Buna ziua! Ma numesc Dana și locuiesc într-un apartament tip ANL dat în folosința în anul 2003. Ma ocup de citirea lunara a contoarelor de apa rece, respectiv, calda și constat diferențe majore fata de contorul general datorate pietrificării apometrelor. Întrebarea mea e următoarea: în sarcina cui cade schimbarea acestora, a chiriașului sau a primăriei, care este proprietarul în fapt al blocului de locuințe? Menționez ca, de la darea în folosința acestea nu au mai fost verificate metrologic...la 2 ani! Va multumesc!
Legislatia permite verificarea acestor apometre in instalatia in care exista.Aceste apometre sunt admise daca nu depasesc 10% diferente, adica la 10 galeti una lipsa ( sau in plus).
Ganditi- va daca ati pune pe cineva sa care 10 litri de vin, se observa sau nu daca o galeata s-a dat la doseni?.:O
@johnpescar
Apometrele se verifica metrologic numai pe bancul de proba.
Terminati cu folclorul de la usa blocului!
Si cand afirmati asemenea chestiuni, dati si citatele de lege care permite masuratoarea cu galeata, altfel o sa va sterg toate mesajele care ne iau la misto!
@Elidor
Termenul de valabilitate metrologica este inscris in certificatul fiecarui apometru.
E suficient sa va uitati in oricare certicat de apometru care s-a pus cand s-a contorizat toata scara si sa trageti concluzia daca e depasit termenul de valabilitate, ca sa puteti lua o hotarare.
E bine de facut aceasta operatiune o data pentru o scara ca sa va puteti tine o evidenta mai usoara a acestor verificari.
Verificarea se face cu firmele care monteaza apometre printr-un contract de prestatii servicii.
@johnpescar,
Care legislatie prevede, domnule, ca verificarea se face cu o galeata in plus sau in minus din 10?
Decat ar cara cineva 10 galeti cu vin mai bine le-ar bea si-ar gasi mai usor legislatia. Poate va referiti la legea viei si vinului si-atunci, da, aveti tot dreptul sa chefuiti conform legii!:whistle:
Aia cu galeata este un exemplu cum se poate verifica un apometru in instalatia sa, tinand cont ca se admit diferente incredibil de mari pentru niste aparate de masura( totusi).
Dar, spuneti dumneavoastra in ce lege este prevazuta obligativitatea verificarii metrologice a apometrelor subdivizoare ?. Mai este inainte un user care despre aceste acte normative intreaba. Of, of...mai,mai... .
@Elidor
Conform Ord. BRLM nr.48/22.03.2010 L.O. 2010 apometrele au termen de verificare metrologica:
- apometre pentru apa calda 4 ani
- apometre pentru apa rece 5 ani.
Verificarea apometrelor se face numai de catre firme autorizate constand in:
- demontarea apometrelor si montarea unor stuturi de teava in locul acestora
- verificarea propriu zisa a apometrelor pe bancuri de verificare si acordarea avizului metrologic sau neacordarea acestuia in caz ca nu corespund normelor metrologice in vigoare
- montarea apometrelor pe instalatia initiala si inmanarea avizului metrologic si procesul verbal de sigilare si punere in functiune.
Pentru respectarea prevederilor legale in modul de utilizare a apometrelor trebuie respectate urmatoarele:
- montarea apometrelor cu aceeasi clasa de precizie (tip C)
- sigilii personalizate de unica folosinta
- respectarea cu strictete a pozitiei de montare, la o deviatie cat de mica apometrul inregistreaza gresit
- verificarea metrologica a contoarelor individuale
- citirea cel putin trimestriala a apometrelor de catre reprezentantul asociatiei/ prestator
- corelarea momentelor de citire a apometrelor
- depistarea consumului fraudulos al unor locatari.
Consum minim apa
hervel
buna ziua
stie cineva ,care este consumul minim de apa raportat in urma citirii apometrului in asa fel incat daca este consum mic(ex:0.5mc de apa)sa fie ... (vezi toată discuția)