avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare de sanatate

Buna ziua,as dori sa stiu la cat timp din momentul angajarii poti beneficia de asigurarea de sanatate.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 18:12, 30 Ianuarie 2012
Din prima zi de lucru, conform contractului individual de munca (CIM), sunteti asigurata la sanatate.

Cel putin o luna de la angajare,altfel nu au baza de calcul la concediul medical ...si nu va poate plati foaia de boala.,dar si cu conditia ca angajatorul sa plateasca spetele la stat.
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2012
iulia53, utilizator
Multumesc,mentionez ca am 2 luni de la angajare si contributia pentru luna decembrie a fost platita.
Va dau un extras din Legea nr. 95/2006 :

ART. 211
(1) Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile prezentei legi. In aceasta calitate, persoana in cauza incheie un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator, al carui model se stabileste prin ordin al presedintelui CNAS cu avizul consiliului de administratie.
(1^1) Asiguratii au dreptul la pachetul de baza de servicii medicale de la data inceperii platii contributiei la fond, urmand ca sumele restante sa fie recuperate de casele de asigurari de sanatate si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in conditiile legii, inclusiv accesoriile aplicate pentru creantele bugetare.


Pentru ca aveti deja 2 luni anterioare platite, aveti dreptul la asigurare de sanatate in continuare.
Pentru un eventual certificat medical aveti nevoie de o adeverinta de la angajatorul anterior cu veniturile brute realizate in cele 2 luni.
Multa sanatate!
Revin cu o nelamurire pe aceeasi tema si o completare la cele spuse mai sus,am fost angajata in propria firma din 2005 pana in 2008 cand din motive financiare am demisionat pt ca nu mai faceam fata platilor,deci mi-am pierdut calitatea de asigurat,in 8 decembrie 2011 m-am reangajat in firma in part-time cu 2 ore /zi pt a avea o asigurare desi in toti acesti ani am facut in privat investigatii medicale,pt ca se stie cum suntem tratati in sistemul de stat .Am primit o instiintare privind stingerea creantelor fiscale in care se mentioneaza ca platile efectuate au stins creante fiscale si se stipuleaza suma pe care am achitat-o pt luna decembrie,tot eu fiind si angajatorul si in plus o alta suma de 1040 lei ca document de plata din 25.05.2011,ca obligatie a angajatorului,fiind debit cu termen de plata 25.01.2012.Asta inseamna ca ma obliga sa platesc retroactiv pt o perioada in care nu am fost angajat,nu am beneficiat de nici un serviciu medical asigurat de stat? Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Scutire plata cass MocanuMirela MocanuMirela Buna ! Sunt angajata Ministerului Învățământului din Romania, lucrând ca profesor în Italia, Am permis de sedere permanent ,domiciliu și ... (vezi toată discuția)
Contributie asigurari de sanatate edigeorge edigeorge Sunt din jud Olt,mergand la casa de asigurari de sanatate pt vizarea adeverintei de angajat[pt medicul de familie] nu mi s-a pus viza pana nu achit doua luni ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate-cas clariteea clariteea In 2010 am incheiat un contract de asigurare de sanatate.Am platit ptr. 6 luni in urma si am primit adeverinta de asigurat.De circa 8 ani nu mai lucrez, sant ... (vezi toată discuția)