avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Anulare act de partaj voluntar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Anulare act de partaj voluntar

Buna ziua!
Am si eu o intrebatre la dvs. Tatal meu a decedat in anul 2000, mostenitori fiind mama si 2 copii ( eu si sora mea). Eu am facut renuntare la succesiune dupa urma tatalui. Mama ( fara ca eu sa stiu sau sa imi dau acordul) a facut la notar un act de partaj voluntar cu sulta in favoarea sorei mele. Intrebarea este : poate fi anulat acest act? Dreptul meu la mostenire dupa mama ( atunci cand dansa va deceda) nu mai exista? Mai pot face ceva? Problema este nu ca as avea nevoie de ceva de acolo sau de casa, nici vorba , dar sora mea s-a casatorit iar sotul ei le face mamei si sore zilele amare, cu batai, scandaluri. Nu as vrea ca sora mea sa ramana pe drumuri dupa moartea mamei, el are o dorinta f mare ca aceasta casa sa fie pe numele lui si are si o putere de convingere f mare asupra surorii mele ( asa cum se intampla in situatii de acest gen cu un astfel de comportament al sotului). Daca ma puteti ajuta cu un raspuns....
Va multumesc
Cu respect
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:34, 31 Octombrie 2008
Ati renuntat expres la succesiune si nu mai puteti retracta o asemenea renuntare. In virtutea principiului libertatii de vointa mama poate face ce doreste cu partea sa in privinta instarinarii cu titlu oneros, daca ar fi o liberalitate atui putea invoca calitatea dv. de mostenitor rezervatar de de urma mamei si reducerea liberalitatilor excesive
Teoretic, cota sorei rezultata in urma succesiunii este bun propriu si o poate instraina mamei sau dvs. de exemplu, fara acordul sotului.Cota dobandita prin partaj voluntar, implica discutii in functie de ceea ce contine actul deoarece desi dobandita doar de sora, este dobandita in timpul casatoriei cu sotul acesteia si se imparte in cote ideale egale cu acesta in eventualitatea unui partaj, existand prezumtia de bun comun.
Datorita imposibilitatii de convietuire cu sotul acesteia, in timpul casatoriei, se poate incerca introducerea unei actiuni in constatare prin care sa se constate ca imobilul in discutie, este bun propriu acesteia.
Se poate incerca si o declarare a simulatiei actului si o constatare a nulitatii absolute a acestuia etc.
Si dvs. puteti incerca sa anulati actul pe acest aspect insa va trebuie colaborarea sorei, a mamei si evident va trebuiesc si martori, inscrisuri etc.
Este un caz dificil care cu siguranta va atrage furia cumnatului dvs. si tot mama si sora vor avea de suferit.
Luati legatura cu un avocat, prezentati actul de partaj voluntar si certificatul de mostenitor si cu siguranta veti primi solutii.
Daca nu aveti colaborarea si acordul sorei dvs., insa, este mai dificil de rezolvat ceva.
Partajul fiind un act declarativ, bunul atribuit unuia dintre coindivizari în urma partajului rămîne bun propriu al acestuia, chiar dacă partajul s-a făcut cu sultă iar la plata sultei contribuie şi soţul celui căruia i s-a atribuit bunul (Trib.Hunedoara, Decizia civilă 622/1982). Deci casa este bun propriu al surorii dumneavoastră. Soţul are numai un drept de creanţă pentru partea de sultă plătită, şi nicidecum un drept de proprietate.

Posibilitatea trecerii casei pe numele soţului este una reală, dar trebuie să ştiţi că nu o poate face decît prin donaţie, donaţie care, între soţi, este revocabilă - ceea ce înseamnă că sora dumneavoastră va putea revoca oricînd, prin simpla ei voinţă, donaţia făcută soţului. Vînzarea casei către soţ nu poate intra în discuţie, ea fiind oprită de lege.

Dumneavoastră nu puteţi cere anularea actului de partaj, nefiind parte în act. Puteţi, cel mult, să cereţi constatarea nulităţii absolute (dacă există cauze de nulitate absolută a actului, lucru de care mă îndoiesc).

Nu ştiu despre ce simulaţie ar putea fi vorba în act şi la ce ar ajuta dovada simulaţiei.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de cedare mostenire mfstv mfstv Buna, tuturor de pe forum, Am si eu o intrebare pentru cine este in masura sa ma ajute. Mama mea a decis sa imi lase mie proprietatea ei. Eu mai am o sora ... (vezi toată discuția)
Donatia simulata ContSters296710 ContSters296710 S-a incheiat un act de vanzare-cumparare prin care mama transfera dreptul de proprietate asupra unui imobil, copilului sau. Nu exista o plata efectiva ci doar ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)