avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligativitatea verificarii apometrelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligativitatea verificarii apometrelor

Buna ziua! Ma numesc Dana și locuiesc într-un apartament tip ANL dat în folosința în anul 2003. Ma ocup de citirea lunara a contoarelor de apa rece, respectiv, calda și constat diferențe majore fata de contorul general datorate pietrificării apometrelor. Întrebarea mea e următoarea: în sarcina cui cade schimbarea acestora, a chiriașului sau a primăriei, care este proprietarul în fapt al blocului de locuințe? Menționez ca, de la darea în folosința acestea nu au mai fost verificate metrologic...la 2 ani! Va multumesc!
Intrebarea era despre apometrele subdivizoare. Acestea sunt mosite de asociatii, care nu au o lege care sa oblige proprietarul unui apartament sa verifice metrologic aparatul.
Sau exista vreo prevedere legala si sanctiuni?.:">
Conform normelor tehnice A.N.R.S.C. toate contoarele de apa asa zise apometre din apartamente sunt considerate ca repartitoare de costuri. In consecinta indicatiile apometrelor de apartament sunt adimensionale si nu indica mc de apa , numai niste unitati.:((:thumbup::tomato:

Conform art.40 din H.G. nr.1588/2007 comitetul executiv al asociatiei elaboreaza un regulament propriu si daca doreste si are autoritate de conducere in acel regulament poate prevedea si sanctiuni.:((:-/:coffee:
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
arockz, utilizator
Data viitoare poate aveti si niste citate din norme si legi, sau sa va credem pe cuvant?

Cum adica apomentru nu indica mc ci unitati?
Masurati-l si vedeti ce va da ... pe raportul de omologare, sau cel de metrologie scrie ca apomentrul cu seria xxxxx inregistreaza sau nu in parametrii normali niste unitati creanga care le aveau ei prin sertar?
arockz:coffee: Vezi in Ordinul nr.107/2005 in Anexa 1 la pct. 1.3 ultimul aliniat spune clar ca apometrele sunt repartitoare de costuri si nu se aplica prevederile metrologice care se inpun la contoarele de bransament. Ordinul cu anexa poti studia si analiza pe www.legex.ro/Ordin-107-01.06.2005-49727.aspx Bafta!!!:thumbup::coffee::coffee:
ORDIN Nr. 107 din 1 iunie 2005, privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 003-05 "Contoare de apa"*)

BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 664 bis din 26 iulie 2005
ANEXA 1*)
NORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 003-05 "Contoare de apa"

1 Domeniu de aplicare
1.1 Prezenta norma de metrologie legala stabileste cerintele metrologice si tehnice si modalitatile de atestare a legalitatii, specifice contoarelor de apa destinate masurarii volumului apei curate, reci sau calde, utilizate in aplicatii rezidentiale, comerciale si de mica industrie.
1.2 Pentru a putea fi introduse pe piata, puse in functiune sau utilizate in masurarile de interes public, contoarele de apa prevazute la punctul 1.1 trebuie sa indeplineasca atat cerintele metrologice si tehnice prevazute in prezenta norma, cat si cerintele aplicabile din norma de metrologie legala NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea cerintelor din normele mai sus mentionate rezulta din tabelul 1.
1.3 Prezenta norma nu se aplica in cazul contoarelor de apa utilizate:
- la masurarea apelor brute sau uzate;
- la masurarea apei de irigatii;
- ca traductoare de debit, in compunerea contoarelor de energie termica;
- ca repartitoare de costuri pentru apa consumata in locuintele colective.


@ogra,
Ne urati "bafta" dar uitati ca bafta si-o mao face si omul cu mana lui. Lucam cateodata ca si cizmarul, cu pielea clientului si-acum se vede clar ca dumneavoastra exprimati opinii exact pe dos fata de ceea ce prevede ordinul de care faceti caz.
Asadar ordinul se refera la "contoarele de apa"; se plica acestor contoare; contoarele masoara volumul de apa; contoarele se supun controlului metrologic;
Din acest ordin se poate usor vedea ca aceste contoare de apa masoara volumul de apa ce-l consumam in apartament (aplicatii rezidentiale) si se specifica faptul ca norma nu se aplica in cazul 'traductoarelor de energie termica" si in cazul "repartitoarelor de costuri pentru locuintele colective" adica acele montate pe un intreg bloc, pe o scara...

Ordinul mai precizeaza:

2 Terminologie
In sensul prezentei norme de metrologie legala, termenii specifici utilizati au urmatoarele semnificatii:
2.1 contor de apa: mijloc de masurare destinat sa masoare, sa memoreze si sa indice, in conditiile de masurare, volumul apei

Apoi:
3.6 Unitati de masura
Volumul masurat trebuie sa fie afisat in metri cubi, simbol mc.

Asadar apometrele, contoarele de apa nu sunt repartitoare ca nu repartizeaza nimic, ci sunt doar traductoare, aparate ce traduc volumul de apa ce trece prin ele, traduc acest volum in cifre, in metri cubi si-atat. Acestea trebuie sa realizeze corect masurarea volumului de apa intr-o plaja mare de temperatura de la 0.1 grade C pana la cel putin 30 grade C (pentru apa rece) , sau de la 30 grade C pana la cel putin 90 grade C (pentru apa calda); trebuie sa corespunda metrologic si unei game mari de presiune...
Cititi acest ordin pe adresa:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Problema - verificarea metrologica a contoarelor larrablue larrablue Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, ... (vezi toată discuția)
Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)
Consum minim apa hervel hervel buna ziua stie cineva ,care este consumul minim de apa raportat in urma citirii apometrului in asa fel incat daca este consum mic(ex:0.5mc de apa)sa fie ... (vezi toată discuția)