avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cine trebuie sa-mi citeasca apometrele?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cine trebuie sa-mi citeasca apometrele?

Pana asta vara era un locatar care ne citea apometrele,semnam frumos pe hartie, iar banii pentru citirea apometrelor se sototeau in fiecare luna/familie, pe centralizator.Apoi s-a schimbat atat conducerea cat si personalul asociatiei,iar casierul vine sa citeasca apometrele,fara sa anunte,de obicei vine la ora 1-2 ziua,cand cei mai multi locatari sunt la serviciu.L-am informat sa vina seara,dar nu vrea.Consumul de apa mi-l trece cat considera,nu semnez nucio hartie si in plus scrie cu creionul.
Ce pot face in situatia data?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:07, 4 Februarie 2012
Doamna, nu va mai obositi sa copiati mesajul meu si sa-l lipiti alaturi de raspunsul dvs. Este ceva in plus care consuma spatiu...
Retete nu va putem sa va dam. Totul, absolut totul va sta la indemana. In aceasta luna sau martie, tote as. prop. trebuie sa-si tina AG ale proprietarilor. nu uitati sa participati, impreuna cu vecinii dvs - banuiesc ca sunt la fel de nemultumiti de situatia prezentata.
Acum haideti sa vorbim putin despre aceste diferente care apar in final pe listele de plata:
- este important sa stiti daca scara blocului in care locuiti are contor de bransament propriu, adica deserveste numai proprietarii din scara dvs. sau mai multe scari, cred ca deja ati intuit de ce am facut aceasta precizare;
- sa presupunem ca acel contor deserveste numai scara dvs; lecturarea acestuia se face de angajatii furnizorului la o data stabilita in general de furnizor, dar si cu stirea as. prop.; este foarte important ca as. prop. sa anunte proprietarii ca pe data de... , ora... furnizorul efectueaza lecturarea; ideal ar fi ca si toate apometrele proprietarilor sa fie lecturate in acelasi timp, de catre cine doriti dvs - cum spuneam, lecturarea se poate face organizat de catre cineva de la as. prop. sau proprietarii efectueaza lecturarea si in maximul 2-3 zile o prezinta la as. prop.;
- la noi la asociatie asa se intampla, proprietarii fac autolecturarea si numai daca diferentele sunt mai mari de 10%, urmatoarea lecturare se face de catre cineva de la asociatie;
- dvs. proprietarii impuneti metoda de lucru, nu cine stie cine si cum vrea; la dvs. a fost desemnat casierul - ce vrajeala este asta? sa vina admi-ul sau vre-un membru al as. prop., ori daca casierul are aceasta sarcina, sa i se creeze conditii de a face lecturarea la o ora convenabila pentru toata lumea, dar sunteti sigura ca ora pusa de asociatie multumeste pe toata lumea?
- daca si in aceste conditii se constata diferente, am rugamintea sa mai parcurgeti topic-uri asemanatoare de pe forum si veti constata o multime de cauze care fac aceste diferente, uneori atat de mari, precum si modul de eliminare a acestora; daca nu le gasiti, promit sa le caut eu si sa vi le atasez cumva pe un mesaj privat;
Succes!

instalati o cutie postala "a asociatiei" si pe data de 01 a lunii, fiecare sa depuna citirea contorului de apa (cu seriozitate...)
Furnizorul nostru citeste apometrele in 25-27 ale fiecarei luni.
De aceea si noi am stabilit ca citirea apometrelor din apartamente sa se faca in ultima saptamana a fiecarei luni (23-30).
Majoritatea asa fac dar avem destui care citesc apometrele si la o saptamana dupa acest interval sau nu le citesc deloc.
Fiecare proprietar, chirias, locatar citeste singur apometrele si le transmit la asociatie venind direct cu formularul ce i l-am dat la inceputul anului. Cei care nu au timp, pot sa lase un biletel in cutiile postale ale asociatie de la fiecare scara, pot sa trimita indexul pe email, pot sa-l transmita telefonic, pe un alt vecin...
In cazul cand nu ajunge acest index la asociatie pe nici o cale, i se pune pe lista 7 m.c. de apa de persoana. Luna urmatoare, daca se citeste indexul, se face regularizarea.
Daca timp de 3 luni nu avem indexul de la un apometru, administratorul sau un membru al comitetului incearca sa-l contacteze, sa-l caute pe locatar, sa mearga in apartament si sa verifice indexul totusi.
Odata la 6 luni se face citirea tuturor apometrelor de catre administrator sau un membru al asociatiei, indiferent ca acesta a fost raportat, citit lunar sau nu.
In ultimii doi ani fiecare proprietar caruia i s-a stiut indexul a platit exact cat a consumat, fara pierderi sau diferente de apa.
adriantot a scris:

In ultimii doi ani fiecare proprietar caruia i s-a stiut indexul a platit exact cat a consumat, fara pierderi sau diferente de apa.

Felicitari
La noi in asociatie verificarea metrologica a tuturor aparatelor de contorizat individuale se realizeaza concomitent la toti proprietarii astfel incat sa nu existe suspiciuni asupra verificarii metrologice
La noi in asociatie indexul consum apa se comunica individual de fiecare proprietar prin depunere de fluturas pe data de 25 ale luni-la cutia special amenjata
Din 6 in 6 luni se fac verificari care nu au evidentiat aparate individuale defecte sau alte "inginerii" prin care sa se mai sustraga apa,si totusi atat la apa calda dar mai evident la apa rece,lunar se inregistreaza diferente intre factura si total index individual
Desi nu exista pierderi pe retea,totusi nu a putut fi depistat cu exactitate sursa acestor diferente consum ,care sunt mai mari in perioada de vara
La Primaria din orasul in care locuiesc exista un birou care are ca activitate indrumarea asociatiilor de propietari, sunt sigura ca si dv, aveti asa ceva la dv. in oras, puteti merge la ei si acolo primiti toate informatiile si ajutorul de care aveti nevoie. Iar daca cei de la asociatie fac totul de capul lor...cei de la Primarie va pot ajuta sa le dati un.. update :)

@ynocentta Diferentele aceste apar datorita faptului ca: 1) precizia apometrelor din ap. si a contorului din subsol sunt diferite 2) citirile in ap. si cele din subsol de fac in zile diferite , sau 3) cineva face totusi niste "inginerii" ... nici macar nu va imaginati cat de "inventivi" por fii oamenii, eu personal am gasit in subsolul uneia din scarile la blocul in care locuiesc o asfel de instalatie. Locatarul respectiv se "racordase" direct din subsol.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Diferenta mare intre citirile apometrelor din apartamente si contorul general de apa rece zamcanuvictoria zamcanuvictoria Ne confruntam cu aceasta problema de mai bine de un an. Am verificat la metrologie contorul general - este in parametri. Am verificat daca exista eventuale ... (vezi toată discuția)
Citire contoare apa rece Roger25 Roger25 Buna ziua, As dori sa descriu problema de pe scara mea (dar si de pe altele invecinate, apartinand de aceeasi asociatie de proprietari): in fiecare luna pe ... (vezi toată discuția)