avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie apartament

buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. pot face donatia unui apartament unuia dintre fii mei? ce acte imi trebuie si cam care ar fi conditiile #-o
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 23:29, 29 Ianuarie 2012
buna seara ,
contactati un notar pentru donatie, actul prin care dovediti proprietatea
Pt donatie va trebuie actul de proprietate, daca este bun propriu este nevoie doar de dvs , daca este bun comun cu Sotul trebuie sa fie prezent si Sotul. Certificat fiscal pt imobil, valabil 30 de zile, adeverinta de la asociatia de proprietari ca sunt achitate la zi cheltuielile, intabularea, se va cere extras de carte funciara de catre notar pentru autentificare. Donatia catre copii este scutita de impozit pe tranzactie. Atentie daca aveti doi copii aceasta donatie poate fi supusa raportului sau reductiunii liberalitatIlor excesive pentru incalcarea rezervei succesorale la dezbaterea mostenirii dupa dvs.
ieeugen a scris:

buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. pot face donatia unui apartament unuia dintre fii mei? ce acte imi trebuie si cam care ar fi conditiile #-o


Daca doriti ca acel copil caruia ii donati apartamentul sa nu aibe probleme mai tarziu cu ceilalti mostenitori (frati) ca mostenitori rezervatari pentru depasirea liberatatilor, va sfatuiesc sa-i faceti contract de vanzare cumparare, care nu mai poate fi atacat de nimeni dupa decesul dvs.
Contactati un notar.
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
Si contractul de vanzare cumparare poate fi atacat ca donatie deghizata daca se face proba ca nu s a incasat pretul! Se prezuma ca orice instarinare cu titlu oneros facuta unui descendent este donatie....Puteti face donatia aveasta unuia din copii sa fa eti mentiunea ca este scutita de raport si daca mai aveti un alt bun de valoare apropiata cu cel pe care I'l donati sa gratificati si pe celalalt copil facand mentiune in actul de donatie ca I s a donat si celuilalt un bun de valoare asemanatoare sau bani.
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2012
ContSters141818, utilizator
singura solutie este ca atunci cand faceti donatia sa vina si ceilalti copii cu dvs la notar sa dea o declaratie ca sunt de acord cu donatia si nu o vor ataca in viitor...pentru ca antevorbitorii mei au dreptate... in plus, conform noului cod civil, orice feld e act ati face chiar si un contract de intretinere si acesta este acum atacabil daca aduce atingere rezervei succesorale

Alte discuții în legătură

Act de proprietate ciprinel ciprinel Buna seara.Bunicii mei cand au fost in viata au facut act de vanz.-cump.pe casa a doi copii din cei patru .intrebarea mea este daca unul din acei 2 frati cu ... (vezi toată discuția)
Donatie adrianamatza adrianamatza Buna ziua, As dori sa cer niste lamuriri cu privire la un act de donatie. Am primit o donatie de la bunica paterna.Tatal meu mai are un copil recunoscut ... (vezi toată discuția)
Cedare drept de proprietate exclusiv lory_ lory_ Buna seara As dori sa stiu ce modalitati de transfer al proprietatii pot exista intre parinti si unul dintre copii, acesta fiind casatorit, dar astfel incat ... (vezi toată discuția)