avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Profesie liberala, neplatitor de TVA, impozit in ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Profesie liberala, neplatitor de TVA, impozit in sistem real. Ce trebuie sa fac?

Am fost la ANAF, la asistent/consultant sa ma lamuresc, insa doamna parea cam grabita si fara rabdare pentru lipsa mea de cunostinte. Nu o acuz, dar totusi am nevoie de lamuriri. Exista o puzderie de declaratii si acte de contabilitate, iar fiecare contribuabil trebuie sa isi aleaga de acolo care sunt corespunzatoare tipului sau de activitate si aici e dilema mea. Ceea ce va rog este, daca se poate, e sa imi spuneti toate documentele care trebuie sa le tin in contabilitate, toate declaratiile (si termenele limita). Eu m-am infiintat anul acesta si activitatea o voi incepe pe la mijlocul lui Februarie. Voi merge Luni la ANAF sa imi inregistreze Registrul inventar si Jurnalul de plati si incasari. Va rog sa imi spuneti si daca termenele unor declaratii difera pentru cei care au inceput activitatea in anul curent (Probabil ca Declaratia 200 nu o voi depune anul acesta). Iata datele mele:

Profesie liberala (activitate independenta)
Cod CAEN: 7112
Regim TVA: Neplatitor
Impozitare profit: Sistem real
Activitatea: Topografie, asta presupune prestari servicii, consumuri de combustibil si unele achizitii firesti (sub si peste 1800 lei)

Va rog ca atunci cand imi raspundeti sa imi explicati ca unui nestiutor (ca sa nu spun prost). Va multumesc foarte mult.

P.S. daca mai aveti nevoie de infomatii, sa imi spuneti si le voi posta.
Cel mai recent răspuns: cristina_j , utilizator 16:48, 5 Martie 2012
Pt.cei ce incep activitatea in cursul unui an fiscal declaratia 220 se depune in 15 zile de la producerea evenimentului.
Declaratia 200 aferenta anului 2012 o veti depune pana la 25.05.2013.
Aveti de completat registrul de incasari si plati,registrul inventar.
Atentia daca depasiti plafonul de tva-119.000 lei.
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Va multumesc mult pentru raspuns!
Ma bucur ca doar acestea sunt actele pe care trebuie sa le fac.

Bineinteles mai sunt situatii in care, datorita unor detalii, aparent neimportante, apare necesitatea unor alte documente. De exemplu, daca achizitionam un laptop (sau orice alt produs) care depaseste 1800 de lei (corectati-ma daca gresesc) el nu se trece pe "registrul inventar", ci se intocmeste "Fisa mijlocului fix". Imi puteti spune daca am inteles corect si mai exista situatii (care va vin in minte momentan) in care apare necesitatea unui alt act contabil?

Ma iertati ca abuzez de bunavointa dumneavoastra, dar aceste informatii sunt foarte importante pentru mine si pentru cei in situatia mea, care vor accesa acest topic.

Va multumesc anticipat!
In anul urmator,respectiv 25.02.2013 trebuie sa depuneti declaratia 392B.
Pe parcursul derularii activitatii puteti consulta forumul,unde cu siguranta veti gasi raspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2012
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Multumesc pentru raspuns!

Ii poftesc si pe altii, care sunt in situatia mea, sa mai puna intrebari. Sau cine mai are un sfat... va rog sa nu ezitati! Multumesc.
Buna ziua,

vin cu rugamintea daca ma puteti ajuta cu cateva raspunsuri privind acest subiect, de pfi cu contract cu stopaj la sursa (10%) , pe langa acestea este oprit CAS de 10.5% si somaj de 5.5%. Intrebarile mele ar fi:
1. ce valoare a incasarilor trec in registru (venit brut-impozit-cas-somaj)? (factura este emisa pe valoare bruta, iar in extras se incaseaza diferenta).
2.in functie de acestea cum trebuiesc considerate in declaratia 200. Adica venitul net cu retinere la sursa este valoarea bruta- impozit de 10% si CAS-ul cu Somajul sunt considerate cheltuieli deductibile?

Va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

I.i formulare de depus lady34 lady34 sunt i.i. si am inceput activitatea 2012. ce declaratii trebuie sa depun in rmatoarea perioada? (vezi toată discuția)
Contabilitate cmi stomatologic Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua! Apelez la cunostintele celor care tin contabilitatea CMI stomatologice (neplatitor de TVA) pentru a ma lamuri in urmatoarele: 1. Care sunt ... (vezi toată discuția)
Contabilitatea la pfa/ii nickylauda nickylauda Am cateva nelamuriri legate de evidenta contabila la PFA-ul meu. Unde gresesc va rog sa ma corectati sau sa veniti cu adaugari. Am cumparat Registrul de ... (vezi toată discuția)