Buna seara!Avem si noi o dilema.Vrem sa cumparam o licenta de taxi de la un vecin insa licenta este pfa.Este posibila cumpararea?Si cum se procedeaza?Ce acte sunt necesare?Specific ca posesorul este foarte bolnav si am inteles ca dupa decesul sau este posibil ca licenta sa fie luata de primarie.Imi puteti da un raspuns?
Transmiterea autorizatiei taxi nu se poate, dar cel ce detine ca pfa o asemenea autorizarie, poate infiinta un srl in care sa fie asociat unic si sa transfere autorizatia pe srl. Dupa transferul autorizatiei pe srl, srl-ul autorizat pt activitatea de taxi se poate cesiona. Detaliile le veti gasi la Primaria emitenta a autorizatiei taxi la care va referiti.
nu se fac transferuri asa am fost informati la Primarie, licenta ramane pe numele celui eliberat, se elibereaza alte buline daca este necesar si prin participare la licitatie.
Primaria este obligata, in temeiul prevederii exprese a legii, sa inregistreze renunţarea titularului la autorizaţia taxi, în favoarea angajatului acestuia, care dovedeste că a dobândit calitatea de transportator autorizat în regim de taxi -posibilitate prevazuta de litera c) a aceluiasi art. 141 -titularul contractului de atribuire a gestiunii renunţă la una sau mai multe autorizaţii taxi, în favoarea unor angajaţi ai acestuia, care dovedesc că au dobândit calitatea de transportator autorizat în regim de taxi, dând naştere astfel unuia sau mai multor transportatori, după caz.
Asa cum am aratat, litera d) a art. 141 din Lege nu este aplicabila, un PFA nu se poate "transforma" in SRL si, prin urmare, nefiind posibila solutia infiintarii unui SRL si a transferului autorizatiei de la PFA la SRL nu este posibila.
Verificati posibilitatea prevazuta expres de art. 141 din Lege, asa cum am precizat:
- sa incheiati un contract de munca cu PFA-ul detinator al autorizatiei (puteti sa il incheiati cu norma partiala, costurile fiind reduse);
-sa obtineti calitatea de transportator autorizat in regim de taxi -recomandabil sa infiintati un PFA, costuri aplicabile reduse -taxele totale de infiintare la Registrul Comertului sunt de aprox. 170-180 lei;
- sa vi se cedeze contractului de atribuire a gestiunii de catre actualul titular;
- sa efectuati formalitatile de inregistrare a cesiunii la Primarie.
Raspunsurile oferite de utilizatorii sebireli si Luisa Mitroi, sunt mai mult decat edificatoare pentru initiatorul acestui subiect. Totusi in ultima postare, doamna Luisa Mitroi cred ca are " o scapare", lit.d din art 14^1tocmai aceasta posibilitate o prevede adica posibilitatea PFA de a ramane cu autorizatia si contractul, daca se transforma in srl (pers juridica)citat:
"d) titularul contractului de atribuire a gestiunii este o persoană fizică autorizată sau o asociaţie familială autorizată care se transformă într-o persoană juridică, dând naştere unui nou transportator."
Astfel in opinia mea, la infiintarea srl, eventualul cumparator poate fi asociat, urmand ca dupa definitivare, sa hotarasca daca raman asociati s-au celalalt cedeaza partile sociale.
Aceasta varianta este potrivita pentru situatia in care cumparatorul doreste neaparat sa functioneze mai departe ca srl. Insa este mai usor si mai putin costisitor in cealalta varianta, adica sa fie anjagatul vanzatorului, urmand sa se constituie in transportator autorizat in cele 30 de zile, urmand sa desfasoare activitate ca PFA...
Admit ca si in discutiile de pe forum, si in cele cu autoritatile ( cel putin la nivelul informatiilor solicitate verbal) folosirea termenilor ca transfer, vanzare licenta ...etc poate naste confuzii fiindca nu sunt folositi in mod riguros termenii juridici si nici nu putem pretinde tuturor aceste lucruri. Exemplu: merg la primarie si spun ca vreau sa cumpar o licenta si respectivul vrea sa o transfere, ce ar trebui sa fac..., cu siguranta raspunsul va fi ca nu se poate.
