avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Sanctiune pentru intocmire act administrativ nelegal ?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Sanctiune pentru intocmire act administrativ nelegal ?

In urma unei hotarari judecatoresti irevocabile de anulare a unui act administrativ pe motiv de nelegalitate , pot obtine vreo sanctiune pentru functionarii care au intocmit actul respectiv nelegal si astfel m-au purtat prin tribunale pentru a le dovedi incompetenta ?
Multumesc anticipat


Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:53, 6 Noiembrie 2008
Pentru personalul contractual, puteti merge pe raspunderea civila intemeiata pe art.998 - 999 C.civ., citata mai sus.

Art.76 alin.3 din Legea nr.188/1999 republicata (r2) prevede ca, raspunderea juridica a functionarului public nu se poate angaja daca acesta a respectat prevederile legale si procedurile administrative aplicabile autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea.
S-a dovedit pe cale de exceptie nelegalitatea unei decizii emise . Nelegalitatea s-a infaptuit prin contributia directa a functionarilor care se ocupau de emiterea actului .
Normal ca functionarii nu si-au facut treaba cum trebuie din moment ce hotararea judecatoreasca arata ( pe cale de exceptie ) ca actul a fost emis nelegal . Ei trebuiu sa aplice legea corect la speta mea si sa emita un act in conformitate cu legea aplicabila . Instanta a constatat ca decizia emisa nu e in conformitate cu legea . De ce in acest caz functionarii nu raspund ?
Legea asa a fost adoptata ... si este posibil ca acel functionar public sa faca referire la art.76 alin.3 din Legea nr.188/1999 :(
Acel articol nu are de ce sa il exonereze de raspundere , cred eu , din moment ce , asa cum am aratat acesta NU a respectat prevederile legale si procedurile administrative aplicabile institutiei publice in care isi desfasoara activitatea. Spun `NU a respectat ` deoarece instanta a constatat ca decizia s-a emis in mod nelegal . Deci cel care a intocmit actul nu poate fi aparat de art. 76 (3) . Daca respecta prevederile legale - asa cum prevede articolul mentionat - nu emitea un act ilegal ( asa cum l-a declarat instanta in urma a luni intregi de proces ) .
Oare gresesc ?
Nu gresiti ... :)
Prin urmare, aveti posibilitatea de a solicita in instanta daune.

Alte discuții în legătură

Decizie de imputare functionar public aalliinnmarian aalliinnmarian Decizia de imputare pt.un functionar public se contesta direct la instanta sau prin procedura prealabila conform art 7 alin 1 din L 554/2004?Se poate imputa in ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei procedurii prealabile DIA63 DIA63 Sunt functionar public si am fost sanctionat disciplinar,am primit decizia de sanctionare in care era trecut termenul de 30 de zile in vederea contestarii la ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea plangerii prealabile Adriana B Adriana B este obligatorie plangerea prealabila la atacarea unui act administrativ privind eliberarea din functie (dispozitia de primar) ? (vezi toată discuția)