avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Se poate vinde o licenta de taxi daca este pfa?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Se poate vinde o licenta de taxi daca este pfa?

Buna seara!Avem si noi o dilema.Vrem sa cumparam o licenta de taxi de la un vecin insa licenta este pfa.Este posibila cumpararea?Si cum se procedeaza?Ce acte sunt necesare?Specific ca posesorul este foarte bolnav si am inteles ca dupa decesul sau este posibil ca licenta sa fie luata de primarie.Imi puteti da un raspuns?
Cel mai recent răspuns: natalia_72 , utilizator 20:55, 12 Martie 2013
Persoana fizica autorizata nu are personalitate juridica, autorizatia emitandu-se pe numele persoanei fizice, care incheie si un contract de atribuire a gestiunii serviciului de transport taxi sau de transport în regim de închiriere. Modul in care se poate cesiona acest contract il prevede art. 141 al. 4 din Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere:

Art. 141. - (1) Pe baza autorizaţiilor taxi sau a copiilor conforme obţinute prin procedurile stabilite de prezenta lege, autoritatea de autorizare va emite deţinătorilor acestora contractul de atribuire a gestiunii delegate pentru executarea serviciului de transport în regim de taxi sau a serviciului de transport în regim de închiriere, cu autovehiculele respective. Perioada de valabilitate a fiecărui contract de atribuire a gestiunii delegate este egală cu durata maximă de valabilitate a autorizaţiilor taxi sau a copiilor conforme deţinute de transportatorul autorizat, după caz, dar nu mai mult de 5 ani. Contractul de atribuire a gestiunii delegate poate fi reînnoit pe baza deţinerii în continuare a unor autorizaţii taxi sau a unor copii conforme, obţinute, după caz, în condiţiile prezentei legi.
(2) Drepturile şi obligaţiile transportatorilor autorizaţi cărora li se atribuie în gestiune delegată executarea serviciilor de transport în regim de taxi sau de transport în regim de închiriere se prevăd în caietele de sarcini anexate la contractele de atribuire în gestiune delegată.
(3) Se interzice titularilor contractelor de atribuire a gestiunii delegate a serviciilor de transport în regim de taxi sau a serviciilor de transport în regim de închiriere să încheie cu terţi contracte de subdelegare a serviciului de transport respectiv.
(4) Cesionarea parţială sau totală, după caz, a unui/unor contract/contracte de atribuire a gestiunii serviciului de transport taxi sau de transport în regim de închiriere de către titularul/titularii acestora unuia sau mai multor transportatori nu este admisă decât dacă are loc una dintre următoarele operaţiuni:
a) titularii contractelor de atribuire a gestiunii delegate au fuzionat, dând naştere unui nou transportator;
b) titularul contractului de atribuire a gestiunii s-a divizat, dând naştere unor noi transportatori;
c) titularul contractului de atribuire a gestiunii renunţă la una sau mai multe autorizaţii taxi, în favoarea unor angajaţi ai acestuia, care dovedesc că au dobândit calitatea de transportator autorizat în regim de taxi, dând naştere astfel unuia sau mai multor transportatori, după caz;
d) titularul contractului de atribuire a gestiunii este o persoană fizică autorizată sau o asociaţie familială autorizată care se transformă într-o persoană juridică, dând naştere unui nou transportator.


Solutia este litera c) -sa incheiati un contract de munca, sa vi se cedeze contractul si sa efectuati formalitatile de inregistrare a acestei cesiuni la Primarie, in conditiile in care obtineti calitatea de transportator autorizat in regim de taxi- litera d) fiind inaplicabila, intrucat o persoana fizica autorizata nu se poate transforma in persoana juridica. Este potrivit in cazul dv. avand in vedere formalitatile/costurile/ratiunile practice, sa infiintati tot un PFA.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Dar autorizatia din PFA se poate transforma in SRL?
StingaciuF a scris:

Dar autorizatia din PFA se poate transforma in SRL?


NU
Mergeti la primarie sa intrebati daca se vor emite buline anul acesta sa va pregatiti formele legale ca sa participati la licitatie SRL sau PFA, sau alta varianta cumparati o firma care are activitate dispecer de taxi.
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
afaceriiolden, utilizator
Am mentionat ca un PFA nu se poate transforma in persoana juridica -S.R.L., in cazul dv.

Solutia rapida si convenabila, asa cum am aratat, este:

- sa incheiati un contract de munca cu PFA-ul detinator al autorizatiei (puteti sa il incheiati cu norma partiala, costurile fiind reduse);
-sa obtineti calitatea de transportator autorizat in regim de taxi -recomandabil sa infiintati un PFA, costuri aplicabile reduse -taxele totale de infiintare la Registrul Comertului sunt de aprox. 170-180 lei;
- sa vi se cedeze contractului de atribuire a gestiunii de catre actualul titular;
- sa efectuati formalitatile de inregistrare a cesiunii la Primarie.

Cu stima,

Luisa Mitroi




Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Transmiterea autorizatiei taxi nu se poate, dar cel ce detine ca pfa o asemenea autorizarie, poate infiinta un srl in care sa fie asociat unic si sa transfere autorizatia pe srl. Dupa transferul autorizatiei pe srl, srl-ul autorizat pt activitatea de taxi se poate cesiona. Detaliile le veti gasi la Primaria emitenta a autorizatiei taxi la care va referiti.

Alte discuții în legătură

Licenta taxi 1964 1964 Buna ziua Sotul meu, are SOCIETATE DE TAXI cu 3 licente +3 masini. Intrebarea mea este urmatoarea? Vrea sa dea 2 licente +2 masini altei societati de taxi ... (vezi toată discuția)
Se poate ceda pfa taxi? adinadan adinadan va rog ,ajutati-ma si pe mine in legatura cu un PFA.....sotul meu se chinui de ceva timp sa obtine o licenta de taximetrist,fara nici un rezultat ... (vezi toată discuția)