avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune Testament

Sunt in situatia: tatal decedat si in procedura notariala de succesiune cu sotia tatalui meu. Mi s-a spus ca exista testament in favoarea sotiei, in care sunt mentionat in calitate de fiu legitim.
S-a stabilit in familie sa am si eu cota parte. Imputernicitul sotiei tatalui meu decedat, mi-a trimis prin e-mail situatia existenta: testament cu ascendent art.1088 din N.C.C.
La notar am fost intrebat daca sunt de acord cu testamentul (pe care nu l-am vazut si nu-i cunosc continutul) iar eu am invocat acel art. 1088, scris de imputernicit in e-mail.
In aceste conditii, doresc sa stiu ce inseamna acceptarea sau neaceptarea testamentului tatalui meu decedat si care sunt urmarile in ambele cazuri.
Cu multumiri anticipate,
Cel mai recent răspuns: mariusborza , utilizator 22:21, 21 Februarie 2012
Va multumesc,
Am sa iau in considerare cele sugerate de dvs. Tata a decedat dupa 01.oct.2011.
Daca va mai fi cazul, va voi solicita, dupa caz, informatii sau consiliere.
Oricum, eu nu am inteles inca cum notarul ma poate intreba daca sunt de acord sau nu cu testamentul fara a mi-l prezenta. E corecta procedura notarului ?
Eu nu am semnat nici un act la notar. Am prezentat doar Certificatul de nastere si C.I.-ul. iar restul au fost vorbe: intrebari notar, raspunsuri eu.
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
mariusborza, utilizator
Testamentul ( act revocabil) este secret doar pe timpul vietii testatorului , dupa, el trebuie adus la cunostiinta - mai ales - a celor interesati. Nu trebuie sa va pronuntati , adica sa va exprimati optiunea succesorala, decat dupa ce luati cunostiinta de continutul lui. In orice caz, daca nu intentionati sa renuntati, atunci trebuie sa aveti in vedere ca pentru decesele intervenite inainte de intrarea in vigoare a NCC, teremenul de acceptatre, expresa, este de 6 luni, iar sub regimul NCC, de 1 an. Art. 1088 NCC se refera la intinderea rezervei descendentiilor si in pratica notariala, este o prevedere ce se pune in vedere testatorului ca sa dispuna in cunostiinta de cauza, adica sa stie ca testamentul poate fi contestat de catre rezervatarii sai ( descendentii) si care este intinderea rezervei, deci nu interpretati mentiunea din act ca fiind dispozitiea tatalui in favoarea dvs , ci ca o dispozitie in defavoare, in ciuda "avertismentului" legal. Sotia supravietuitoare ( care nu va este mama), nu are nici un interes sa grabeasca solutionarea cauzei, deoarece, mai mult ca probabil, ea se afla in posesia si folosinta averii ramase adica poate invoca si acceptarea tacita, iar dv NU. Sper ca cele scrise va vor fi de folos.
Va multumesc. Am fost la un notar si sunt in RNOR. Notarul la care se va dezbate succesiunea spune ca nu a deschis dosarul (!?) desi a fotocopiat acte.
Personal, nu am fost de acord cu testamentul deoarece intilnirea a avut "caracter" de interviu: nu stiu, LEGAL, de existenta testamentului. Asta ar fi treaba notarului.
Nu am semnat nimic. Ma mira procedura notarului: intrebari-raspunsuri fara acte.
Voi cere notarului sa deschida dosar cu nr. si-i voi cere sa-mi prezinte toate datele la care am dreptul legal. Daca notarul nu va respecta legea, exista instanta, desi nu as prefera.
Sotia a fost informata gresit (voit, se pare) de o ruda a sa si atunci a intervenit "ruptura" familiala (ne-am inteles perfect tot timpul, pina la aceasta "informare").
Chiar daca sunt inregistrat in RNOR ? Notarul mi-a fotocopiat certificatul de nastere, buletinul si fostul Certificat de casatorie cu mama naturala. Sunt probleme cu apartamentul (L.10) din cauza unei adeverinte.
In mod normal, notarul nu cere extrasul de conturi bancare de la data decesului ?
Mie mi-a comunicat ca nici nu are nr.de dosar !?
Notarul stie de mine si - din cite stiu - conturile in banca sunt blocate.
E cazul sa ma duc si eu la banca sa verific doar ? Acte doveditoare ca "persoana interesata" am.
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
mariusborza, utilizator
Va multumesc. Notarul, desi a colectat acte, nu are numar de dosar inca. Motivul ? Lipseste o adeverinta.
Eu cred ca nu s-a cerut in scris "dechiderea succesiunii" de catre imputernicit ca sa mai traga de timp.
Eu pot s-o fac ? In ce conditii ? Ca notarul mi-a scanat actele mele: Certificatul de nastere, C.I.-ul si Certificatul de casatorie al tatalui cu mama mea naturala ( amindoua au acelasi prenume).
O data cererea depusa, pot avea acces la acte si continutul Testamentului ca sa ma pot pronunta ? Imputernicitul si sotia sunt inabordabile, desi eu am nevoie de o copie legalizata a Certificatului de deces. Nu as vrea sa fac uz de "interzicerea exercitarii unor drepturi legitime" deoarece intram in penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de deces - constatator AndreiCristian AndreiCristian Buna ziua, Am o situatie cam aiurea... Un cunoscut a decedat in Ungaria (in spital), si a facut testament scris (fara notar) ca doreste sa imi lase mie tot ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala victor ursutiu victor ursutiu buna ziu cat este rezerva succesorala la data actuala multumesc (vezi toată discuția)
Legatul universal Antik Antik '' Legatul Universal'' confera dreptul [i]legatarului universal[/i] de a exercita orice actiune patrimoniala care ar fi putut fi exercitata de testator daca ... (vezi toată discuția)