avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... adoptia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

adoptia

Buna ziua.
Imi poate spune cineva daca , dupa legea in vigoare inca (273/2004), parintele biologic isi poate da consimtamantul la adoptie in favoarea unei persoane (sau familii) determinate?
Multumesc frumos.

Cel mai recent răspuns: Kaya , utilizator 20:17, 29 Ianuarie 2012
Da, acordul parintelui biologic este obligatoriu.

De la data de 1 oct. 2011, art. 1, art. 5-13, art. 16, art. 18 alin. (2) teza I, art. 56 alin. (1)-(4), art. 57, art. 59-63, art. 65 au fost abrogate si prevederile au fost preluate cu modificari in Codul Civil.

rt. 463. -
(1) Pentru încheierea unei adopții este necesar consimțământul următoarelor persoane:
a) părinții firești ori, după caz, tutorele copilului ai cărui părinți firești sunt decedați, necunoscuți, declarați morți sau dispăruți ori puși sub interdicție, în condițiile legii;
b) adoptatul care a împlinit 10 ani;
c) adoptatorul sau, după caz, soții din familia adoptatoare, când aceștia adoptă împreună;
d) soțul celui care adoptă, cu excepția cazului în care lipsa discernământului îl pune în imposibilitatea de a-și manifesta voința
(2) Nu este valabil consimțământul dat în considerarea promisiunii sau obținerii efective a unor foloase, indiferent de natura acestora.
Art. 464. -
(1) Dacă unul dintre părinții firești este necunoscut, mort, declarat mort, precum și dacă se află, din orice motiv, în imposibilitate de a-și manifesta voința, consimțământul celuilalt părinte este îndestulător. Când ambii părinți se află în una dintre aceste situații, adopția se poate încheia fără consimțământul lor
(2) Părintele sau părinții decăzuți din exercițiul drepturilor părintești ori cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părintești păstrează dreptul de a consimți la adopția copilului. În aceste cazuri, consimțământul celui care exercită autoritatea părintească este și el obligatoriu

Art. 465. - Părinții firești ai copilului sau, după caz, tutorele trebuie să consimtă la adopție în mod liber, necondiționat și numai după ce au fost informați în mod corespunzător asupra consecințelor adopției, în special asupra încetării legăturilor de rudenie ale copilului cu familia sa de origine.

Art. 466. -
(1) Consimțământul la adopție al părinților firești sau, după caz, al tutorelui poate fi dat numai după trecerea unui termen de 60 de zile de la data nașterii copilului
(2) Consimțământul dat în condițiile alin. (1) poate fi revocat în termen de 30 de zile de la data exprimării lui.

Art. 467. - În mod excepțional, instanța de tutelă poate trece peste refuzul părinților firești sau, după caz, al tutorelui de a consimți la adopție, dacă se dovedește, cu orice mijloc de probă, că acesta este abuziv și instanța apreciază că adopția este în interesul superior al copilului, ținând seama și de opinia acestuia, dată în condițiile legii, cu motivarea expresă a hotărârii în această privință.
Kaya a scris:

Buna ziua.
Imi poate spune cineva daca , dupa legea in vigoare inca (273/2004), parintele biologic isi poate da consimtamantul la adoptie in favoarea unei persoane (sau familii) determinate?
Multumesc frumos.




Daca inteleg bine intrebarea dvs. vine intr-un context de copil ''ales'' pentru adoptie. Daca e asa atunci raspunsul este negativ. Nu e posibila adoptia unui asemenea copil. Daca s-ar permite asta ar fi o goana dupa copii mai frumosi, mai destepti, etc., ar aparea si aspectul financiar care poate convinge o familie saraca sa de-a spre adoptie unul din copii si asa mai departe...Practic parintele biologic poate da orice consimtatmant vrea si unde vrea insa procedura adoptie nu permite sa se ''aleaga'' copilul decat dintre cei declarati adoptabili si propusi familiei adoptatoare de catre directia de protectie a copilului responsabila de caz.

Buna seara.
Nu acesta era contextul. Intrebarea era daca parintele biologic poate alege, poate exprima un consimtamant nominal.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infierea nui copil sorineln sorineln vreau sa infiez copilul sotiei mele, care il are din prima casatorie{ sotul traieste inca} ce trebuie sa fac? cum trebuie procedat? (vezi toată discuția)
Doresc sa adopt copilul sotiei mele. TudoracheF TudoracheF Buna ziua, vreau sa adopt copilul soției mele ce trebuie făcut? Vreau sa menționez ca nu este recunoscut în acte de nimeni în certificatul de ... (vezi toată discuția)
Adoptie ContSters70444 ContSters70444 Buna ziua, Am doi copii din prima casatorie, de 11 si 8 ani, incredintati spre crestere si educare mie conform unei H.J. Din a doua casatorie mai am inca un ... (vezi toată discuția)