avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum constituim patrimoniu profesional? In ce masura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum constituim patrimoniu profesional? In ce masura mai raspundem ulterior pentru actele si faptele profesionale si cu patrimoniul personal

Buna ziua,

va transmit in continuare si textul art. 33 din noul cod civil pe care v-as ruga sa ma ajutati sa il interpretam, in sensul de a afla daca asa cum in cadrul unui interviu televizat purtatoarea de cuvant a UNNPR a exmis teza, odata constituit patrimoniu profesional, acest lucru ne va proteja sa mai raspundem si cu patrimoniul personal. Aceasta declaratie s-a facut in cadrul unei emisiuni in care se discuta despre modificarile aduse de noul cod civil iar la discutie au fost invitate mai multe doamne notar care toate au achiesat la aceasta afirmatie indicandu-ne sa ne constituim acest patrimoniu cat mai curand pentru a ne proteja mai bine. In ce masura aceasta separatie a patrimoniilor protejeaza liber profesionistii ?
multumesc

CAPITOLUL IV
Publicitatea drepturilor, a actelor şi a faptelor juridice

Art. 33

Patrimoniul profesional individual

(1) Constituirea masei patrimoniale afectate exercitării în mod individual a unei profesii autorizate se stabileşte prin actul încheiat de titular, cu respectarea condiţiilor de formă şi de publicitate prevăzute de lege.

(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi în cazul măririi sau micşorării patrimoniului profesional individual.

(3) Lichidarea patrimoniului profesional individual se face în conformitate cu dispoziţiile Art. 1941-1.948, dacă prin lege nu se dispune altfel.
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 21:20, 4 Februarie 2012
@homereng: Daca nu au facut partajul bunurilor in urma divortului, ambii soti sunt buni de plata, avand in vedere ca au luat un credit de consum, pentru casa, in timpul casatoriei, rezultand ca sunt solidari la plata creditului. Mai departe, depinde de banca cum actioneaza in vederea recuperarii creditului.
@Ghita: PFA, desfasoara o activitate comerciala/economica, de aici rezulta ca in caz de litigiu, insolventa v-a raspunde cu bunurile personale.
De acord, daca in conformitate cu NCC, sotii fac o separatie a partimoniilor , fiecare v-a raspunde separat si creditorii se vor indrepta impotriva aceluia care le-a creat un prejudiciu.

Oricum discutia este foarte interesanta, avand in vedere situatia economica prezenta.
@ homereg: Asa cum ai primit deja raspuns si de la Dl Ciobanu, raspunsul este ca da, sehestru asigurator in baza unei actiuni se poate pune si ulterior executare in contul debitului angajat de ambii soti. recomandarea mea ar fi totusi in functie de valori si optiunea voastra sa va adresati la un avocat din zona care sa va ajute sa va aparati incercand si sa aratati ca acele bunuri se incadreaza in grupa celor necesare pentru desfasurarea profesiei si in consecinta nu pot fi executate fiind necesare traiului, sau...sa le instrainati anterior, pentru ca si daca figura cu bunuri necesare desfasurarii profesiei tine, tot veti perde parte din veniturile lunare pe care se va face poprire.
@ Dna. Av. Carmen Ghita, e foarte probabil ca ceea ce ati spus ca ati auzit dumneavoastra sa fie spiritul reglementarii, pare mult mai logica acum. Am extras insa din cele spune de dvs. urmatorul alineat:
Fiecare profesie va da norme de a se putea constitui si face publice aceste patrimonii profesionale, conform Codului Civil
, sa intelegem ca fiecare profesie liberala va trebui sa isi elaboreze norme specifice pentru constituirea patrimoniului profesional al membrilor? va putea deci fiecare profesie liberala sa isi reglementeze si intinderea raspunderii pentru daunele produse in exercitarea profesiei - acest lucru nu cred ca ne va fi dat, insa cred ca fiecare profesie liberala va putea reglementa etapele in care un pagubit/creditor al unui notar/avocat/mediator/executor etc. sa poata solicita executarea/sechestrarea bunurilor din diferitele patrimonii. Totusi la ce bun aceasta reglementare devreme ce patrimoniul profesionistilor este deja departajat asa cum spunea initial de forma lor de organizare PFA? ce aduce suplimentar si in caz ca nu gasim un raspuns clar in textele de lege nou elaborate unde ar trebui sa ne adresam pentru a primi raspunsuri care sa stea in picioare? Sa intelegem deci ca in fapt o limitare a raspunderii profesionistilor - profesiilor liberale ma refer deocamdata, nu este posibila si ceea ce se incearca este doar o etapizare a posibilitatilor de a se indestula creditorii PFA-urilor acestora, acest lucru nu exista deja? mai discut si pe alte cai cu diversi profesionisti ai dreptului si probabil ca in baz raspunsurilor si analizelor dumneavoastra voi face o adresa si catre Camera Notarilor pentru a primi poate si un raspuns mai oficial si poate si cu privire la forma necesara pentru a face publica aceasta separatie a patrimoniilor.
multumesc
bafta
Consider ca prioritar este sa definim notiunea de " profesionist si " patrimoniu profesional.Personal consider ca este imposibil ca fiecare profesie liberala sa-si faca propriile norme ( exceptie (poate ??) avocatii, notarii, medicii (???}
Dar ce faci cu cei care au firme de consultanta, management, SPURL ???
Considerati ca este foarte simpla translatia de la comercial la civil ???
Oricum se anunta zile foarte grele pentru instantele de judecata cat si pentru justitiabili.
Dupa parerea mea, fiecare profesie liberala (sau majoritatea), tocmai pentru a apara patrimoniul profesional, au introdus obligativitatea asigurarii profesionale, in anumite cazuri impunand chiar limite minime de asigurare. Aceste limite pot fi impuse la fel de bine si de catre angajator sau cel cu care contractezi anumite servicii.

Alte discuții în legătură

Se pot executa bunuri ale pfa pt.o datorie ca persoana fizica? carmenbn carmenbn In situatia in care am o datorie la banca ca persoana fizica si sunt in acelasi timp si persoana fizica autorizata,iar singura mea proprietate este o masina ... (vezi toată discuția)
Pfa expert contabil ContSters50047 ContSters50047 desi au aparut normele metodologice de aplicare lg 571/2003 / modificate si completate, nu mi este clar daca , activitatea de prestari servicii a ... (vezi toată discuția)
Profesie liberala - se poate face comert? floreacalin floreacalin Buna ziua, Sotia mea incepand de anul acesta si-a deschis un cabinet de psihologie pe profiesie liberala. As avea 2 intrebari la care nu prea gasesc ... (vezi toată discuția)