Personal am o problema, si as vrea sa aflu si alte pareri.
De 2 ani sunt consilier juridic in cadrul Compartimentului Achizitii.
In luna septembrie ma aflam in concediul de odihna. In aceasta perioada biroul aprovizionare a lansat un referat prin care solicita 2 persoane in cadrul biroului referatul avind nr 100 din data de 18.09.2008.
Pe 13.10.2008 revin din concediu si primesc o instiintare , nu o decizie, ca am fost mutata pentru 2 luni in cadrul biroului Aprovizionare cu aceeasi functie si acelasi salariu. Instiintarea are nr. 100 din data 13.10.2008, deci acelasi numar cu referatul in baza caruia s-a emis instiintarea dar cu o data noua.
In cadrul biroului Achizitii, adica in locul meu, conducerea unitatii a pastrat pe postul de consilier juridic un contabil, iar pe mine m-a trecut in cadrul compartimentului Aprovizionare unde nu este post de consilier juridic in organigrama unitatii, si in plus vor sa ma determine sa semnez fisa postului pe noul loc de munca, fisa postului pe un post care nu exista.
Temeiul legal invocat in "biletul" prin care am fost mutata are urmatorul continut : incepind cu data de 13.10.2008 sunteti trecut in cadrul Biroului aproviziomare in baza art X din CCM " iar art X spune ca'mutarea unui angajat dintr-o sectie in alta sau compartiment, nu reprezinta modificare unilaterala a CIM", deci eu inteleg aici ca e modificare bilaterala, unde aveu nevoie de acordul meu.
Am contestat decizia in instanta pentru urmatoarele motive: nu indeplineste forma ceruta de lege, am fost mutata pe un post care nu exista, lipsa acordului meu.
Credeti ca voi avea cistig de cauza ?
Pot obtine suspendarea deciziei la primul termen prin incheierea de sedinta? Ce trebuie sa fac ?
....si as mai vrea un sfat
sa semnez de primire si sa contest noile sarcini ( fisa postului ) sau sa nu semnez nimic
va multumesc anticipat pentru ajutor.
pe data de 05.11 am primul termen si astept cu interes sfaturile voastre
Angajatorul poate face orice modificare in structura organizatorica a unitatii fara sa ceara acordul salariatilor. Este adevarat ca art.41(1) din Codul muncii spune ca CIM poate fi modificat numai prin acordul partilor.
Dar tot in Codul muncii se precizeaza:
Art. 42. - (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de cãtre angajator prin delegarea sau detaºarea salariatului într-un alt loc de muncã decât cel prevãzut în contractul individual de muncã.
(2) Pe durata delegãrii, respectiv a detaºãrii, salariatul îºi pãstreazã funcþia ºi toate celelalte drepturi prevãzute în contractul individual de muncã.
Din cele spuse de dvs. am inteles ca in afara schimbarii locului de munca nu s-au adus si alte modificari ale CIM.
Chiar daca veti castiga procesul cu angajatorul credeti ca veti putea sa mai lucrati la acest loc de munca? Trebuia sa va ganditi bine si la acest aspect, mai ales ca schimbarea locului de munca era pe o perioada de numai 2 luni.
Va doresc mult succes!
Art.4 al.(1) C.muncii prevede detasarea salariatului intr-un alt loc de munca, unilateral si art.48 prevede luarea acestei masuri in mod unilateral.
Art.44 C. muncii prevede ca delegarea poate fi dispusa pentru cel mult 60 zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 zile.
In ceea ce priveste fisa postului, va sugerez sa nu o semnati deoarece delegarea implica aceleasi atributiuni de serviciu si nu altele (art.43 C.muncii).
In instanta daca ati contestat si acest aspect, aici aveti dreptate.Modificarea fisei postului implica teoretic cel putin alte atributiuni de serviciu.
Puteti sa va faceti apararea incercand sa dovediti ca de fapt "delegarea" reprezinta un mod mascat si abuziv de a va determina sa semnati alta fisa a postului, ulterior sa acceptati si alt post de munca si probabil si alt salariu.
Nu cred sa aiba relevanta faptul ca lipseste postul de consilier juridic din organigrama Serviciului Aprovizionare pentru ca este posibil ca in cele doua luni sa il infiinteze si sa modifice si organigrama.Puteti sa speculati acest aspect in fata instantei.
Parerea mea sincera este ca s-ar putea sa nu aveti castig de cauza, in instanta, decat partial.
Cititi pe net dispozitiile art.41-48 C.muncii.
Sfatul meu este sa incercati sa rezolvati cu Conducerea unitatii, pe cale amiabila, acest incident.
Am primit raspunsul dumneavoastra si va multumesc pentru timpul si increderea acordata.
La fel ca si dumneavoastra nu consider ca delegarea presupune modificarea sarcinilor de serviciu, si totodata activitatea de aprovizionare presupune atributii ce nu se regasesc nici in legea si nici in statutul consilierului juridic. Pentru mine a devenit deja comic sa ma ttrimita pe mine jurist sa cumpar tranzistori, pompe, agrafe de vulcanizare etc.
Modificarea organigramei pentru ca suntem regie autonoma se poate face doar in urma negocierilor cu sindicatele ( care la noi Regia Autonoma de Transport Craiova sunt & la numar ) si trebuie sa fie aprobata de catre Consiliul Local, iar contractul in viguare este valabil pana la sfirsitul anului.
Fara sa cunoasteti prea bine speta si fara prea multe amanunte v-ati dat seama ca se urmareste scoaterea mea mascata din Biroul Achizitii Publice, sper ca si instanta sa vie la fel de perspicace.
Va multumesc inca o data
Felul muncii
gigel65
Este o schimbare a felului muncii daca un angajat este mutat efectiv in alt birou (in organigrama este alt compartiment al aceluiasi serviciu) cu alte ... (vezi toată discuția)