Sustin si chiar recomand celor care sunt refuzati de catre primarii, sa faca demersul in scris bine argumentat, eventual asistat juridic.
Este vorba de o "deficienta" legislativa, nu este vorba de nicio scapare.
Asa cum am precizat, prevederile art. 14 indice 1, al. 1 din Legea 38/2003 sunt inaplicabile, respectiv este inaplicabila dispozitia lit. d) "titularul contractului de atribuire a gestiunii este o persoană fizică autorizată sau o asociaţie familială autorizată care se transformă într-o persoană juridică, dând naştere unui nou transportator".
Aceasta intrucat, ulterior Legii nr. 38 din 20/01/2003 actualizata, privind transportul în regim de taxi, a fost adoptata O.U.G. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, iar in Capitolul III, Regimul juridic al PFA, aceasta prevede in art. 21 al. (1) ca PFA îşi încetează activitatea şi este radiată din registrul comerţului în următoarele cazuri limitative:
a) prin deces;
b) prin voinţa acesteia;
c) în condiţiile art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (tot radierea -la cererea unei persoane fizice sau juridice prejudiciate).
Conform art. 19 al. (2), "PFA poate cere ulterior schimbarea statutului juridic dobândit şi autorizarea ca întreprinzător persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale, cu respectarea dispoziţiilor cap. II şi ale art. 21" - prin urmare, legea speciala prevede expres si imperativ ca PFA isi poate schimba statutul juridic doar in intreprindere individuala. In concluzie, legislatia actuala nu reglementeaza nici posibilitatea, nici procedura transformarii PFA in persoana juridica. Legea 44/2008 este legea speciala care reglementeaza regimul juridic al PFA, iar prevederile acesteia sunt imperative si de stricta interpretare. Ne aflam in prezenta abrogarii implicite (tacite) a art. 14 indice 1, al. 1, lit d) din Legea 38/2003 legea ulterioara continand dispozitii incompatibile cu legea veche fara sa prevada expres dispozitiile abrogate.
Va stau la dispozitie cu placere pentru o dezbatere in cazul in care aveti argumente.
Cu tot respectul pentru logica argumentarii dvs.insist insa pe faptul ca nu este vorba de solicitarea PFA de a-si modifica statutul juridic in II sau IF (situatie in care opereaza intradevar art.19 al.2/OG44) ci de faptul ca titularul unui contract si autorizatii taxi, in calitatea sa de PFA isi poate constitui un srl, devenind persoana juridica si in temeiul art 14^1 lit d, poate beneficia in continuare de contractul si autorizatia pe care le-a avut ca PFA, in termenul lor de valabilitate evident.(exact ce a raspuns si utilizatorul sebireli)
Ca si argument, va pot spune ca am asistat la o asemnea "tranzactie", ma consider chiar coautor si la momentul respectiv textul acestei legi cu modificarile sale nu foarte numeroase, m-a atras, pe alocuri m-a si distrat, nentelegand de ce atatea labirinturi pentru o rglementare relativ simpla in opinia mea, de parca activitatea de taximetrie ar fi un derivat al activitatii nucleare !
Marturisesc ca singura conditie ceruta de compartimentul de specialitate din cadrul primariei, a fost acela ca in noul srl infiintat, cel putin 51% din partile sociale sa fie ale fostului PFA (in situatia la care ma refer vanzatorul si cumparatorul fiind asociati la constitruire)
Sper ca initiatorul subiectului sa-si fi clarificat cate ceva din aceste discutii, sustin alturi de dvs ca fiind cea mai comoda metoda solutia pe care ati indicat-o, cea cu angajarea la PFA.
Multumesc pentru disponibilitate ! Scuze modertatorilor daca am deviat de la subiect !
Licenta taxi
1964
Buna ziua
Sotul meu, are SOCIETATE DE TAXI cu 3 licente +3 masini.
Intrebarea mea este urmatoarea?
Vrea sa dea 2 licente +2 masini altei societati de taxi ... (vezi toată discuția)