In cazul acceptarii mostenirii tatalui dvs, puteti participa la mostenire iar daca nu acceptati in termen (1 an de la deces conf N.C.C) sau nu acceptati veti deveni strain de succesiune.
Prin acel testament, tatal dvs. va acorda doar rezerva succesorala, adica 1/2 din cota dvs. de drept.
In cazul in care vorbim de un testament sub semnatura privata(scris in intregime , semnat si datat de testator) sunt situatii in practica in care descendentii decedatului(copii) contesta semnatura sau scrierea .... situatie in care instanta de judecata trece la verificarea de scripte(adica de inscrisuri)...De cele mai multe ori scrierea, semnatura nu se dovedeste a fi aceeasi cu scrierea, semnatura defunctului de pe alte inscrisuri ale acestuia pe care le-a facut pe parcursul vietii, deoarece intr-un fel s-ar putea sa semene scrisul si semnatura la 40 de ani si altfel cu 2 ani inainte de deces.
Daca vorbim despre un testament incheiat in fata notarului nu prea poti face mare lucru, adica e greu sa il contesti.
In lipsa testamentului ai avea dreptul ca si singur copil la o cota de 3/4 din mostenire, iar daca sunt si alti copii toti impreuna la aceasta cota.
In prezenta testamentului, pentru diferenta dintre aceasta cota de 3/4 si ceea ce este prevazut in testament ca fiind partea ta....inseamna ca tatal decedat te-a dezmostenit, adica ar dori sa primeasca sotia supravietuitoare mai mult decat ii da dreptul legea in lipsa testamentului.
In prezenta testamentului (care reprezinta o liberalitatea a defunctului ) ai dreptul la rezerva succesorala(care reprezinta partea de mostenire obligatoriu pe care o primesti indiferent cate testamente, donatii a facut tatal defunct) si care in situatia ta ar fi 3/8.
Acum m-ar interesa sa stiu pentru ca situatie se schimba in cazul in care nu e mama naturala a ta. Intr-o astfel de situatie lucrurile stau altfel, sunt mai favorabile tie.
Nu este mama mea naturala iar imputernicitul ei mi-a comunicat prin mesaj electronic, verificabil, ca suntem in situatia "testament cu ascendent, art.1088" din N.C.C..
M-am conformat la notar care a luat la cunostiinta de "testament cu ascendent", desi eu nu stiu nici macar daca exista testament sau continutul acestuia.
In aceste conditii notarul m-a intrebat daca sunt de acord cu testamentul sau nu: in nestiinta de cauza. Eu am raspuns "daca art.1088" inseamna ca nu sunt de acord, atunci nu sunt de acord si invoc "rezerva succesorala" cf.art.1088, art. sugerat de imputernicit inainte.
La intoarcerea acasa (la ap. sotiei tatalui meu), imputernicitul i-a spus ca "evident ca eu nu am fost de acord cu testamentul" si a inceput "circul".
Am sunat la Biroul notarial sa intreb ce s-ar fi intimplat daca acceptam testamentul. Raspunsul a fost clar: declaratie, semnatura si succesiunea s-ar fi dezbatut numai cu sotia tatalui meu (inclusiv locul de veci concesionat de bunicii mei !). Mi-a mai spus ca testamentul e "secret".
Intelegerea initiala a fost ca si eu sa am cota parte, conform legii. De aceea imputernicitul mi-a scris in mesaj "testament cu ascendent, art.1088", ceea ce eu am declarat la notar.
Dar, informarea gresita a sotiei tatlui meu a dus la un "circ" in familie. Cu sotia tatalui meu am fost in relatii foarte bune (nu ne-am certat niciodata), asta pina cind imputernicitul una mi-a cerut sa declar la notar si alta i-a spus sotiei tatalui meu (decedat). Imputernicitul este o cumnata a sotiei tatalui meu.
In nici un caz eu nu doresc in instanta. Din auzite stiu ca ar exista testamente unul in favoarea celuilalt iar in testamentul tatalui meu sunt mentionat ca fiu legitim. Nu sunt in calitatea de dezmostenit.
Iertati-ma ca am uitat sa va multumesc pentru raspunsuri, dar nu stiu cum sa interpretez actiunile "imputernicitului" care una mi-a spus mie si alta i-a spus sotiei tatalui meu.
Sunt contrariat, confuz: de-atunci sotia tatalui meu "nici nu mai vrea sa auda de mine".
Va multumesc
Am o presimtire ca tatal dvs. a declarat-o pe sotie mostenitor universal si daca ati fi acceptat cele scrise in testament ati fi pierdut orice drept de mostenire.
Înteleg ca tatal a murit dupa 1 octombrie 2011 (ati facut referire la noul cod civil), mergeti la un birou notarial, nu conteaza care si dati o declaratie de acceptare a mostenirii. Asa blocati orice tentativa de dezmostenire