avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligativitatea verificarii apometrelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligativitatea verificarii apometrelor

Buna ziua! Ma numesc Dana și locuiesc într-un apartament tip ANL dat în folosința în anul 2003. Ma ocup de citirea lunara a contoarelor de apa rece, respectiv, calda și constat diferențe majore fata de contorul general datorate pietrificării apometrelor. Întrebarea mea e următoarea: în sarcina cui cade schimbarea acestora, a chiriașului sau a primăriei, care este proprietarul în fapt al blocului de locuințe? Menționez ca, de la darea în folosința acestea nu au mai fost verificate metrologic...la 2 ani! Va multumesc!
Propuneti asociatiei instalarea de apometre clasa C si nu veti mai avea pierderi datorate apometrelor.
Pentru @Elidor: Fiind o locuinta dintr-un bloc ANL, toate documentele de avizare sunt la primarie, dar cu siguranta s-au montat la darea in folosinta, a blocului in anul 2003. Deoarece am solicitat data la care s-a facut verificarea apometrului general de scara, azi am primit un raspuns oficial: 28 aprilie 2010.
Elga 50. In Norma Tehnica din 13.07.2010 al A.N.R.S.C.U.P publicat in Monitorul Oficial partea 1 nr.501/20.07.2010 la art.34 spune clar ca verificarea contoarelor de apa calda se face de regula direct in instalatie utilizandu-se vase gradate.:((:rtfm::closedtopic:
Norma Tehnica din 13.07.2010 al A.N.R.S.C.U.P, pe care o invocati, publicat in Monitorul Oficial partea 1 nr.501/20.07.2010 se refera la repartizarea consumului de agent termic. La art. 34 spune ca verificarea repartitoarelor se face de regula direct in instalatie utilizandu-se vase gradate, dar pentru a fi repuse in functiune acestea trebuiesc verificate la un laborator de specialitate..., iar plata se suporta de proprietari...
Asadar nu este vorba despre apometrele ce masoara volumul, cantitatea de apa, ci de repartitoare pentru determinarea consumului de agent termic pentru incalzirea apei.
Cititi in M. O. acest ordin de la pagina 9:
[ link extern ]



Dl. La art.34 din norme se vorbeste clar despre apometrele de apa calda din apartamente, care in normele tehnice sunt considerate ca repartitoare de costuri.Deci se spune clar ca verificarea se face cu vase gradate si dupa aceea daca comitetului nu-i convine poate solicita o alta verificare. Daca verificarea va fii corespunzatoare va plati comitetul si nu proprietarul.

Alte discuții în legătură

Problema - verificarea metrologica a contoarelor larrablue larrablue Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, ... (vezi toată discuția)
Cum pot cere o verificare a apometrelor de apartament,fiind administrator ! eu45ani eu45ani Buna ziua, Sunt administrator al unei asociatii de locatari si asi vrea,legal,sa verific apometrele de apartament cu o firma autorizata metrologic. Cum se ... (vezi toată discuția)
Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)