avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... IMPOZIT PE VENITsi contributie pensii ca PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

IMPOZIT PE VENITsi contributie pensii ca PFA

pentru anul 2011cum ma considera fiscul la plata impozitului pe venit ca PFA, si cum voi plati la pensii pentru PFA :
- in tot anul 2011 am realizat ca PFA venit sub 8080lei brut (AUTORIZATII DIRIGINTE SANTIER),
-dar am fost angajata cu contract prestari servicii din septembrie 2011 (activitate investitii+achizitii publice) de alta natura decat cea pe care o pot prestata ca PFA- cu retinerea impozitului,sanatate ,somaj si pensie
- din luna iunie 2011m-am angajat cu CIM pe perioada determinata (pana pe 30 dec 2011) part time la un SRL -cu retinerea impozitului,sanatate si pensie
Se cumuleaza incasarile PFA+contract prestari servicii pentru calculul contributiei la PENSII ?????#-o

Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 01:00, 5 Februarie 2012
In Legea nr. 263 din 16 Decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice avem:

ART. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
[...]
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
[...]
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
[...]


Din ce spuneti dvs. nu ati realizat "in mod exclusiv" venituri ca PFA. Deci, chiar daca depaseati cele 4 salarii medii nu erati obligata la plata CAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt pfa activ, in paralel am un contract de prestari servicii si un cim part-time CONSTANTIN LUCRETIA CONSTANTIN LUCRETIA *sunt PFA - cod CAEN -activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea ,respectiv prestez activitate de dirigentie de santier in baza ... (vezi toată discuția)
Declaratie pe propria raspundere plata cas Viorel80Viorel Viorel80Viorel Imi puteti oferi va rog un sfat pentru situatia in care ma aflu ? Sunt (am fost) apicultor de ceva ani, in urma cu 3 ani am decis sa ma apuc serios de ... (vezi toată discuția)
Pfa neplatitor de tva androceul1948 androceul1948 Buna ziua, PFA ,am contract de colaborare,ce declaratie depun la fisc,si ce impozite platesc ca angajat.Impozitul pe venit ,sanatate ,somaj sunt retinute la ... (vezi toată discuția)