avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revenire din concediu de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revenire din concediu de maternitate

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti legislatia care prevede clar ca, la revenirea din concediul de maternitate de 2 ani, angajata beneficiaza de aceleasi salariu ca in momenul cand a intrat in concediu si cat timp acesta nu poate fi micsorat. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:30, 31 Ianuarie 2012
Concediul de maternitate se refera la perioada de sarcina si lauzie.
Dvs. va referiti la concediul pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani, ceea ce e altceva.
Contractul fiind suspendat pe aceasta perioada, este normal ca si salariul ramane "inghetat".

Codul muncii:

ART. 49
(1) Suspendarea contractului individual de muncã poate interveni de drept, prin acordul pãrţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre pãrţi.
(2) Suspendarea contractului individual de muncã are ca efect suspendarea prestãrii muncii de cãtre salariat şi a plãţii drepturilor de naturã salarialã de cãtre angajator.
(3) Pe durata suspendãrii pot continua sã existe alte drepturi şi obligaţii ale pãrţilor decât cele prevãzute la alin. (2), dacã acestea sunt prevãzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncã aplicabil, prin contracte individuale de muncã sau prin regulamente interne.
(4) În cazul suspendãrii contractului individual de muncã din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendãrii acesta nu va beneficia de niciun drept care rezultã din calitatea sa de salariat.
(5) De fiecare datã când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauzã de încetare de drept a contractului individual de muncã, cauza de încetare de drept prevaleazã.
(6) În cazul suspendãrii contractului individual de muncã se suspendã toate termenele care au legãturã cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncã, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncã înceteazã de drept.


Referitor la modificarea salariului, nu exista termene. Trebuie sa respectati conditia ca salariul sa nu fie mai mic decat salariul minim pe economie.

Tot Codul muncii:

ART. 41
(1) Contractul individual de muncã poate fi modificat numai prin acordul pãrţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilateralã a contractului individual de muncã este posibilã numai în cazurile şi în condiţiile prevãzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncã se referã la oricare dintre urmãtoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncã;
e) salariul;
f) timpul de muncã şi timpul de odihnã.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii Ruxandra Stoica Ruxandra Stoica Buna seara, Intrebarea mea este daca angajatorul poate modifica contractul de munca initial ( la plecarea mea in concediu de crestere copil )cu privire la ... (vezi toată discuția)
Suspendare voluntara a contractului de munca 2 luni Calyope Calyope Prietenul meu lucreaza. Are CIM pe perioada nedeterminata. E in acelasi timp student si a primit o oferta de la facultate sa faca un stagiu in Portugalia pe ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea la serv dupa crestere copil innainte de perioada alocata de stat ContSters243194 ContSters243194 Buna ziua, lucrez in cadrul unei banci din oct 2008, la inceput in functia de casier, din anul 2009 luna iunie am fost avansata in fuctia de ofiter credite, in ... (vezi toată discuția)