avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dreptul de retentie
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dreptul de retentie

Buna ziua.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:37, 31 Ianuarie 2012
Dreptul de retentie nu face parte din masurile asiguratorii in vederea executarii,reglementate de Codul de procedura civila art 591-595,597-601,596
Dreptul de retentie este un drept in temeiul caruia cel care detine un bun imobil sau mobil al altcuiva,pe care trebuie sa il restituie,este indreptatit sa retina lucrul respectiv,sa refuze deci restituirea pana cand creditorul lucrului isi va executa obligatia ce o are catre el cu privire la acesta,platindu-i totodata sumele cheltuite cu pastrarea,intretinerea ori imbunatatirea lucrului
Conditiile recunoasterii sau instituirii dreptului de retentie sunt
-creanta creditorului sa fie certa,lichida si exigibila
-dreptul de retentie sa fie invocat fata de proprietarul exclusiv si actual al bunului respectiv
-intre lucru si creanta a existe o conexiune
Pentru alte detalii,puteti parcurge decizia nr 6604 din 25 noiembrie 2004 pronuntata de sectia civila si de proprietate intelectuala Inalta Curte de Casatie si Justitie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de retentie in contract corstef corstef eu ca si locator pot introduce in contractul de inchiriere un drept de retentie asupra unui bun al locatarului? Cand spun \"bun\" ma refer la orice bun ce ... (vezi toată discuția)
Dreptul de retentie PGG PGG sa facut partajul in 2008,rara stirea mea,am aflat acum cateva luni,am deschis un proces care este pe rol cu drept de retenti,pana la solutionarea procesului ... (vezi toată discuția)
Proprietate privata catalina81 catalina81 Am angajat pe cineva sa imi construiasca o casa, si i-am dat jumatate din suma de bani la care ne-am inteles si acum imi cere din nou bani, eu nu am vrut sa ii ... (vezi toată discuția)