avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Viciu ascuns
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Viciu ascuns

Care credeti ca ar trebui sa fie temeiul legal pentru inceperea unei actiuni in instanta pentru raspunderea executantului fata de descoperirea unui viciu ascuns la o lucrare de foraj. Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: dan_y , utilizator 20:30, 14 Noiembrie 2008
Codul civil:
Art. 998
Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara.
________________
Vezi art. 107-116 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturile de drept international privat, publicata in Monitorul Oficial nr. 245/1 octombrie 1992.

Art. 999
Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa.
Aici este vorba despre răspunderea contractuală, nu delictuală. Despre îndeplinirea obligaţiilor contractuale în conformitate cu prevederile contractului, cu caracteristicile tehnice stabilite de părţi sau de standarde în vigoare, şi nu de săvîrşirea unor delicte.

Cel puţin, aşa sugerează întrebarea. Poate ar trebui să detaliaţi.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2008
themis, utilizator
Da, e vorba de un contract prin care executantul s-a obligat sa execute un foraj. Forajul s-a receptionat, dar, dupa trei luni se constata ca pompa nu mai poate fi scoasa din foraj din cauza dimensiunilor reduse ale acestuia. E practic blocata. Ma gandeam daca pot sa aplic si raspunderea antreprenoriala din Legea 10/95 pt vicii ascunse. Ce parere aveti?
N-am legea la îndemînă. Studiaţi-o cu atenţie şi, dacă situaţia prezentată se pliază pe textul legii, încercaţi.

Liviu S.Bordaş
In cazul in care nu ati stipulat in cuprinsul contractul de executie de lucrari un termen pentru remedierea viciilor/solutionarea obiectiunilor la receptia forajului respectiv, precum si in cazul in care executantul refuza sa efectueze remedierile, pe cheltuiala sa, intr-un termen convenit de comun acord, aveti dreptul, conform HG Nr. 273 din 14 iunie 1994, cu modificarile ulterioare, sa executati remedierile cu un tert, pe cheltuiala si riscul executantului in culpa, si sa pretindeti ulterior de la acesta plata lucrarilor de remediere/inlocuire, precum si a prejudiciului produs, pe cale judecatoreasca.
In acest sens, a se vedea si Legea nr. 10/1005 privind calitatea în construcţii.

Alte discuții în legătură

Demisie sub presiune si preaviz obligatoriu ContSters88537 ContSters88537 Buna seara, am urmatoarele probleme: -este legal sa nu te duci la serviciu in cele 20 de zile de previz, in urma restructurarii postului? Daca te intelegi cu ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre antreprenor si constructor cristinalupea cristinalupea Imi cer scuze pentru confuzia din descriere, de fapt ma refeream la diferenta intre antreprenor si beneficiar.:D Ma intreseaza care este diferenta in ... (vezi toată discuția)
Problema fost angajat playpoint playpoint Buna ziua, Doresc sa va cer o parere la o problema pe care o intampina o cunostiinta de-a mea. Are o firma de productie publicitara si recent la renuntat ... (vezi toată discuția)