cu martori fara sa anunt pe ... (vezi toată discuția)
Mostenire
socela
buna ziua parintii mei au decedt urmeaza a se dezbate succesiunea datorita situatiei in fapt am facut deja declaratia notariala ca sunt deacord cu masa ... (vezi toată discuția)