avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Buna ziua,
As dori sa cer niste lamuriri cu privire la un act de donatie.
Am primit o donatie de la bunica paterna.Tatal meu mai are un copil recunoscut dintr-o casnicie anterioara care s-a incheiat cu vreo 25 de ani in urma si despre care nu se mai stie nimic.Acel copil ar putea aparea vreodata sa atace actul de donatie?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 20:16, 27 August 2012
bineînțeles ! Întotdeauna este valabilă ”Legea lui Murphi”.Putea face Donația cu SCUTIRE DE RAPORT.

Descendentii care au primit o donatie de la ascendentul lor, precum si soțul supravietuitoare atunci cand vine in concurs cu descendentii, sunt obligati sa aduca la masa succesorala bunurile primite, fie in natura, fie in echivalent.Obligația poarta numele de raport.Dacă donatorul vrea sa gratifice pe unul dintre cei enumerati mai sus în așa fel încât bunul donat sa fie peste cota care se cuvine după lege fiecaruia, el poate scuti acea donatie de raport, astfel bunul rămânând în proprietatea donatarului și numai restul bunurilor urmând a fi împărțite potrivit prevederilor legii.Dacă prin donația scutită de RAPORT s-ar aduce atingere rezervei succesorale, donația scutita de raport va fi supusa reducțiunii (diminuarii) in masura necesara asigurarii rezervei legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de proprietate ciprinel ciprinel Buna seara.Bunicii mei cand au fost in viata au facut act de vanz.-cump.pe casa a doi copii din cei patru .intrebarea mea este daca unul din acei 2 frati cu ... (vezi toată discuția)
Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin Parintii mei (tata vitreg) mi-au donat apertamentul cu dreptul de uzufruct viager fara instrainare sau grevare,sarcini mentionate in CF pe numele lor.Mentionez ... (vezi toată discuția)
Donaþia cu scutire de raport passat 88 passat 88 Bună ziua tuturor, Aş dori să aflu următorul lucru: Ce înseamnă exact donaţia cu scutire de raport? Speţă: Am dezbătut succesiunea după tatăl ... (vezi toată discuția)