avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Testare profesional la sfarsitul concediului pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Testare profesional la sfarsitul concediului pentru cresterea copilului?

La terminarea concediului pentru cresterea copilului pana la 2 ani, angajatorul (institutie bugetara), trebuie sa/mi testeze cunostintele profesionale? Ce anume reglementeaza acest aspect? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:48, 29 Ianuarie 2012
Poate va voi parea rautacioasa... dar atata timp cat "(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea" mi se pare corect sa va testeze....
Nu zic, ca v-a fost usor cat ati stat in CCC, dar colegii dvs. au fost pe " felie" cu numeroasele modificaril legislative care s-au petrecut in cei 2 ani.....
Din 2010 s-au abrogat prevederile legale privind testarea cunostintelor profesionale in vederea stabilirii salariului pentru personalul contractual care reincepea activitatea in urma terminarii concediului pentru cresterea copilului.
La revenire din cic, angajatorul (societate privata) m-a anuntat ca dupa o luna va avea loc o testare, in urma careia se va hotari cine ramane pe post eu sau cealalta persoana. (Mentionez ca angajata care a ocupat postul meu revenise si ea din cic cand am plecat eu). este corect acest termen de o luna??? Din cate stiam eu exista o peroada de acomodare de 6 luni. Pot cere ca testarea sa aiba loc peste 2 luni, macar?
ssf a scris:

La terminarea concediului pentru cresterea copilului pana la 2 ani, angajatorul (institutie bugetara), trebuie sa/mi testeze cunostintele profesionale? Ce anume reglementeaza acest aspect? Multumesc!

Nu cunosc domeniul bugetar in care activati,caci fiecare sector are o metodologie proprie de evaluare pt. angajati,stabilita prin Ordin de ministru.
Insa,de regula,pt.persoanele angajate care nu au prestat activitate in ultimele 12 luni, fiind in concediu medical in concediu fara plata,in ccc acordat potrivit legii,evaluarea se face dupa o perioada cuprinsa intre 6 si 12 luni de la reluarea activitatii.
Poate reveniti .

@cata80,

Ar trebui sa existe in firma o procedura interna de evaluare a angajatilor,in care apar si termenele la care are loc evaluarea in situatia celor reveniti din ccc.sau aceasta procedura sa fie reglementata prin Regulament Intern,asadar informati-va ,termenele se respecta,nu se negociaza in acest caz.
@cata80
Nu exista niciun text de lege care sa impuna angajatorului din sectorul privat sa faca evaluarea unui salariat/a la revenirea din CCC ... de asemenea, nu exista niciun termen de acomodare ... daca ati beneficiat de indemnizatia de CC in baza OUG nr.148/2005 , atunci angajatorul poate decide concedierea dvs imediat dupa revenirea din CCC.

@ ssf
Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.330/2009 si-a incetat aplicabilitatea prevederile legale ale O.U.G. nr.42/2001 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2001 personalului din sectorul bugetar , care dispunea la art.9 urmatoarele: Persoanele angajate în sectorul bugetar, aflate în concediu plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la 2 ani, persoanele angajate care nu au prestat activitate în ultimele 12 luni, fiind în concediu medical sau în concediu fără plată, potrivit legii, precum şi persoanele angajate din administraţia publică centrală ale căror contracte individuale de muncă sunt suspendate şi persoanele care revin în funcţia publică din care au fost suspendate, în condiţiile legii, pot fi evaluate în vederea stabilirii salariului de bază în termen de 15 zile de la reluarea activităţii, în cazul în care promovează examenul de testare a cunoştinţelor profesionale, organizat în acest scop de angajator, procedându-se în acelaşi mod ca şi în cazul persoanelor angajate prin concurs.

Legea nr.330/2009 a fost abrogata de Legea nr.284/2009 ... Astfel ca in acest sens, in prezent, nu exista nicio astfel de obigatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire concediu crestere copil pana la varsta de 2 ani gluten gluten Daca la revenire concediu crestere copil pana la varsta de 2 ani , este necesar un test de evaluare profesionala ? multumesc. (vezi toată discuția)
Testare dupa concediu crestere copil? cgt1975 cgt1975 dupa ce revin din concediul de crestere copil, se preconizeaza ca as fi testata sau examinata de catre sef ; exista aceasta posibilitate si daca da in ce baza ... (vezi toată discuția)
Incadrarea dupa concediul de ingrijire a copilului maria1977 maria1977 Sunt angajat cu contrat pe perioada nedeterminata la Serviciul de ambulanta din 01-03-2001. In data de 01-06-2007 si pana in data de 04-10-2007 am fost in ... (vezi toată discuția)