avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de preaviz si drepturile angajatului in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de preaviz si drepturile angajatului in aceasta perioada

As avea o intrebare: tocmai am fost anuntata ca regulamentul intern al firmei spune ca, daca un angajat pleaca inainte de data de distributie a bonurilor, el nu mai primeste bonuri de masa.
Este normal acest lucru? Nu am foarte multe bonuri de recuperat dar nu este impotriva legii?
REspectiv in perioada de preaviz nu se mai platesc toate drepturile etc.?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:01, 30 Octombrie 2008
1. Trebuia sa luati la cunostinta de Regulamentul intern inainte de semnarea CIM.
2. Bonurile de masa se dau pentru toate zilele lucrate, inclusiv pentru zilele lucrate in perioada de preaviz.
3. Daca aveti dubii in ce priveste corectitudinea Regulamentului intern, puteti proceda conform prevederilor art.261 din Codul muncii:
Art. 261. - (1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).
Regulamentul intern al firmei trebuie sa fie afisat in permanenta la sediul firmei pentru a putea fi studiat. In principiu el nu va poate fi opozabil daca nu v-a fost dat sa luati la cunostiinta de el la inceperea activitatii sau daca nu este afisat.
In perioada de preaviz salariatul are toate drepturile prevazute in contractul de munca.
Trebuie sa le aduceti la cunostiinta ca in conformitate cu prevederile legale bonurile se distribuie la inceputul lunii, ele se folosesc cate unul in fiecare zi, si in cazul in care din diferite motive salariatul nu este prezent la lucru, acesta trebuie sa returneze la sfarsitul lunii societatii.
Prin urmare, deduc, asa cum spuneti dvs. regulamentul invocat de ei nu respecta prevederile legale asa ca poate fi atacat in instanta.
Dar dumneavoastra v-ati confins ca srie asa ceva in regulamentul intern? Aveti dreptul sa-l cititi . Si daca intradevar scrie asa ceva urmati sfatul domnului Tudor Valeriu. Mie mi se pare o ilegalitate.
Regulamentul intern nu poate contine dispozitii contrare legii.
In cazul incetarii c.i.m., angajatorul este obligat sa achite toate drepturile salariale salariatului respectiv. Prin urmare, el este obligat sa va dea si bonurile de masa pentru perioada lucrata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oprire bonuri de masa si conditii de demitere gbaii gbaii 1. Se poate legal, ca un angajator sa nu mai dea salariatilor bonuri de masa, fara sa-i anunte in prealabil, avand doar ca explicatie ca firma merge in ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa in perioada de preaviz cf art 65, pct1 Elbi28 Elbi28 Dupa incheierea concediului de 2 ani pentru crestere copil, am fost concediata cf art 65, alineat 1. In decizia de concediere angajatorul ma informeaza ca ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa - nu!?, in cazul demisiei cu acordul ambelor parti Mitzulina Mitzulina Buna ziua. Va rog sa ma luminati intr-o situatie ciudata: un prieten a lucrat la un mare supermarket din Bucuresti, avand un CIM in care se specifica: \"Alte ... (vezi toată discuția)