In urma unei hotarari judecatoresti irevocabile de anulare a unui act administrativ pe motiv de nelegalitate , pot obtine vreo sanctiune pentru functionarii care au intocmit actul respectiv nelegal si astfel m-au purtat prin tribunale pentru a le dovedi incompetenta ?
Multumesc anticipat
Pentru personalul contractual, puteti merge pe raspunderea civila intemeiata pe art.998 - 999 C.civ., citata mai sus.
Art.76 alin.3 din Legea nr.188/1999 republicata (r2) prevede ca, raspunderea juridica a functionarului public nu se poate angaja daca acesta a respectat prevederile legale si procedurile administrative aplicabile autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea.
S-a dovedit pe cale de exceptie nelegalitatea unei decizii emise . Nelegalitatea s-a infaptuit prin contributia directa a functionarilor care se ocupau de emiterea actului .
Normal ca functionarii nu si-au facut treaba cum trebuie din moment ce hotararea judecatoreasca arata ( pe cale de exceptie ) ca actul a fost emis nelegal . Ei trebuiu sa aplice legea corect la speta mea si sa emita un act in conformitate cu legea aplicabila . Instanta a constatat ca decizia emisa nu e in conformitate cu legea . De ce in acest caz functionarii nu raspund ?
Acel articol nu are de ce sa il exonereze de raspundere , cred eu , din moment ce , asa cum am aratat acesta NU a respectat prevederile legale si procedurile administrative aplicabile institutiei publice in care isi desfasoara activitatea. Spun `NU a respectat ` deoarece instanta a constatat ca decizia s-a emis in mod nelegal . Deci cel care a intocmit actul nu poate fi aparat de art. 76 (3) . Daca respecta prevederile legale - asa cum prevede articolul mentionat - nu emitea un act ilegal ( asa cum l-a declarat instanta in urma a luni intregi de proces ) .
Oare gresesc ?