avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sesizare ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sesizare ITM

buna ziua,
am facut o sesizare la ITM deoarece angajatorul unde am lucrat timp de 2 ani nu mi-a incheiat cartea de munca. cred ca face acest lucru deoarece nu am stat in preaviz, asta deoarece se purta urat cu cei care isi dadeau demisia si nu am vrut sa am parte de acest tratament. am trimis demisia prin posta (recomandata) cu data de 29 sept iar pe 21 oct am facut sesizarea la ITM. vreau sa stiu : 1) daca am dreptul de a solicita informatii la ITM in legatura cu sesizarea mea deoarece acolo mi s-a spus ca nu si ca trebuie sa astept raspuns prin posta? 2) ce pot face ca angajatorul sa nu imi incheie contractul de munca pt indisciplina deoarece la alti colegi asa a incheiat ?
va multumesc
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2008
georginhio, utilizator
Cel mai recent răspuns: leticia , utilizator 14:52, 5 Noiembrie 2009
1. Daca ati inaintat notificarea de demisie trebuie ca in perioda de preaviz sa va duceti la serviciu si sa lucrati normal.
Daca nu ati facut asa angajatorul va poate concedia conform art.61a din Codul muncii (absente nemotivate). Singura dvs. sansa este sa fi demisionat conform art.79(8) din Codul muncii:" Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă". Dar trebuie dovedita neindeplinirea obligatiilor.
2. ITM va va raspunde in scris la sesizarea dvs. asa cum vi s-a spus. Sunt obligati sa va raspunda in termenul legal de 30 de zile.
Angajatorul nu are totusi obligatia sa imi incheie contractul de munca chiar daca e cu art79(8), sau oricare alt articol...?
Nu inteleg de ce nu mi-a incheiat.. , chiar si cu acest articol..?!
Multumesc!
Ba da, are aceasta obligatie si tocmai de aceea v-ati adresat ITM. Asteptati raspunsul lor.
Angajatorul nu va incheia contractul cu art. 79 (8), pentru ca asta ar insemna sa isi recunoasca vina si sunt slabe sanse sa se intample asa.
Faceti o cerere si catre societate sa va spuna cu exactitate situatia in care va aflati. Si societatea are tremen de raspuns tot 30 de zile. cererea o faceti in dublu exemplar si o inregistrati la secretariat sau la biroul Resurse Umane.
Dvs. nu ne-ati arat conditiile in care ati demisionat. Daca ati demisionat in conditiile art.79 alin.8 ati aratat in notificarea demisiei care au fost obligatiile pe care nu si le-a indeplinit angajatorul?
Cum ar putea un angajator sa recunoasca ca nu si-a indeplinit obligatiile (prin incheierea cartii de munca pe art.79(8))daca el nu cunoaste la care din aceste obligatii va referiti.
Asa cum ne-ati explicat dvs. angajatorul stie doar ca v-ati dat demisia si nu ati respectat dreptul de preaviz.
Prin urmare angajatorul are la dispozitie prevederile privind cercetarea prealabila si incheierea cartii de munca pe motivul absentei dvs nejustificate de la munca.

Alte discuții în legătură

Demisie! georgika georgika Buna ziua, as avea s eu nevoie de putina indrumare..niste rasp ,va rog :) Astazi`13-09-2010` mi-am dat demisia ,mai tarziu,am sunat la firma sa ma ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj in cazul demisiei? Catalina Dodenciu Catalina Dodenciu Buna ziua.Eu am demisionat de curand deoarece in perioada in care am lucrat(4 luni) nu am primit decat un salariu.mi am dat demisia fara preaviz deoarece ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa mi inchei un contract de munca fara sa imi dau demisia dupa c am fost data afara?si daca am dreptul la preaviz dupa 1.7ani vechime danusia_casablanca danusia_casablanca C pot sa va intreb este k,dupa 1 an si 7 luni cu carte de munk,am fost data afara,neavand preaviz si nici vreo sansa la locul de munk pt a sta acele 4 ore de ... (vezi toată discuția)