avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diferenta intre depunere demisie si incetare CIM cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diferenta intre depunere demisie si incetare CIM cu acordul aprtilor art 55 litera b

Buna ziua

lucrez de 3 ani intr-o companie. Doresc sa inchei CIM si mi s-a spus de la Res Umane ca e preferabil sa inchei CIM cu acordul partilor art 55 litera b.
Vroiam sa va intreb, in cazul in care inchei cu acordul partilor, exista sansa sa primesc banii pe zilele de concediu ramase neefectuate ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: monicalirca , utilizator 15:47, 31 Ianuarie 2012
Banii pentru concediul neefectuat trebuie sa-i primiti la incetarea CIM.
Daca incetati CIM cu acordul partilor, conveniti cu angajatorul care va fi data, nu este obligatoriu preavizul. Este o "despartire amiabila".
Daca va dati demisia, trebuie sa efectuati perioada de preaviz care v-a fost inscrisa in CIM la angajare; doar angajatorul poate renunta la preaviz daca doreste.
Im ambele cazuri nu puteti beneficia de somaj dupa incetarea CIM.
Buna ziua,
In conformitate cu prevderile art.146(1) pct 4 din Codul Muncii republicat, concediul de odihna se compenseaza in bani numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Astfel atat demisia cat si incetarea CIM cu acordul partilor art.55 lit b din Codul Muncii inseamna incetarea CIM, deci beneficiati de compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat.
Incetarea CIM cu acordul partilor la o data convenita de acestea asa cum este prevazut de art 55 lit b din Codul Muncii tine de vointa ambelor parti angajat - angajator si nu trebuie sa respectati o perioada de preaviz, dar trebuie sa faceti o cerere prin care sa solicitati incetarea CIM la o data pe care o stabiliti cu angajatorul.
Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
monicalirca, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie 2010 anicoleta anicoleta Buna ziua, Daca o persona este in concediu medical si doreste sa-si depuna demisia cu incetarea imediata a contractului de munca ce articol trebuie sa invoce ... (vezi toată discuția)
Demisie si concediul de odihna in acelasi timp ? danyk1 danyk1 Sunt in preaviz , iar in aceasta perioada am luat 8 zile de concediu de odihna . intrebarea mea este : daca mi s-a acordat legal CO ? ,sau mi se va ... (vezi toată discuția)
Intrebare b-8 b-8 Demisia este totuna cu incetarea contractului de munca cu acordul partilor? Eu mi-am dat demisia si angajatorul m-a pus sa completez un formular de incetarea ... (vezi toată discuția)