avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... granituire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

granituire

Un teren intabulat poate fi atacat in justitie cu pretentii de granituire?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 13:47, 30 Ianuarie 2012
Actiunea in granituire este o actiune de delimitare a proprietatii. In situatia unui teren intabulat, delimitarea proprietatii a fost facuta cu ocazia intocmirii documentatiei cadastrale.
Totusi, nu exista un impediment legal pentru promovarea unei actiuni in granituire. Nu exista un text de lege care sa declare o asemenea actiune ca fiind inadmisibila.
Potrivit art.584 cod civil, orice proprietar poate ]ndatora pe vecinul său la grăniţuirea proprietăţii lipită de a sa.Pe de altă parte, art.32 al L.7-1996 arată că efectul de opozabilitate(căci acesta este rolul înscrierilor, printre altele), al înscrierilor este inoperant cu referire la suprafaţă, categorie de folosinţă, valoare şi la restricţii aduse prin raporturile de vecinătate, expropiere.
Prin grăniţuire nu se atacă nimic ci aceasta constituie o operaţiune de delimitare prin semne exterioare şi vizibile a limitelor dintre 2 proprietăţi limitrofe. Această acţiune , ca şi cheltuieli se va împărţi în mod egal.O să fie o expertiză .
Pe urmă , dacă se va constata că suprafeţele se suprapun , se poate face acţiune în rectificare carte funciară.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Granituire cu revendicare actinvest actinvest cel care revendica un teren , invecinat cu terenul sau,care nu figureaza in CF pe numele sau, sau a predecesorilor sai si pe care nu l-a folosit niciodata nici ... (vezi toată discuția)
Neglijarea proprietatii ion minca ion minca Am un vecin care practic si-a parasit proprietatea incit gardurile au cazut, vegetatia a crescut salbatica etc. La ce temei legal pot apela ca sa-l fortez ... (vezi toată discuția)
Cadastru facut in mod eronat ramonadeaconescu ramonadeaconescu Bunicii au un teren de 10000 mp si a cerut la primarie masurarea lui pt a face gard.Dupa masurarea terenului de catre primarie a rezultat mai putin teren ... (vezi toată discuția)