la 23.06.2011, un tanar de 18 ani a fost batut si a primit certificat medico-legal,14 zile ingrijire medicala. In urma bataii necesita implant (este vorba de dintii din fata,maxilarul superior) si o operatie dupa tratarea fisurii osului de la nas.La 29.06.2011, a depus plangere la politie. La data de 16.08.2011, a fost chemat , doar asa, fiindca interesa pe cei care stiau si au comunicat cine este agresorul (nume, adresa), nu trebuia politia sa caute agresorul.La data de 03.10.2011,a mai fost chemat tot pentru o declaratie, apoi pauza.Implantul dentar costa si medicul a aceeptat sa-i plateasca cum poate, operatia de la baza nasului,costa mult si trebuie facuta cat mai repede. La 10.01.2012, a intrepat la Ins.de politie ce se intampla cu plangerea.Raspunsul a fost, ca ii multumeste pentru incredere si la data de 17.01.2012, s-a dispus urmarirea penala art.180 cp.de catre procuror.Va rog sa aveti amabilitatea sa ma informati, ce inseamna, cine o face si cat ar putea dura.Multumesc frumos.
E un lucru bun faptul ca a fost inceputa urmarirea penala in sfarsit.Acest lucru presupune ca exista anumite probe din care rezulta ca cel indicat in plangere ca faptuitor a comis fapta. Actele de urmarire penala sunt efectuate de organele de cercetare penala ale politiei judiciare, sub indrumarea si supravegherea procurorului.
Ar fi bine ca victima sa declare ca se constituie pasrte civila, pentru a-si recupera cheltuielile facute cu tratamentul si sa solicite si daune morale pentru prejudiciul suferit.
Normal, in opinia mea, si sunt convinsa ca a oricarui cunoscatoir al legii penale, incadrarea faptei ar fi aceea de vatamare corporala grava, intrucat implica slutirea ( ruperea dintilor este considerata astfel ).
Parerea mea este ca s-ar putea solicita o schimbare a incadrarii juridice.
ART. 180
Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(1^1) Faptele prevăzute la alin. 1 săvârşite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă.
(2) Lovirea sau actele de violenţă care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2^1) Faptele prevăzute la alin. 2 săvârşite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu închisoare de la unu la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. În cazul faptelor prevăzute la alin. 1^1 şi 2^1 acţiunea penală se pune în mişcare şi din oficiu.
(4) Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Trimiteţi la Parchet o cerere prin care arătaţi că înţelegeţi să vă constituiţi parte civilă în cauză.
Păstraţi absolut toate chitanţele prin care veţi dovedi cheltuielile ce le veţi face cu vindecarea dumneavoastră.
După finalizarea urmăririi penale, care poate dura între câteva săptămâni şi câteva luni, în funcţie de încărcarea cu dosare a poliţiei şi a Parchetului, dosarul va fi trimis în instanţă şi cel care v-a lovit va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunii mai sus arătate.
Dumneavoastră veţi depune la dosar toate actele din care reies cheltuielile ce le-aţi făcut, şi veţi solicita ca inculpatul să fie obligat, pe latură civilă, la plata acestora către dumneavoastră.
Solicitaţi, de asemenea, daune morale.
Editare ulterioară: de acord cu părerea colegei, putem vorbi de o schimbare a încadrării juridice.
Daca s-a inceput urmarirea penala inseamna ca exista indicii temeinice ca autorul a savarsit infractiunea respectiva.In codul de procedura penala nu exista un termen limita pentru finalizarea acesteia.Avand in vedere ca este fapta comisa cu violenta,avand in vedere circumstantele si faptul ca nu trebuiesc efectuate si alte expertize,este foarte probabil ca procurorul de caz sa dispuna punerea in miscare a actiunii penale si sa sesiseze instanta de judecata. Este necesar ca tanarul respectiv sa se constituie parte civila .
In cele doua declaratii a scris ca se constituie parte civila pentru recuperarea cheltuielilor si vrea daune morale pentru suferinta si infimitate permanenta. Ce nu stie, daca s-a dispus urmarirea penala, de ce acelasi politist il cauta zilnic, ii trimite mesaje pe telefon sa se prezinte pentru incheierea dosarului, fara sa-i indice data,ora, un fel de hartuire.Nu intelege nici motivul pentru care a dat adresa sa, tatalui agresorului, ca sa-l ameninte in propria casa, daca nu retrage plangerea va fi mai rau, deoarece fiul sau nu va recunoaste nimic...posibil.Este greu de inteles, cum s-a dispus inceperea urmaririi penale si dosarul nu este finalizat.Procurorul nu trebuie in 20 de zile sa comunice rezolutia? Multumesc.
Urmarirea penala nu poate dura 20 de zile pt a va comunica solutia. Termenul de 20 de zile prevede altceva, si anume termenul in care puteti face dvs plangere la procurorul ierarhic superior daca procurorul ce instrumenteaza cazul da o solutie de netrimitere in judecata.
Incadrarea corecta este la "vatamare corporala grava" nu la "loviri si alte violente", aduceti in vedere procurorului ca victima si-a pierdut dintii din fata, iar fapta intra la slutire si astfel sa se procedeza la corecta incadrare a faptei.
Vatamare corporala
aladin1986
buna. am o intrebare.! cine e dispus/a sa ma ajute cu un raspuns?am lovit un tanar impreuna cu un prieten. dupa cateva lovituri l am lasat jos .costient..acel ... (vezi toată discuția)