avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie sub presiune si preaviz obligatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie sub presiune si preaviz obligatoriu

Buna seara, am urmatoarele probleme:
-este legal sa nu te duci la serviciu in cele 20 de zile de previz, in urma restructurarii postului? Daca te intelegi cu angajatorul, bineinteles.
-poti sa actionezi in judecata doar directorul de HR, nu societatea, pentru comportament abuziv la adresa unui angajat? ( Respectiv scrierea sub presiune a demisiei).


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:24, 4 Mai 2009
Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele. In cazul concedierii, in perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

Puteti actiona in judecata numai pe directorul de HR, avându-şi izvorul în principii de dreptate şi echitate socială,
răspunderea civilă este reglementată în art. 998 C. civ. român, text de lege ce consacră răspunderea civilă pentru faptele cauzatoare de prejudicii. Potrivit art. 998 C. civ., „orice faptă a omului, care cauzează altuia prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-l repara”. În completare, prin art. 999 C. civ. se precizează că „omul este responsabil nu numai pentru prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar şi de acela ce a cauzat prin neglijenţa sau
imprudenţa sa”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri morale maria1956 maria1956 Buna ziua, intr-o hot. emisa de comisia pentru aplicarea lg.9/98 si deasemenea in decizia emisa de autoritatea pentru restituirea proprietatilor s-a gresit la ... (vezi toată discuția)
Posta romana Knoppix Knoppix In urma cu 2 saptamani,am trimis un colet in tara(un laptop) cu plata ramburs(asa mi-a solicitat clientul).Destinatarul l-a primit,l-a desfacut si nu stiu prin ... (vezi toată discuția)
Trauma psihica din cauza sefului julieta_8040 julieta_8040 buna ziua!lucrez de aproximativ 3 ani in ministerul administratiei si reformei administrative in functia de agent de politie !din ianuarie 2008 am fost mutata ... (vezi toată discuția)