avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune teren neintabulat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune teren neintabulat

1.Se poate dezbate succesiunea pentru un teren neintabulat pe numele defunctului, pentru care are numai contract de vinzare cumparare de mana? 2.In masa succesorala se include si contul de banca a sotiei decedatului,sau numai a sotului care a murit?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 10:06, 18 Iulie 2012
Nu se poate decat cu acte in forma autentica.
1. nu, pentru ca notarul va cere actele de proprietate pentru bunurile ce formeaza masa succesorala si contractul de vanzare cumparare in forma in care il aveti "de mana" nu da drept de proprietate asupra terenului. Trebuie contract de vanzare cumparare in forma autentica.
2. intra la dezbaterea succesiunii doar ceea ce a apartinut defunctului, nu si contul bancar al sotiei .
trebuie ca, in calitate de mostenitor, sa solicitati perfectarea zdelcii.
Pentru a dezbate succesiunea este necesar sa detineti un act autentic de forma actului de vanzare-cumparare, act de donatie sau cel putin un certificat de mostenitor. In acest sens trebuie sa introduceti la instanta o actiune in constatare prin care sa se solicite ca a intervenit vanzarea asupra bunului ce face obiectul acelui contract sub semnatura privata. Este posibil ca actiunea sa cuprinda 2 capete de cerere. Nu cunosc continutul acelui inscris deci nu ma pot pronunta asupra altor aspecte. Eventual puteti sa solicitati inclusiv dezbaterea succesorala pe calea instantei de judecata. Abia dupa ce obtineti o sentinta definitiva si irevocabila puteti sa dispuneti dezbaterea succesiunii apoi sa solicitati inscrierea in cartea funciara prin obtinerea numarului cadastral.
La intrebarea a doua, daca este sa ne luam dupa reglementarile Noului cod civil, fiecare sot poate deschide un cont personal la orice banca. Se va include in masa succesorala contul defunctului, iar in cazul unor discutii privind provenienta sumelor din contul sotiei supravietuitoare se vor dezbate probabil si acelea, tinand cont ca bunurile sotilor erau in devalmasie .
1.Obtineti act de proprietate pe cale administrativa sau prin instanta.
2. Varianta 2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Info. succesiune isza isza Am nevoie de ajutorul dv. Vecinul mamei vrea sa ne vanda 100mp din curte. El este unicul mostenitor al parintilor sai morti de peste 6 ani , nu are copii , nu ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren / chitanta de mana cu martori bukinst bukinst Un numar de 4 mostenitori, din 5, ai unui autor decedat (matusa) au vandut in 1994, un teren intravilan cu chitanta, neexistand titlu proprietate. Nu s-a ... (vezi toată discuția)
Succesiune, intabulare. liviu f liviu f Buna ziua, As dori lamuriri la urmatoarea situatie: 1) casa si terenuri, in mediul rural, neintabulate; 2) persoana in posesia careia, conform ... (vezi toată discuția)