Tatal meu are 59 de ani si a vrut sa se pensioneze anticipat.Totul parea in regula dar cei responsabilio nu ii recunosc clasa 2 de munca desi in cartea de munca este specificat acest lucu iar printr-o adeverinta de la combinatul de celuloza si hartie unde a lucrat se adevereste acest lucru.
Unde este adevarul?de ce nu i se recunoaste clasa 2 de munca daca este trecuta in cartea de munca?
Pot inspectorii de la casa de pensii sa ignore acest aspect?
Va multumesc anticipat si astept un raspuns!
a avut 22 de ani incadrat in gr 2,deci a castigat 66 de luni ceea ce inseamna5 ani si 6 luni vechime in plus adica aproximativ 34 ani de munca . Nici asa nu se incadreaza?
tatal meu s-a nascut pe 14 ianuarie 1949.
aicie si nelamurirea mea dece nu ii este recunoscuta gr 2 de munca daca am adeverinta de la locul de munca,este specificat si in cartea de munca, toti colegii lui au avut situatii similare,
E posibil ca cei din jud salaj unde tatal meu sta acum sa nu mai fi avut cazuri de angajati de la combinatul din braila si sa fi interpretat grasit.
In Monitorul Oficial, Partea I nr. 665 din 24/09/2008 a fost publicat Ordinul nr. 590/2008 al Ministrului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse pentru aprobarea Procedurii privind modul de intocmire si eliberare a adeverintelor prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii si/sau modificarii drepturilor de pensie in conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ordinul nr. 590/2008 se aplica de catre:
-Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse,
-Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale,
-casele teritoriale si locale de pensii,
-angajatori,
-detinatorii arhivelor.
Adeverintele se intocmesc si se elibereaza, conform modelului prevazut in anexa la ordin numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor de arhive.
Cererile necesare in vederea stabilirii sau completarii dosarului de pensionare sunt scutite de orice fel de taxe si comisioane. La aceste cereri se va raspunde in scris, in termen de maximum 30 de zile, prin scrisoare recomandata, in cazul in care acest lucru este cerut prin petitia initiala.
Adeverintele nevalorificate la stabilirea si/sau recalcularea pensiilor, intocmite si eliberate anterior intrarii in vigoare a prezentului ordin, se utilizeaza la stabilirea si/sau modificarea drepturilor de pensie daca indeplinesc conditiile legale de valabilitate, chiar daca nu sunt conforme cu modelul din anexa.
Puteti depune, in acest sens, o sesizare la CNPAS.
Grupa de munca
Annesapa
In perioada 01.01.1976 - 31.12.1989 am lucrat intr-un institut de cercetare-proiectare in calitate de tehnician proiectant. Pentru aceasta perioada mi s-a ... (vezi toată discuția)