avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Stare de sanatate corespunzatoare in intelesul art. ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Stare de sanatate corespunzatoare in intelesul art. 54, lit. e) din Legea nr. 188/1999

Aş dori să ştiu dacă o persoană suferindă de cancer de colon poate fi considerată aptă medical pentru ocuparea unei funcţii publice în înţelesul art. 54 lit. e) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici. Faţă de aceasta, constituie excepţie dacă persoana este încadrată, conform afecţiunii sale, şi în grad de handicap I (grav)?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:31, 4 Februarie 2012
adeverinţa care să ateste starea de sănătate se elibereaza de catre medicul de familie sau de catre o alta institutie abilitata (in cazul sistemului de ordine si siguranta publica).
Depinde de cerintele postului, Daca postul presupune sa stai intr-o anumita pozitie o perioada mai indelungata si handicapul permite e OK. Daca postul presupune un efort fizic prelungit, lucrul in conditii deosebite, in medii cu risc, posibilitatea prezentei unui asistent etc, personal ma indoiesc ca vreun medic isi asuma responsabilitatea de a elibera o adeverinta in acest sens unei persoane cu afectiuni de acest gen
Conform Lg 448/2006 discriminarea este combatuta.
Depinde de functia pe care o indeplineste respectivul functionar si de gravitatea, stadiul bolii. Cu acordul sefului functionarul public poate beneficia de anumite conditii de munca, chiar si la un program de lucru mai scurt. Daca este bolnav nu inseamna ca trebuie ca sistemul sa se si debaraseze de functionar, atata timp cat acesta mai poate profesa iar capacitatile sale fizice si psihice nu sunt puse la-ndoiala. In schimb daca are gradul I de invaliditate nu cred ca mai poate lucra.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
Justitiarul71, utilizator
Justitiarul71 a scris:
In schimb daca are gradul I de invaliditate nu cred ca mai poate lucra.

Este vorba despre o persoana incadrata in grad de handicap, nu in grad de invaliditate. Incadrarea in grad de handicap si incadrarea in grad de invaliditate sunt doua chestiuni distincte, reglementate prin acte normative diferite.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Handicap gradul ii (surdo-mut) redmarynel redmarynel Buna ziua, am si eu 2 intrebari: pot angaja o persoana cu handicap gradul II (surdo-mut) si daca da, din momentul inceperii activitatii, mai primeste ... (vezi toată discuția)
Obinerea gradului i de invaliditate miha0980 miha0980 Buna ziua. Va rog sa mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a obtine grad I de invaliditate ( mai precis care sunt ... (vezi toată discuția)
Grad de invaliditate & grad de handicap Pilu Pilu Buna seara, as avea rugamintea, daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatorul aspect: exista undeva prevazut vre-o echivalara intre \"grad de invaliditate\" ... (vezi toată discuția)